Številni so se na
Številni so se na "individualni sprehod" odpravili tudi peš. Foto: BoBo

Ob 19. uri so se na Prešernovem trgu v središču prestolnice znova pojavili protivladni protestniki s transparenti in z lučkami okrašenimi kolesi. Napovedali so, da se bodo zgolj "individualno sprehodili" skozi mestno jedro, tako kot tisoči drugih, ki so tam zaradi kuhanega vina in prazničnih lučk. Vse od začetkov protestniškega gibanja, ki je prvo akcijo izvedlo v petek, 24. aprila, so veliko pozornosti namenili poslancem DeSUS-a in SMC-ja, ki jim očitajo "izdajo volivcev".

Vladi Janeza Janše se po njihovem mnenju čas izteka, saj so poslanci DeSUS-a že izstopili iz vlade, podobno pa petkovi kolesarji zdaj pričakujejo tudi od poslancev SMC-ja.

Sorodna novica "Kolesarski" protesti ostali avtomobilski; popisali 38 ljudi, zasegli vozilo
Petkovi protivladni kolesarski protestniki so iz avtomobilov skočili nazaj na kolesa. Foto: BoBo
Petkovi protivladni kolesarski protestniki so iz avtomobilov skočili nazaj na kolesa. Foto: BoBo

Prejšnji petek še v avtomobilih

Pretekli petek je protest potekal v avtomobilih, okoli državnega zbora pa je krožil avtobus, na katerem so bile fotografije poslancev SMC-ja in DeSUS-a. "Protestnice in protestniki smo tudi simbolično ponovno zagnali javni promet. Okrog državnega zbora se je namreč med drugim peljal tudi miniavtobus, ki pod vodstvom Janeza Janše svoje potnike poslance SMC in DeSUS pelje direktno v politični prepad, državo pa v popolni kolaps," so na Facebookovi strani Protestne ljudske skupščine opisali protestniško akcijo prejšnji petek. Poslance so zato pozvali, naj "nemudoma izstopijo iz tega pobezljanega avtobusa in pokažejo vsaj kanček etike, morale do volivcev, ki naj bi jih zastopali".

"Kot vedno v zgodovini, zdrs v totalitarizem in kratenje osnovnih človeških svoboščin in demokratičnih pravic omogoča predvsem molk in neukrepanje tistih, ki jim je lastna korist bolj pomembna od človekovih pravic, svobode medijev, strokovnega kadrovanja, vladavine prava in celo od človeških življenj," so še zapisali protestniki.

Upor se bo nadaljeval vsak petek, do padca "strahovlade", sporočajo petkovi protestniki, ki so tokrat iz avtomobilov znova presedlali na kolesa.

Nad Ljubljanico so obesili
Nad Ljubljanico so obesili "simbol upora". Foto: BoBo

Turistični prevozniki so priredili
Turistični prevozniki so priredili "pogrebno povorko". Foto: BoBo

Pred parlamentom protestna "pogrebna povorka" turističnih prevoznikov

Nekaj ur prej, v petek popoldne, je protestiralo tudi okoli 40 malih prevoznikov turističnih avtobusov, ki so z vožnjo mimo parlamenta opozorili na slab položaj, v katerem so se znašli zaradi epidemije covida-19. Opozorili so, da je vlada nanje pozabila, saj niso prejeli še nobene pomoči.

Številni turistični prevozniki so posledično brez dohodkov ali pa so si poiskali drugo delo, je poročal časopis Večer.

Od "pogrebne povorke", kot so poimenovali današnji dogodek, so se sicer distancirali v sekciji za promet pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) in združenju za promet pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS).

Sorodna novica Slovenija "na ulici" - peš, stoje in leže, med vožnjo, z vesli

"Naša sekcija rešuje problematiko prevoznikov z dialogom na ravni ministrstva in vlade. Za celotni sektor prevoza potnikov tako že od letošnjega marca podajamo resornemu ministrstvu strokovne predloge za pomoč sektorju, ki je bil zaradi epidemije izjemno prizadet," je ob napovedi povorke dejal predsednik sekcije Peter Pišek.

V Združenju za promet pri GZS-ju pa so dodali, da se prevoznikom pomoč namenja tudi v šestem protikoronskem zakonu, predvideva pa jo tudi osnutek sedmega. "Prevozniki bodo torej deležni ukrepov pomoči v interventnih zakonih, zato potrebe po tovrstnem protestu v združenju ne vidimo in na njem ne bomo sodelovali," so zapisali v sporočilu.

Pred parlamentom protest turističnih prevoznikov