Minister Virant bi denar namenil le za manjše sodne zaostanke. Foto: RTV SLO
Minister Virant bi denar namenil le za manjše sodne zaostanke. Foto: RTV SLO
Sodnica pri delu
Sodniki kljub pogovorom opozarjajo, da so njihove plače neprimerno nižje od plač nekaterih drugih funkcionarjev. Foto: RTV SLO

Na srečanju so se minister za javno upravo Gregor Virant, pravosodni minister Lovro Šturm ter predstavniki sodnikov, tožilcev in pravobranilcev dogovorili, da si bodo pred naslednjim srečanjem izmenjali pisna mnenja.

Virant postavil meje
Omenjeni okvir pogajanj predstavljajo temeljna načela plačne reforme, ki veljajo za celoten javni sektor. Realna masa plač v pravosodju ostaja enaka, bo pa vlada namenila dodatna sredstva za odpravo sodnih zaostankov in poenostavitev postopkov.

Na temo reforme sodniških plač smo v MMC-jevi klepetalnici gostili tako ministra Gregorja Viranta kot tudi okrožno sodnico Darjo Novak Krajšek.
Virant k temu dodaja, da so se pripravljeni pogajati o tehničnih popravkih in razjasniti dileme ter različne interpretacije, pogovarjali pa se bodo lahko tudi o tem, v kakšnem časovnem okviru lahko pravosodje vzpostavi merila za plačevanje po delovni uspešnosti.

Pričakujejo nove obsodbe

V četrtek, 13. 4., ob 15.00 bo gost spletne klepetalnice MMC-ja pravosodni minister Lovro Šturm. Vabimo vas, da sodelujete v klepetu!
Minister Šturm je ponovil, da bi pravosodno ministrstvo podprlo tak plačni sistem, ki bo pomagal pri odpravi sodnih zaostankov. Povedal je še, da v četrtek pričakuje nove obsodbe z Evropskega sodišča za človekove pravice. Upa, da najvišja izrečena kazen ne bo presegla dozdajšnjih 9.600 evrov. Sredstva za poplačilo teh kazni pa se zagotavljajo iz proračunskih rezerv, je še dodal.

Pravosodje pozdravlja pogovore
Predstavniki pravosodja so sestanek sprejeli z odobravanjem, zadovoljni pa so tudi s tem, da se je srečanje zgodilo pred napovedano odločitvijo ustavnega sodišča. To je za četrtek sklicalo javno obravnavo, na kateri bo razsojalo o skladnosti plačne reforme z ustavo.

Predsednik sodnega sveta Marjan Pogačnik je opozoril, da bi bilo vsebino odloka o plačah funkcionarjev potrebno ponovno pregledati in presoditi, ali je primerno tako materijo, kot je sodstvo, urejati s podzakonskim aktom.