Programskim svetnikom je šele v tretje uspelo izvoliti svojega predsednika. Foto: BoBo
Programskim svetnikom je šele v tretje uspelo izvoliti svojega predsednika. Foto: BoBo
Programski svet dobil novo vodstvo



Za izvolitev je bilo treba zbrati 15 svetniških glasov. Štular jih je zbral 16, njegov protikandidat Gojko Bervar pa osem. Strgelovo je podprlo 19 svetnikov, njena protikandidatka Brankica Petkovič pa sedem.
Prvič je programski svet skušal izvoliti predsednika in namestnika predsednika že na svoji ustanovni seji 4. februarja lani. Za mesto predsednika sta se potegovala Štular in Ciril Baškovič. Ker nobeden od njiju ni prejel dovolj glasov, je svet v skladu z zakonom o RTVS Štularja, ki je zbral več glasov, imenoval za v. d. predsednika za obdobje šestih mesecev.

Na ustanovni seji so bile neuspešne tudi volitve namestnika predsednika programskega sveta. Za mesto so se potegovali Nataša Bolčina Žgavec, Nikola Damjanić, Janez Gril, po neizvolitvi na predsedniško mesto pa tudi Baškovič. Tudi v tem primeru nobeden od kandidatov ni dobil potrebne večine glasov, zato je Gril postal v. d., saj je bil z 12 glasovi deležen največje podpore.

Drugič je programski svet skušal izvoliti svojega predsednika 18. junija lani. Takrat je bil edini kandidat Štular, ki pa mu ponovno ni uspelo zbrati potrebne večine svetniških glasov. Kot edinemu kandidatu pa se mu je funkcija v. d. predsednika podaljšala še za šest mesecev.

Drugi poskus izvolitve namestnika predsednika programskega sveta je bil 7. julija lani. Kandidirala sta Gril in Branko Žnidarič, nobeden od njiju pa ni prepričal zadostnega števila svetnikov. Gril je zbral več glasov in nadaljeval opravljanje funkcije v. d. namestnika predsednika še za šest mesecev.

Programski svet dobil novo vodstvo