Slovenija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.0 od 108 glasov Ocenite to novico!
false
V Latviji ni nobene vojne, nihče jih ni napadel in popolnoma nesmiselno je pošiljati vojake nekam, kjer lahko povzročajo zgolj trenje, je bilo slišati opozorila na protestu. Foto: BoBo
false
Kot je poudarila Tomičeva, organizatorji protesta menijo, da "Slovenija ne sme biti del Natove načrtne geostrateške politike ustvarjanja konfliktov in zaostrovanja mednarodnih odnosov". Foto: BoBo

Dodaj v

Protest proti napotitvi vojakov v Latvijo: "Načrtna politika ustvarjanja konfliktov"

Protest na Prešernovem trgu v Ljubljani
17. marec 2017 ob 20:17
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Na protestu proti napotitvi slovenskih vojakov na Natovo operacijo v Latvijo se je zbralo nekaj deset ljudi, odločitev vlade pa so govorniki označili za nesmiselno in nesprejemljivo.

"Odločitev slovenske vlade, da pošlje kontingent slovenskih vojakov na mednarodno Natovo operacijo v Latvijo v neposredno bližino ruske meje, je povsem nesmiselna in zaskrbljujoča," je na protestu povedala poslanka Združene levice (ZL) Violeta Tomič.

Protest na Prešernovem trgu v Ljubljani sta sicer skupaj z drugimi organizacijami pripravila Stranka za ekosocializem in trajnostni razvoj Slovenije/Združena levica (TRS/ZL) in Gibanje za trajnostni razvoj.

Tomičeva: Načrtno zaostrovanje mednarodnih odnosov
Kot je poudarila Tomičeva, menijo, da "Slovenija ne sme biti del Natove načrtne geostrateške politike ustvarjanja konfliktov in zaostrovanja mednarodnih odnosov".

Po njenih besedah je glavni namen "množičnega Natovega kopičenja vojske in orožja na Baltiku in na Poljskem zastraševanje in teritorialno obkoljevanje Rusije kot neke vrste povračilni manever za dogodke v Ukrajini in rusko posredovanje v sirski krizi".

Pavšič: V Latviji ni vojne, država ni napadena
Vodja aktivistov TRS-ja Žiga Pavšič je medtem v izjavi za novinarje povedal, da "je pošiljanje vojakov v Latvijo popolnoma nesprejemljivo". "Tam ni nobene vojne, nihče jih ni napadel, še najmanj Rusija, in je popolnoma nesmiselno pošiljati vojake nekam, kjer lahko povzročajo zgolj trenje in nič drugega," je dejal.

Poudaril je še, da nekatere članice Nata svojih vojakov ne bodo poslale na Baltik, kar je v nagovoru zbranih poudarila tudi Tomičeva.

Poslali bodo do 50 pripadnikov SV-ja v več rotacijah
Poslanka ZL-ja je dejala še, da "odločitev o sodelovanju pri soustvarjanju nove hladne vojne z Rusijo presega vse meje zdravega razuma in je nož v hrbet tako slovenskim političnim in gospodarskim interesom kot tudi temeljnim človeškim vrednotam in spoštovanju človekovih pravic".

Vlada je dokončno odločitev o sodelovanju Slovenije v okviru Natove okrepljene prisotnosti v Latviji sprejela v začetku februarja. V bataljonu pod kanadskim poveljstvom, ki naj bi štel med 1000 in 1200 pripadnikov, bo sodelovalo do 50 pripadnikov Slovenske vojske v več rotacijah.

T. H.
Prijavi napako
Komentarji
Emil in
# 17.03.2017 ob 20:33
uuu, nekaj dest ljudi je protestiralo, to je pa že skoraj vseljudska vstaja, treba obvezno poročat!
Majestic12
# 17.03.2017 ob 20:38
Zbrala se je več dvoglava množica
Mimobeznik
# 17.03.2017 ob 20:30
Haha, Violeta Tomić s transparentom za Donbass, kao borka za človekove pravice in levičarka. Kako je vse pri nas obrnjeno na glavo.
hehet
# 17.03.2017 ob 20:32
Sram naj jih bo, Balte. Mogočnih 6 milijonov jih je in izkoriščajo svojo moč za ustrahovanje uboge, ranljive, komajda 140 milijonske Rusije, ki jim ni v zgodovini nikdar storila nič žalega.
[levičarji press]
Joze Koder
# 17.03.2017 ob 20:35
Moti jih ker gredo na mejo z Rusijo, oboževalci Rusije in Putina pač.

No roko na srce Putin si ne upa v baltskih državah narediti takega sranja kot v Ukrajini, vojaki gor ali dol.
Trombocit
# 17.03.2017 ob 20:46
A zdaj že vsaka pasja procesija dobi svoj članek.
valco
# 17.03.2017 ob 20:36
zakaj ne napišete, da gre za rusofilsko zborovanje, kjer neokomunisti in srbi izražajo podporo odpadnikom na donbasu v ukrajini?
Srečni Luka
# 17.03.2017 ob 20:46
Ej zasanjanci, pust je že mimo!
Rugess Nome
# 17.03.2017 ob 20:35
Uau 50 vojakov pošiljamo... rusom se že kolena tresejo. Metke jim bojo kanadčani posodli?
misterij1234
# 17.03.2017 ob 21:18
Celo profesor iz FDV se slika med nekaj tisoč glavo množico ........
tomtom
# 17.03.2017 ob 20:52
Še pomnite tovariši! Nekoč se je Violeta drla: "Poslance na minimalce". Zdej ko pa je poslanka, je pa pozabila na to.
nonparel
# 17.03.2017 ob 20:50
Če ni zadosti kriznih žarišč, jih je pa treba umetno ustvariti. Skladišča ameriške vojaške orožarske industrije so prepolna, kar pokajo po šivih. Njihovi lastniki si že manejo roke in sanjajo o vratolomnih dobičkih.
Lillehammer
# 17.03.2017 ob 21:21
Lepo vas prosim, Mmc, vi to resno?
sirus
# 17.03.2017 ob 20:39
Majestic12

Upam, da je imel vsaj pes posodo vode, da ni dehidriral med njihovimi govori.
garmond
# 17.03.2017 ob 20:39
Gringosi kuhajo 3. svetovno vojno.
Wasabi
# 18.03.2017 ob 00:07
Tako , kot smo "humano" plačali generatorje med žledjo? Tako kot so južni bratje "humano" plačali slovenske helikopterje in CZ?

O, Pac-Man, lahko postrežeš s številko generatorjev iz Latvije, ki so nam olajšali situacijo? Naravne nesreče ne moreš primerjati z eno paranoičnostjo do Rusov haha;)
ena_pac
# 18.03.2017 ob 00:25
@Pac-Man
boš moral kdaj pogledat izven okvirjev. pa kaj tudi sam premislit, da ti bo jasno, zakaj so nekatere stvari v resnici čisto drugačne, kot se kažejo na ven.
matejagr
# 18.03.2017 ob 00:17
"Lol, zdaj pa vsi tisti, ki se posmehujete protestnikom vas pričakujem v prvih vrstah prostovoljcev proti rusiji, če se bo kaj tam zakuhalo zaradi tega izivanja. Zdaj pa miško v roke pa pridno minuse klikat. Lep večer še naprej :D"

Jap, neskoncno "keyboard warriors" junakov. Ko bodo zacele bombe padati v okolici bodo pa vsi polulani in objokani.
Krimsky
# 17.03.2017 ob 22:19
Sama številka – koliko vojakov pošljemo – niti ni tako pomembna, pomembnejši je razmislek ali to res smemo storiti.
~
Če bi »Noben vojak ne sme nikoli zapustiti svoje domovine« sprejeli na nivoju OZN ... bi z vojnami opravili ... kajti vojna je po definiciji napotitev vojakov izven domovine, ne glede na pocukran izgovor – zakaj naj bi bila ta napotitev dobra, zaželena, miroljubna, preventivna, konstruktivna ...

In če menimo, da lahko pošljemo 50 vojakov, bi poslali tudi 5 letalonosilk, 50 divizij, 500 bombnikov, 5000 tankov ... če bi jih imeli.
~
Saj poznate priliko o zadnjem novčiču, ki ga je dala starka ... dala je več kot drugi, kajti dala je VSE, kar je imela.
foxhunt
# 17.03.2017 ob 21:11
a se hecate, 3 hodijo s transparenti in ze imajo medjski prostor zakupljen. svasta.
a tole disi po korupciji ali po amaterstvu.
Wasabi
# 18.03.2017 ob 00:20
Večina komentarjev je res pod nivojem. Lahko se norčujete, dokler je nekje daleč vojno žarišče .

Med prvim vojnim žariščem in Slovenijo je samo ena država - Madžarska. Med drugim vojnim žariščem in Slovenijo so vmes 4 države. Mi pa pošiljamo vojake v Latvijo, kjer ni vojnega žarišča in so vmes prav tako 4 države. In naša poveljnica taborniške čete pošlje 50 militantno nastrojenih kerlcev v Latvijo, državo Evropske Unije. Nisem vedel, da je v EU vojna, res ne.
hexen
# 17.03.2017 ob 23:05
FancyBoy
# 17.03.2017 ob 23:02
"Nebo pticam, ne vojski"

Dej stara, pejd prekopat raje vrt.


Najprej so prišli ...

Ko so nacisti prišli po komuniste,
sem ostal tiho;
nisem bil komunist.
Ko so zaprli socialne demokrate,
sem ostal tiho;
nisem bil socialni demokrat.
Ko so prišli po sindikaliste,
nisem spregovoril;
nisem bil član sindikalistov.
Ko so prišli po jude,
sem ostal tiho;
nisem bil jud.

Ko so prišli po mene,
ni bilo nikogar več ki bi spregovoril.

Martin Niemoeller 1976
vnk
# 17.03.2017 ob 21:16
RTV Slovenija, mi lahko podate še število protestnikov? Mislim, Violeta Tomič je tam in še par ljudi, vi pa to poročate na prvi stran kot novico nacionalnega interesa, ker je bilo v Ljubljani, po številčnosti pa tole že skorajda spada pod lokalne novice. Verjetno tudi vsake SDSove kozlarije in PRa ne poročate, zakaj potem njej dat platformo na našem nacionalnem mediju?

Po njenih besedah je glavni namen "množičnega Natovega kopičenja vojske in orožja na Baltiku in na Poljskem zastraševanje in teritorialno obkoljevanje Rusije kot neke vrste povračilni manever za dogodke v Ukrajini in rusko posredovanje v sirski krizi".

Kako si pa tole ona predstavlja, da bi mi to naredili? A je kdaj v življenju že pogledala na zemljevid sveta? Res, a taki ljudje bi vodili našo državo? Saj je še hujše od Cerarja...
moj komentar
# 18.03.2017 ob 00:33

Pac-Man
Ko/če se zgodi napad, ne bomo pošiljali !!!50!!! vojakov na dobro plačan dopust, ampak 5000 v vojno.


Ha, ha, ha.....
Ti si pa res za hece.
Nič ne bomo pošiljali.......nič.
Lahko pa odidete v vojno rusofobni zagreteži, kot si ti in še nekateri tukaj.
Si bo država malce odahnila.......
moj komentar
# 17.03.2017 ob 23:35
Če Rusija popolnoma modernizira vojsko z borimi70 milijardami dolarjev, kam potem dajejo denar evropske države, ki v NATOp rispevajo preko 240 milijard dolarjev, pokazati pa nimajo praktično ničesar. večina tankov in avionov je pokvarjenih ali neprimernih za spopad, enako je z ladjevjem, vojska pa vse bolj tehnološko in tehnično zaostala ter neustrezno izurjena.
Rusom uspeva s trikrat manj denarja poskrbeti za učinkovito obrambo ogromnega ozemlja, ki obsega tri EU, medtem ko evropski vojaški denar izginja v privat roke ameriških korporacij, ki v Evropo dovažajo zastarelo in neizpravno opremo.
Zato je za ZDA spor z Rusijo zelo pomemben, saj ji NATO-va naročilap rinašajo ogromen orožarski dobiček.
Enostavno povedano nas Američani nategujejo, mi pa seveda naivno nasedamo na paranojo o nekašni pričakujoči ruski invaziji.
moj komentar
# 17.03.2017 ob 23:12

Pac-Man
Neodvisna Latvija je "imperialistični in fašistični interes ZDA"?


Točno tako.
Latvija je ameriško bojno polje, latvijski in evropski vojaki pa njihova dobrodošla najemniška topovska hrana.
Američani vidijo baltiške države kot orodje fašističnega imeprialističnega pritiska na Rusijo, kar bo pripeljalo prej ko slej do vojnega konflikta večjih razsežnosti v katerih bodo te države najbolj nastradale.
Ne vem, kaj zagovorniki takšne politike sploh še čakate. Hitro se prijavite v enote NATO, ker ravno takšne rusofobe kot si ti in še nekateri tukaj, krvavo potrebujejo.
hexen
# 17.03.2017 ob 23:07
@pac-man a Latvija, Litva, Estonija in Poljska pa so objektivno ogrožene od Rusije?
moj komentar
# 17.03.2017 ob 22:55
Podpiram slovensko-rusko prijateljstvo.
Ni nobene potrebe, da naši vojaki postanejo topovska hrana zaradi imperialističnih in fašističnih interesov ZDA in še nekaterih zahodnih držav.
hexen
# 17.03.2017 ob 21:23
vnk
# 17.03.2017 ob 21:19
Prosim spremljal malce več novic, so verjetno prej Rusi večkrat provocirali kot pa Evropa.


Misliš večkrat so provocirale ZDA.
piarija
# 17.03.2017 ob 21:21
5 jih protestira dobesedno in vi greste to to objavlat pod glavne novice...sej niste resni..
hexen
# 18.03.2017 ob 16:52
Tako ja, zapret vse, ki niso za vojne, masakre, klanje... ker miroljubje povzroča ljudem trpljenje in krivice. Otrokom že v vrtcu razdeliti orožje in naj preživi močnejši. Krasni novi evgenični svet.
VxMxPx
# 18.03.2017 ob 10:57
Oh Rusija in nova hladna vojna. Kot da se nismo čisto nič naučili. Zakaj se igramo te nesmiselne in nevarne igre. Zanimivo da se večina ljudi obrega ob Tomičevo in leve in politiko. Komu mar. Važno je sporočilo in v tem primeru je na mestu. Enostavno ne vem zakaj bi ravno sedaj bilo tako nujno kampirati ob Ruski meji, in zakaj bi se naj pretvarjali da ne gre za namerno stopnjevanje napetosti.

Neko je omenil Ukrajino. To pa je druga zgodba. Tragično kaj se dogaja, ampak, domačini so večinoma tudi tak tip ljudi, ki bi jim vsak lahko drago prodal magične fižolčke. Škoda, čudovita država in drugače v redu ljudje. Mladina ki je takrat šla na ulice je pač sila naivna. Ostalo je bilo plačano. Sedaj se večinoma že vsi (izjema so skrajneži, pa tisti ki grabijo še zadnje drobtinice in pa seveda naš Pac-Man) zavedajo zmote. V Ukrajini je večina populacije na robu preživetja. Smilijo se mi mladi. Ni več perspektive. Ogromno kriminala. Na vzhodu pa seveda morija. Tragično.

To je rezultat nasilnih sprememb režima. Dosegli niso kaj druga kot lastno pogubo. Lepo da zahod to sponzorira in aranžira. Kaj pa Rusija? Po eni strani se govori da je Yushchenko bil podvržen Rusom, po drugi pa da so Rusi (v zase najmanj ugodnem času) sprožili revolucijo, v kateri so torej odstavila svojega človeka. Blodnje. Vemo pa da so ZDA kar nekaj vložile v to da se revolucija dejansko zgodi, so torej sodelovale z Rusi? Izjave nove Ukrajinske vlade so tudi takoj začele kazati na željo po konfliktu, so tudi oni sodelovali z Rusi? Seveda bi bilo neumno trditi da Rusija ni imela interesov, ampak začeli niso. Samo naredili so svoje ko so se stvari skisale. Sila naivno bi bilo tudi verjeti, da zahod dela karkoli iz dobrote. Marsikaj je v ozadju. Pogača se je že razrezala, podgane se borijo za drobtinice. Vem iz prve roke za določene biznise. Marsikaj sem slišal skoraj direktno. Ogabno, ko se zaveš koliko ljudi trpi, medtem ko se razne podgane redijo.

Še bolj tragičen je medijski molk (ali celo podpora) Ukrajinskemu fašizmu in umoru neodvisnih medijev. Tragično je tudi bebavo pristransko blebetanje Pac-Mana, ki ga spremljamo že leta. Ravno takšni bebčki en masse so Ukrajino spravili tja, kjer je. V glavnem, žalostno.

Sedaj pa je Rusija dober izgovor za vse. Ukrajincem so lepo preusmerili pozornost v Rusijo, tako ne opazijo sesute ekonomije in vsega ostalega dogajanja. Samo, Rusija, Rusija, Rusija. Še vso nasilje in ropi v Kievu so vzrok "vzhodnih skrajnežev" in Rusije. V glavnem, Rusija je kriva za vse, pa če je smiselno ali ne. Enako pa se dogaja na zahodi, menda so Rusi vplivali na volitve v USA, povzročili Brexit in celo begunsko krizo. Ko vidiš število idiotov ki vse to verjamejo, se res zamisliš.
amigo
# 18.03.2017 ob 07:29
Pac-man
Rusija lahko v 2 dneh zasede te baltske države, pa če so ti NATO bataljoni tam ali ne. To nisem ugotovil jaz, ampak zahodni vojaški analitiki. Ti bataljoni bi bili odrezani in se ne bi mogli niti umakniti.
garmond
# 18.03.2017 ob 05:10
Če pride do vojne, pa želim takšnim vojnim hujskačem, kot so Pac-man in grimsek s tistim njegovim rdečeličnim mlečnozobcem, da so med prvimi v prvi bojni liniji.
Aeda
# 18.03.2017 ob 00:12
@Trombocit, vaš komentar je tako značilen za "demokrate in demokracijo", kjer je ZANIČEVANJE sodržavljanov z drugačnimi pogledi in nevšečnim mnenjem PASJA PROCESIJA.
Popolnoma se strinjam z demonstranti in se z žalostjo spominjam gibanja neuvrščenih; danes pa so naši politiki DOLŽNI služiti interesom ZDA/NATO...in tisti, ki temu nasprotujemo smo "pasja proceija"...
Wasabi
# 17.03.2017 ob 23:58
Ne "kar tako", ampak na prošnjo latvijske vlade.

Glede na to, da so naši vojaki profesionalni vojaki (karkoli naj že to pomeni - v Libanonu jim lokalni mulčki maznejo računalnik - težki profesionalci) in da jih naproš Latvija, bi bilo edino humano, da jih potem tudi plača Latvija. Tako pa gre iz našega proračuna, kljub temu, da si sploh ne upajo narediti referenduma, ali smo ljudje sploh zato? Večina ljudi namreč tega ne podpira. A smo zato, da jih naj plača Latvija za čas njihovega taborništva na Baltiku?
hexen
# 17.03.2017 ob 23:07
Kako Rusija ogroža neodvisnost Latvije, to me pa res zanima...
Korošec
# 18.03.2017 ob 12:04
Vojska bi morala na mejo s Turčijo, tam Evropi preti prava nevarnost, ne pa v Latviji upam, da Trump kmalu opravi z temi globalisti, ki netijo vojno z Rusijo.
velenjcan
# 18.03.2017 ob 07:57
Če nas noče nobeden ogrožat, se moramo ogrožati sami.
bre53
# 18.03.2017 ob 07:17
pa kdo se bo boril za neko latvijo in nato
borut-blas
# 17.03.2017 ob 23:48
reagan je gorbačevu obljubil da se nato ne bo širil na vzhod -
dragi ljubitelji lažnjive amerike , upam da vam ni ušlo oz glave da je rusija jedrska sila, ki lahko večkratno uniči svet, če se ji utrga
hexen
# 17.03.2017 ob 22:30
SvobodnaVolja, ne slediš. Ti si rekel, da gre za vojaško vajo, jaz ti dokazujem nasprotno.
piarija
# 17.03.2017 ob 21:17
phahahahaha...
m72
# 18.03.2017 ob 13:05
"Visoko moralna Violeta Tomić je z zamudo nekaj let končno plačala svoj dolg avtorici teksta."

Vsaj plačala je, za razliko od tvojega idola.
moj komentar
# 18.03.2017 ob 00:18
Zelo sem vesel, da je bil ta novica objavljena in sem globoko prepričan, da je nasprotnikov pošiljanja vojske v tuje države še veliko več kot je bilo teh protestnikov. Ljudje so bili glede protesta neseznanjeni in neobveščeni, zato tudi tako majhna udeležba.
Upam, da naši vojaki ne pridejo nazaj domov v vrečah, ker potem bo na ulicah milijon razjarjenih ljudi.
tone7
# 18.03.2017 ob 00:06
Večina komentarjev je res pod nivojem. Lahko se norčujete, dokler je nekje daleč vojno žarišče .
Anar Hija
# 17.03.2017 ob 22:40
Moje stališče je le: NE v mojem imenu!

https://www.pravapeticija.com/ne_v_mojem
_imenu
gizmolinux
# 17.03.2017 ob 22:14
Lol, zdaj pa vsi tisti, ki se posmehujete protestnikom vas pričakujem v prvih vrstah prostovoljcev proti rusiji, če se bo kaj tam zakuhalo zaradi tega izivanja. Zdaj pa miško v roke pa pridno minuse klikat. Lep večer še naprej :D
Komisar
# 17.03.2017 ob 22:10
"Protest na Prešernovem trgu v Ljubljani sta sicer skupaj z drugimi organizacijami pripravila Stranka za ekosocializem in trajnostni razvoj Slovenije/Združena levica (TRS/ZL) in Gibanje za trajnostni razvoj."

Torej so bile prisotne TRS, ZL, Gibanje za trajnostni razvoj, ter "druge organizacije"? A ima vsaka od teh le dva člana, ali pa so to le slamnata združenja istih ducat bimbotov?
Komisar
# 17.03.2017 ob 22:00
Zakaj je srečanje ducat političnih cmer naslovna novica na nacionalnem portalu?
Kazalo