Stopnjevanje zidaka po slovensko: čebelnjak, lopa - počitniška hiša, nadstreški ... Foto: Eugenija Carl/TV Slovenija
Stopnjevanje zidaka po slovensko: čebelnjak, lopa - počitniška hiša, nadstreški ... Foto: Eugenija Carl/TV Slovenija

Ob koncih tedna je "dogajanje" na njivah še zlasti živahno v slovenski Istri. Danes je ob morju posijalo sonce in številni so poprijeli za zidarsko žlico in kladivo. Dopoldne smo v objektiv ujeli skupino delavcev iz Ljubljane, ki so postavljali nadstreške in pokrivali streho objekta, ki je bil, kot je videti, prvotno čebelnjak, potem pa se je razširil še na manjšo počitniško hišico.

Objekt je le eden izmed številnih, ki so jih lastniki postavili v Krajinskem parku Strunjan. Lastniki kmetijskih zemljišč hitijo z gradnjo, saj je t. i. Černačeva uredba zaradi številnih kritik stroke in občin še vedno na udaru.

Prejšnji teden je vlada sicer črtala osmi člen uredbe, kar pomeni, da bodo imeli zadnjo besedo glede gradenj občinski prostorski akti ali odloki, vendar za piransko občino, kjer je pritisk najmočnejši, to ni prineslo bistvenega olajšanja, saj še nimajo sprejetega občinskega prostorskega načrta. To pomeni, da mora občina, pa tudi veliko drugih slovenskih občin še sprejeti pogoje umeščanja tovrstnih objektov v prostor.

Zaradi odsotnosti pogojev upravne enote po nekaterih razlagah od trenutka, ko bo popravljena uredba, brez osmega člena, objavljena v uradnem listu, ne bodo mogle več izdajati odločb za gradnjo na kmetijskih zemljiščih, vse dokler občine ne bodo sprejele pogojev, po katerih se bodo lahko izdajala dovoljenja.