Prav okoli podatkov o gledanosti se je vrtela večina razprave programskih svetnikov. Med drugim jih je zmotilo odstopanje pri načrtovani in doseženi gledanosti nekaterih informativnih oddaj, še posebej pa razvedrilnih oddaj. Foto: MMC RTV SLO/ Ana Svenšek
Prav okoli podatkov o gledanosti se je vrtela večina razprave programskih svetnikov. Med drugim jih je zmotilo odstopanje pri načrtovani in doseženi gledanosti nekaterih informativnih oddaj, še posebej pa razvedrilnih oddaj. Foto: MMC RTV SLO/ Ana Svenšek

Programski svetniki Radiotelevizije Slovenija so se seznanili s poročilom o realizaciji programsko-produkcijskega načrta za lani. Letno poročilo zavoda, ki bo vključevalo tudi finančno poročilo, bodo obravnavali svetniki v novem mandatu, saj se 25. januarja izteče mandat trenutnemu programskemu svetu.

Generalni direktor Marko Filli je povedal, da so imeli 150.000 evrov presežka prihodkov nad odhodki, ob tem pa so po besedah generalnega direktorja minimalno zadolženi. Zaposlenim so izplačali tudi 80 odstotkov poplačila odprave tretje četrtine odprave plačnih nesorazmerij za nazaj skupaj z obrestmi, 20 odstotkov pa bodo izplačali letos oz. najpozneje do januarja 2015. Za poplačilo bo zavod skupaj z obrestmi porabil 2,8 milijona evrov, za plačilo pa je ostalo še 640.000 evrov.

Vodstvo meni, da je bilo na tehničnem področju narejenih veliko korakov, ki so RTVS postavili ob bok primerljivim evropskim medijskim hišam ali celo v ospredje. Filli je prepričan, da so lahko zadovoljni z javno podobo in tudi poslušanostjo, manj pa z gledanostjo.

Gledanost informativnim oddajam prvič raste
Odgovorna urednica informativnega programa Ksenija Horvat Petrovčič je pojasnila, da so ne le informativne, ampak tudi druge oddaje v terminu od 20. do 22. ure zaznale rahel padec gledanosti, kar delno pripisujejo novim šovom na drugih televizijah. Poudarila je, da prvič gledanost informativnih oddaj raste.

Programski svetnik Slavko Kmetič pa je bil kritičen do zadnje oddaje Tarča, ki je obravnavala zločine Udbe, saj naj bi v oddaji relativizirali zločin, odgovorna urednica Ksenja Horvat Petrovčič pa meni, da ni bilo nobenega večjega profesionalnega spodrsljaja. To temo bodo spremljali tudi v prihodnje, saj tudi podatki o gledanosti kažejo, da ljudi to zanima.

Več odzivnosti na delo varuha
Programski svetniki so razpravljali tudi o problematiki sodelovanja varuha pravic gledalcev in poslušalcev z odgovornimi uredniki in uredniki. Varuh Lado Ambrožič je namreč kot problematično izpostavil počasno odzivnost pristojnih, zato so svetniki zahtevali, da vodstvo zagotovi pogoje za učinkovito delo varuha.