Radio Študent opozarja na militarizacijo družbe, ki naj bi se dogajala pod pretvezo reševanja begunske krize. Foto: BoBo
Radio Študent opozarja na militarizacijo družbe, ki naj bi se dogajala pod pretvezo reševanja begunske krize. Foto: BoBo
false
Na Radiu Študent poudarjajo, da ne nasprotujejo prisotnosti in pomoči vojakov na meji, vendar bi morala biti ta omejena na logistično pomoč, zato nasprotujejo policijskim pooblastilom za vojsko. Posebej pa poudarjajo potrebo po široki javni razpravi o tako pomembni spremembi zakonodaje. Foto: BoBo

Ustavno pritožbo na sklep DZ-ja so morali vložiti do srede do polnoči.

Poslanci in poslanke so na izredni seji 4. novembra ugotovili, da razpis referenduma ni dopusten, in ustavili zbiranje podpisov volivcev in volivk za podporo zahtevi za razpis referenduma, ki se je začelo v ponedeljek in ga je organiziral Radio Študent.

DZ je referendum prepoznal kot nedopusten, saj zadnje ustavne spremembe referendumske ureditve ne dopuščajo referenduma o zakonih o nujnih ukrepih za zagotovitev obrambe države, varnosti ali odprave posledic naravnih nesreč. Ob tem pa na vprašanje, ali vsebina dopolnitve zakona o obrambi spada v to določbo, ni dobilo enoznačnega odgovora.

RŠ: Militarizacija družbe
Na Radiu Študent problematizirajo dodelitev dodatnih pooblastil vojski. Menijo, da dopolnitve zakona niso potrebne, saj že veljavni zakon o obrambi omogoča, da je Slovenska vojska v izjemnih primerih prisotna na meji.

Opozarjajo pa tudi, da se s spremembami zakona o obrambi "begunci in nenadzorovani prehodi državne meje izkoriščajo za militarizacijo slovenske družbe in države, ki naj bi jo konec osemdesetih let prejšnjega stoletja utemeljila prav mirovniška civilna gibanja za demokracijo in človekove pravice".

Spomnimo, spremembe zakona omogočajo, da lahko, "če to zahtevajo varnostne razmere", DZ na predlog vlade z dvotretjinsko večino glasov navzočih poslancev odloči, da vojaki skupaj s policijo, "izjemoma pri širšem varovanju državne meje", opozarjajo, napotujejo, začasno omejujejo gibanje oseb in sodelujejo pri obvladovanju skupin in množic.

Obdobje, v katerem lahko vojaki izvajajo izjemna pooblastila, je sicer omejeno na tri mesece, a "se lahko pod istimi pogoji znova podaljša".