Foto:
Foto:
Odložena pravica

Sodniki, ki ne dosegajo standardov, morajo zapustiti sodniške vrste, meni nekdanji sodnik Jernej Potočar. "Vsaj 10 odstotkov sodnikov pri nas je takih, ki niso osebnostno ali strokovno dovolj usposobljeni. Prišli so v času, ko ni bilo druge ponudbe." Podpredsednica vrhovnega sodišča Nina Betetto zatrjuje, da je večina sodnikov kakovostnih. "Nekaj pa je takih, ki standardov ne dosegajo in bodo morali v prihodnosti oditi. Stanje se mi ne zdi katastrofalno. Bistvo sodnikovega dela je odločanje. Če so napake, pa je to vedno mogoče korigirati v sistemu pravnih sredstev."

S procesnimi napakami do odhoda na svobodo
Vrhovno sodišče je januarja letos razveljavilo pravnomočno sodbo, s katero je bila skupina Romov obsojena na večletne zaporne kazni zaradi uboja Borisa Zupanca. Vse so posnele varnostne kamere na bencinski črpalki. Odvetnik Mitja Kunič, ki je dosegel razveljavitev sodbe, je v Tarči pojasnil, da je sodišče prve stopnje hitelo z obsodbo, "zato sodba ni bila logična in razumljiva". "K sreči imamo vrhovno sodišče in možnost temeljite, tehtne sodbe."

Vrhovno sodišče je v primeru Janše odločalo predolgo
Dve leti je preveč časa za sprejetje končne odločitve v primeru Janeza Janše in odprave poročila KPK-ja. Podpredsednica Vrhovnega sodišča Nina Betetto se strinja: "Količina časa, ki jo je vrhovno sodišče porabilo, da je odločilo v tej zadevi, je trajala predolgo." Deljena mnenja pa imajo pravni strokovnjaki glede tega, ali je Goran Klemenčič še vedno lahko pravosodni minister. Jernej Potočar, nekdanji sodnik, pravi: "Tukaj se vidi, da ne gre za zavestno napako." Enako meni Rajko Pirnat, se pa s tem ne strinja Lovro Šturm: "Ni bil kršen samo proces, ampak tudi zakon." Mitja Jelenič Novak, odvetnik, pa odgovarja, da "kršitev ustave ni majhna kršitev". Pirnat je dejal, da je takratni predsednik protikorupcijske komisije ravnal v najboljši veri, manj prizanesljiv pa je bil do predsednika vrhovnega sodišča Branka Masleše, ko je slišal njegovo izjavo, ki jo je izrekel, tik preden je bila vložena zahteva Janeza Janše za varstvo zakonitosti junija lani. Meni, da bi se v primeru Janša Masleša moral izločiti, saj sta neodvisnost in nepristranskost sodnika pomembni tudi v videzu, kako javnost dojema, ali je res nepristranski. Kot največjo težavo pa navaja vmešavanje politike oz. nekaterih političnih strank v odločitve sodstva.

Odložena pravica