Ameriški tanki v nemškem pristanišču Bremerhaven čakajo na pot proti Poljski, kjer bodo februarja sodelovali na vojaški vaji
Ameriški tanki v nemškem pristanišču Bremerhaven čakajo na pot proti Poljski, kjer bodo februarja sodelovali na vojaški vaji "Atlantska odločnost". Foto: EPA
Slovenija
Koliko slovenskih vojakov in kdaj bo odšlo v Latvijo, še ni odločeno. Številke se gibljejo med 30 in 50 pripadniki Slovenske vojske. Foto: BoBo

"Poteza ZDA ogroža naše interese in varnost. Gre za državo, ki niti ni v Evropi, pa krepi svojo navzočnost na naših mejah," je dejal Peskov. Namestnik ruskega zunanjega ministra Aleksej Meškov pa je ameriško operacijo označil za "dejavnik destabilizacije evropske varnosti".

Na Poljsko je nedavno prispelo več kot 3.000 ameriških vojakov, kar je največja krepitev ameriških sil v v Evropi po koncu hladne vojne. Poleg tega v Nemčiji na nadaljnji transport v vzhodno Evropo čaka še več kot 80 ameriških tankov in več sto oklepnih vozil.

Vzhodne članice Nata se "bojijo" Rusije
Krepitev sil je odgovor odhajajočega ameriškega predsednika Baracka Obame oziroma Nata na ruske "operacije" v Ukrajini. Vzhodne članice Nata, predvsem Poljska, Estonija, Latvija in Litva, se namreč bojijo, da bi Rusija utegnila posredovati tudi v njihovih deželah.

Slovenci predvidoma maja v Latvijo
Članice Nata so se zato dogovorile, da bodo na Poljsko, v Latvijo, Estonijo in Litvo poslale skupaj 4.000 vojakov. Enote bodo rotirale med posameznimi državami na vsakih devet mesecev. Slovenski prispevek pri "branjenju vzhodne meje" Evropske unije je 50 vojakov, ki bodo predvidoma maja odšli v Latvijo. Tam bodo v oporišču Adeži sestavljali mednarodni bataljon pod poveljstvom Kanade. V njem bodo sodelovali še Albanci, Italijani in Poljaki.

Ameriški bataljon na meji s Kaliningradom
Že pred tem bodo februarja ZDA in Poljska na Poljskem izvedle vojaško vajo "Atlantska odločnost". Poleg tega bo na poljski severovzhodni meji z ruskim Kaliningradom v okviru Nata deloval ločen ameriški bataljon.

Rusi v Kaliningradu namestili rakete Iskander

Moskva je v minulih dveh letih okrepila navzočnost nad Baltskim morjem. Njena vojaška letala redno kršijo zračni prostor manjših članic zavezništva, kot je Estonija, aprila lani pa so preletela celo rušilec ameriške mornarice. Varšava je konec lanskega leta kritizirala namestitev raket Iskander, ki lahko nosijo jedrsko konico, v eksklavi Kaliningrad.