Registracija vozil bo odslej cenejša. Foto:
Registracija vozil bo odslej cenejša. Foto:

Podatki o registraciji vozila in plačani cestnini ter drugih dajatvah bodo tako vpisani v prometna dovoljenja, registracija vozil pa bo cenejša. Če je bilo potrebno do zdaj za postopek izdaje prometne nalepke plačati 2.579 tolarjev, bo po novem podaljšanje dovoljenja stalo 1.360 tolarjev.

Že izdane prometne nalepke bodo ostale v veljavi, ob izteku njihove veljavnosti pa bodo lastnikom vozil izdana nova dovoljenja.

Mirage napoveduje milijardno tožbo
Družba Mirage, ki je doslej dobavljala prometne nalepke, je napovedala vložitev tožbe proti državi v višini 1,1 milijarde tolarjev.

Tožbo bodo vložili, če z ministrstvom za notranje zadeve ne bodo dosegli dogovora o sporazumni prekinitvi pogodbe. Višina tožbe naj bi izražala škodo, ki bi jo utrpela družba ob prekinitvi pogodbe.

MNZ je družbi pred dnevi poslal dopis, v katerem jo je obvestil o odpravi nalepk v skladu z novim zakonom o varnosti v cestnem prometu. Mirage je MNZ-ju odgovoril, da se do predloga o sporazumni prekinitvi pogodbe ne more opredeliti, saj predlog sploh ne vsebuje načina urejanja pogodbenih obveznosti med obema strankama. Pogodba med državo in Mirageem bi se sicer iztekla novembra 2006, v družbi pa so prepričani, da bi tožbo dobili.

Zakon prinaša še dve novosti
Novela zakona o varnosti cestnega prometa prinaša še dve novosti: odpravo koncesij na področju dejavnosti za usposabljanje kandidatov za voznike motornih vozil oziroma za avtošole in za opravljanje tehničnih pregledov motornih in priklopnih vozil. Vlada je namreč prepričana, da lahko prosti trg primerno uravnava ceno za avtošole in da ni potrebe po vmešavanju države.