PSS je nad dejanjem tožilstva ogorčen. Foto: MMC RTV SLO
PSS je nad dejanjem tožilstva ogorčen. Foto: MMC RTV SLO

V sindikatu (PSS) so nad dejanjem tožilstva ogorčeni. "Sporočilna vrednost tožilčevega dejanja je žalostna in nevarna, saj so huligani odkorakali na prostost z za njih pomembnim sporočilom: 'Krši javni red in mir, povzročaj škodo, napadaj policiste in izvršuj kazniva dejanja in ne samo, da ne boš "kaznovan", temu se boš za lep čas ognil, saj tožilstvo nima nobenega namena preganjati takšnih kaznivih dejanj. In ne samo to, že danes lahko pred sodiščem pobereš granitno kocko in jo vržeš v prvega policista!'" so ogorčeno zapisali.
V PSS-ju to dojemajo kot žalitev in "klofuto v obraz" in dodajajo, da za takšno ravnanje ni bilo nobene pravne ali stvarne podlage. Prvega državnega tožilca Zvonka Fišerja zato sprašujejo, kako se je to lahko zgodilo in ali ni s tem ogrožena varnost ljudi, ali bo odredil strokovni nadzor, če so v očeh tožilcev policisti drugorazredni državljani, ali si pravno državo predstavljajo po načelu "napadi policista in odšel boš na prostost" ter zakaj za veliko manjše prekrške za policista takoj predlagajo pripor.

V ponedeljek smo pomotoma zapisali, da je avtor dopisa Sindikat policistov Slovenije in ne Policijski sindikat Slovenije. Za pomoto se opravičujemo.

Tožilstvu so dali tri dni za odgovor, drugače napovedujejo uporabo pravnih sredstev, da se "neodgovorno dejanje sankcionira in državljanom končno da pravo sporočilo, in sicer, da storilci kaznivih dejanj, ko so za njih podani priporni razlogi, ne morejo več ogrožati ljudi in premoženja".