Slovenija zaznamuje 20-letnico plebiscita, a v častnem odboru vsi povabljeni ne bodo sodelovali. Foto: MMC RTV SLO
Slovenija zaznamuje 20-letnico plebiscita, a v častnem odboru vsi povabljeni ne bodo sodelovali. Foto: MMC RTV SLO
Politične delitve ob 20. obletnici Slovenije
Türk o pripravah na slovesnosti

Türk je povedal, da bo odbor deloval leto dni, svoje delo pa začenja tik pred 20-letnico plebiscita in ga namerava skleniti z 20-letnico sprejetja slovenske ustave. Celotna filozofija proslavljanja je povezana z obdobjem od trenutka, ko se je oblikovala volja slovenskega naroda po osamosvojitvi na plebiscitu, do zaokrožitve te volje s sprejetjem nove oziroma prve slovenske ustave.
"Poudaril bi neko posebno kvaliteto tistega časa in naše države: slovenska država je utemeljena na globokem domoljubju državljanov, ki so v teh dvajsetih letih pokazali privrženost svoji državi," je dejal predsednik. Naša država, tako Türk, je opravila dvajsetleten uspešen razvoj, zato je po njegovih besedah prav, da smo nanj ponosni. In čeprav se včasih pojavijo kritična mnenja o raznih vprašanjih, to po Türkovem mnenju ne more zamegliti domoljubja.

Türk: Delitve bi morali prav zdaj premagovati
A kljub vabilu v odboru ne nameravajo sodelovati nekdanji predsedniki vlad Janez Janša, Lojze Peterle in Andrej Bajuk. Kot je o tem dejal Türk, je vlada k sodelovanju v odboru pozvala več osebnosti, ki so imele pomembno vlogo pri vzpostavljanju neodvisne Republike Slovenije in tiste, ki imajo določene odgovornosti do Slovenije danes. Članstvo v odboru je seveda prostovoljno, je poudaril Türk, ki pa obenem meni, da je samoizključevanje iz članstva v odboru nekaj, kar poglablja delitve, ki pri nas niso nove, a bi jih morali prav v tem trenutku poskušati premagovati, kajti naša domovina je samo ena.

Duhove buri projekt Stisni roko v pest!
V SDS-u so na spletni strani stranke pred kratkim zapisali, da je sodelovanje v častnem odboru zanje nesprejemljivo. Menijo namreč, da vlada zlorablja obletnico osamosvojitve za nadaljevanje ideološkega boja. Tako Peterle kot Bajuk sta najprej privolila v članstvo v odboru, a sta nato privolitev umaknila zaradi projekta šolskega ministrstva Stisni roko v pest!. Tudi NSi je prav zdaj ministra pozval, naj projekt prekine, saj povezuje 20. obletnico plebiscita in 70. obletnico ustanovitve OF-a, kar naj bi po mnenju stranke pomenilo provokacijo, prispevalo naj bi k razdvajanju mladih ter sprožalo dvome o neodvisnem šolstvu.

V odbor so poleg predsednika države povabili še predsednika državnega zbora, predsednika vlade, predsednika ustavnega sodišča, predsednika državnega sveta, ministre in druge pomembne osebnosti kot tudi predsednika predsedstva, predsednika skupščine in predsednika slovenske vlade iz obdobja osamosvojitve.

Politične delitve ob 20. obletnici Slovenije
Türk o pripravah na slovesnosti