Zadeva Patria bo med prvimi na delovnem seznamu nove in prve obrambne ministrice. Foto: MMC RTV SLO
Zadeva Patria bo med prvimi na delovnem seznamu nove in prve obrambne ministrice. Foto: MMC RTV SLO
Katarina Kresal
Karl Erjavec
Z obrambnega na področje okolja in prostora. Nezadovoljen ali olajšan? Foto: EPA
Gregor Golobič
Premier Pahor je visokošolski resor uvrstil med najpomembnejše. Foto: MMC RTV SLO

Večina članic in članov novega ministrskega zbora bo prvi uradni delavnik začela v ponedeljek po primopredajah poslov od svojih predhodnikov. Kaj sledi?

Ko gre za vprašanje varnosti, je treba slišati čisto vse državljane in državljanke, je po današnji potrditvi vladne ekipe v DZ-ju dejala ministrica za obrambo Ljubica Jelušič. Poudarila je, da sta državna in mednarodna varnost "nadstrankarski". Med prvimi se bo lotila zadeve Patria, ki po njenem mnenju ne potrebuje politične, ampak strokovno presojo.

Napovedala je, da bo v začetku na Morsu opravila pregled stanja in preučila kadrovske rešitve. V nadaljevanju ministrstvo po njenih besedah čaka že nekoliko obsežnejši projekt - strateški pregled obrambe. "To je nekoliko natančnejša analiza celotnega stanja v vsem obrambnem področju - tudi na zaščitno-reševalnem področju," je dejala Jelušičeva in dodala, da bo ta projekt trajal vsaj tri mesece. Posebej pa bo, kot je dejala, pozorna na težave slovenskih vojakinj in vojakov.

Po njenih besedah Mors čakajo tudi "že zelo hitre odločitve o delovanju slovenskih vojakinj in vojakov na različnih misijah v tujini".

K. Kresal: Prvo vodilo je pravna država
Nova ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal je po potrditvi nove vlade dejala, da se veseli dela, ki jo čaka. Prepričana je, da večina opozicijskih kritik na njen račun ni bila upravičena in da bo lahko svoje delo opravljala po zelo visokih standardih. Ob tem je dodala, da se bo trudila, da bo vzor policistom.

"Osnovno pravilo pravne države je, da smo vsi enaki pred zakonom, in to bo nedvomno vodilo pri našem delu," je poudarila in dodala, da se veseli dela, ki jo čaka.

Na novinarsko vprašanje, kdo bo "odpiral šampanjce", ali tajkuni ali policisti, je Kresalova odgovorila, da verjame, "da ga bodo odpirali ljudje, ker se bodo počutili bolj varne na ulicah in na svojih domovih". "In zato, ker bodo začutili, da v Sloveniji zakon res velja za vse enako, ne glede na ekonomsko moč in etnično pripadnost," je dodala.

Glede današnje napovedi predsednika SNS-a Zmaga Jelinčiča o državljanski nepokorščini in referendumu, če nova vlada ne bo obravnavala vprašanje izbrisanih "od primera do primera" in preprečila izplačilo odškodnin, je Kresalova dejala, da se bodo najprej lotili izdajanja dopolnilnih odločb. Potem bo po njenih besedah sledila priprava zakona, "ki bo dokončno uredila vprašanje izbrisanih, potem pa bomo videli, kaj bo".

Erjavec: Odpadke ločujem
Minister za okolje in prostor Karl Erjavec je po današnji potrditvi vladne ekipe v državnem zboru dejal, da ministrstvo za okolje že na začetku čakajo zahtevne naloge. Kot je poudaril, ima "rad resorje, kjer je treba trdo delati in kjer lahko tudi pokažeš kakšne rezultate".

Med prvimi nalogami je Erjavec izpostavil novi podnebno-energetski sveženj, o katerem bodo po njegovih besedah razpravljali v decembru.

Na vprašanje, ali ločuje odpadke, pa je odvrnil, da "vedno".

Golobič: Velika odgovornost
Novi minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregor Golobič je takoj po izvolitvi povedal, da je ministrska funkcija zanj nekaj novega. "Gre za novo občutje, v katerem se skušam znajti, vsekakor pa gre tudi za občutek velike odgovornosti," je dejal.

Ko bo v ponedeljek prevzel posle od nekdanje ministrice Mojce Kucler Dolinar, bo, kot je povedal, stopil "naokoli po ministrstvu do sodelavcev", se z njimi spoznal in skupaj z njimi začel priprave na prvo redno četrtkovo sejo vlade.

7 nadomestnih poslancev
Sedem novoimenovanih ministric in ministrov premierja Boruta Pahorja se bo na čelo vladnih resorjev preselilo iz poslanskih klopi. V parlamentu jih bodo zato zamenjali nadomestni poslanci.

Iz vrst Socialnih demokratov so bili na ministrske funkcije imenovani trije poslanci. Franca Križaniča, ki je postal minister za finance, bo v poslanskih klopeh nadomestil predsednik Krščanskih socialistov Slovenije Andrej Magajna, namesto novega prometnega ministra Patricka Vlačiča pa bo v poslanske klopi sedel predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Miroslav Klun. Na mesto šolskega ministra Igorja Lukšiča bi moral sesti dozdajšnji poslanec SD-ja Milan M. Cvikl. Ker pa naj bi po napovedih postal generalni sekretar vlade, bo Lukšiča predvidoma zamenjala nekdanja poslanka Silva Črnugelj.

Za ministre so bili imenovani tudi trije poslanci Zaresa. Namesto predsednika stranke Gregorja Golobiča se bo v državni zbor vrnila Cveta Zalokar Oražem. Novo ministrico za kulturo Majdo Širca bo zamenjal kulturni delavec Vito Rožej, ministra za gospodarstvo Mateja Lahovnika pa bo nadomestil Alojz Posedel, ki je bil poslanec že v preteklem mandatu.

Tudi predsednica LDS-a Katarina Kresal bo zapustila poslanske klopi. Glede na volilni izid naj bi jo nadomestil nekdanji direktor Ljubljanske borze Draško Veselinovič, ki pa naj poslanske funkcije ne bi sprejel, ampak ostal na čelu Deželne banke Slovenije. V tem primeru se bo v parlament vrnil dolgoletni poslanec Anton Anderlič.

L. D.