Vojska dodatna pooblastila izvaja pod pogoji, ki so predpisani za policiste. Foto: BoBo
Vojska dodatna pooblastila izvaja pod pogoji, ki so predpisani za policiste. Foto: BoBo

referendumsko pobudo o dopolnitvi zakona o obrambi, je povedala odgovorna urednica radia Martina Dervarič. V DZ jih morajo vložiti danes do 16. ure.

Radio Študent je prejšnji petek začel zbirati podpise za referendumsko pobudo o dopolnitvi zakona o obrambi, rok za zbiranje 2.500 podpisov se izteče danes. Sprva so podpise zbirali večinoma v Ljubljani, danes pa sodelavci prinašajo podpise tudi iz drugih slovenskih mest.

Do zdaj jim je uspelo zbrati 2.200 podpisov, kar je 300 podpisov premalo, da bi lahko sprožili referendumsko pobudo. Vendar odgovorna urednica Radia Študent ostaja optimistična, saj lahko podpise v DZ vložijo do 16. ure. Dervaričeva pravi, da bo več znanega ob 15. uri, saj sodelavci na terenu še zbirajo in sproti prinašajo podpise. Na poti v Ljubljano naj bi jih bilo nekaj sto.

Begunce izkoriščajo za militarizacijo Slovenije
Radio Študent je pobudo za zbiranje podpisov za razpis referenduma sprožil, ker meni, da s povečevanjem pooblastil vojski begunce izkoriščajo za militarizacijo Slovenije.

Dopolnitev zakona o obrambi DZ-ju namreč omogoča, da se lahko na predlog vlade odloči, da pripadniki Slovenske vojske skupaj s policijo izjemoma pri širšem varovanju državne meje tudi opozarjajo, nasprotujejo, začasno omejujejo gibanje ljudi in sodelujejo pri obvladovanju skupin in množic. Vojska bi ta pooblastila izvajala pod pogoji, ki veljajo za policiste, pooblastila pa bi bila omejena za obdobje, kot je to nujno, in ne dlje kot tri mesece z možnostjo podaljšanja.

Je referendum sploh dopusten?
Če bo pobuda vložena v skladu z zakonom, bo predsednik DZ-ja v sedmih dneh o njej obvestil ministrstvo, pristojno za vodenje evidence volilne pravice, in določil koledarski rok, v katerem se zbirajo podpisi za zahtevo za razpis referenduma. Potrebnih je najmanj 40.000 overjenih podpisov.

Ustavne spremembe referendumske ureditve sicer ne dopušča referenduma o zakonih o nujnih ukrepih za zagotovitev obrambe države, varnosti ali odprave posledic naravnih nesreč. Ali vsebina dopolnitve zakona o obrambi spada med to določbo, ni popolnoma enoznačno.