Slovenija
(1)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 0.0 od 0 glasov Ocenite to novico!
RTV Slovenija
Predlog Zupaniča je dobil zadostno podporo kljub pomislekom o smiselnosti takšne skupine. Foto: MMC RTV SLO/ Ana Svenšek

Dodaj v

Programski svet proti očitkom o poseganju v avtonomijo z delovno skupino

Seja programskega sveta RTV Slovenija
19. december 2016 ob 18:58
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Programski svet RTV Slovenija je ustanovil delovno skupino z nalogo, da opredeli načela in metodologijo izvajanja nalog, ki jih svetu nalagata zakonodaja in statut.

Podrobna opredelitev naj bi odpravila zadrego, s katero se svet srečuje pri vrednotenju medijskih vsebin. Deležen je namreč očitkov, da s tem posega v avtonomijo novinarjev in urednikov.

Ustanovitev delovne skupine je spodbudila tudi današnja razprava programskega sveta Radiotelevizije Slovenija (RTVS) o televizijski dokumentarni oddaji Dosje: JLA - Jugoslovanska ljudska armada, ki je med gledalci naletela na kritike o pristranskosti. Razprava je znova izpostavila vprašanje, ali svet lahko vrednoti konkretne medijske vsebine.

Predsednik programskega sveta Miran Zupanič je zato predlagal ustanovitev delovne skupine, ki bo do 12. aprila prihodnje leto na podlagi zakonodaje in statuta pripravila predlog načel in metodologije, kako naj se svet loteva vrednotenja medijskih vsebin, ne da bi s tem posegel v novinarsko in uredniško avtonomijo.

Čeprav so nekateri svetniki podvomili o smiselnosti ustanovitve takšne delovne skupine - v. d. generalnega direktorja RTV SLO Marko Filli je opozoril na stroške njenega dela -, je bila Zupaničeva pobuda vendarle deležna zadostne podpore. Skupino sestavlja šest svetnikov, ki bodo o poteku dela poročali na sejah sveta.

Delovna skupina bo pravila obravnave medijskih vsebin na sejah programskega sveta oblikovala v sodelovanju z vodstvom RTVS in zaposlenimi ter varuhom pravic gledalcev in poslušalcev.

A. Č.
Prijavi napako
Komentarji
KingRolo
# 19.12.2016 ob 23:21
varuhom pravic gledalcev in poslušalcev - varuh tovarišev in tovarišic
Kazalo