Foto:
Foto:
Gabrovec ne more napovedati, kako bo odločilo sodišče.

Sodišče s sedežem v Strasbourgu je odločitev sprejelo soglasno. Tožba treh hrvaških varčevalcev proti Sloveniji je bila vložena pred šestimi leti, maja 2001 pa je sodišče udeležbo v postopku dovolilo tudi hrvaški vladi.

Sodišče je na svoji spletni strani zapisalo, da naj bi znesek deviznih hranilnih vlog pri zagrebški podružnici nekdanje Ljubljanske banke znašal okoli 150 milijonov evrov, vseh prizadetih varčevalcev pa naj bilo okoli 140.000.

Kratenje človekovih pravic in diskriminacija?
Hrvaški varčevalci v tožbi trdijo, da so jim s tem, ko ne morejo do svojih prihrankov, kršene človekove pravice do lastništva in uživanja svojega premoženja, o čemer govori 1. člen 1. protokola k Evropski konvenciji o človekovih pravicah.

V tožbi še navajajo, da so žrtev diskriminacije na podlagi nacionalnosti, saj naj bi slovenski varčevalci v omenjeni banki lahko dvignili svoje prihranke. Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu pa je zaključilo, da njihovih pritožb ni mogoče zavreči kot očitno neutemeljenih.

Gabrovec: Sodišče želi slišati kompleten primer
Slovenski predstavnik za vprašanja nasledstva Rudolf Gabrovec ne more predvideti razpleta obravnave na evropskem sodišču v Strasbourgu. Mislim, da smo pripravili ugovore precej utemeljeno in tudi sodišče samo ugotavlja, da ne odloča o meritornosti naših odgovorov, ampak se je samo opredelilo, da želi slišati kompleten primer, je dejal Gabrovec.

Spomnil je, da se je postopek pred sodiščem začel, preden je bil podpisan nasledstveni sporazum, ki so ga vmes že ratificirale vse naslednice. Kdaj naj bi se zadeva nadaljevala, Gabrovec ne ve. Slovenijo zastopa newyorška odvetniška pisarna Cleary, Gottlieb, Steen & Hamilton.

Na Hrvaškem zadovoljni
Hrvaško pravosodno ministrstvo je poudarilo, da odločitev sodišča še ne pomeni končne rešitve zadeve. Obenem pa je odločitev označilo za izredno pomembno, saj je evropsko sodišče z njo zavrnilo kar osem slovenskih preliminarnih ugovorov. Odvetnik dveh od treh tožnikov Milivoje Žugić pa je ocenil, da se je "prvi polčas" končal v korist oškodovanih varčevalcev Ljubljanske banke.