Na slovenskih cestah je gnečo pričakovati vsak konec tedna do konca poletja. Foto: BoBo
Na slovenskih cestah je gnečo pričakovati vsak konec tedna do konca poletja. Foto: BoBo

Po podatkih prometnoinformacijskega centra je promet povečan na primorski avtocesti proti Obali, na koncu podravske avtoceste proti mejnemu prehodu Gruškovje je kolona vozil dolga dva kilometra, gost promet z zastoji je na cestah Jurovci-Gruškovje in Koper-Dragonja.

Čakati je treba tudi na mejnih prehodih, kjer je čakalna doba za osebna vozila pri izstopu na Gruškovju 25 minut, na Jelšanah pol ure, na Starodu in Dragonji 45 minut. Pri vstopu v državo je na Starodu in Dragonji treba čakati 15 minut, na mejnem prehodu Sečovlje 20 minut, na Gruškovju pa pol ure. Na Starodu je čakalna doba tudi za tovorna vozila pri izstopu, in sicer 30 minut.

Poleti je sicer največ gneče na slovenskih cestah pričakovati zadnji konec tedna v juliju, ko se začnejo počitnice v nekaterih nemških deželah in Italiji, povečan promet pa je pričakovati tudi ves avgust in prvi teden v septembru.

V PIC-u ob tem opozarjajo na omejitev tovornega prometa - za tovorna vozila, katerih največja dovoljena masa presega 7,5 tone, velja danes prepoved prometa do 13. ure in na primorskih cestah do 16. ure. Na avstrijski strani predora Karavanke tudi letos v turistični sezoni velja omejitev prometa za tovorna vozila nad 7,5 tone, in sicer ob sobotah od 5. do 12. ure.