Višina prispevka ostaja pri 12,75 evra. Foto: BoBo
Višina prispevka ostaja pri 12,75 evra. Foto: BoBo
Marko Filli
Filli je v odzivu na predlog SDS-a dejal, da RTVS ne ustvarja zgolj všečnega programa, kot to počnejo komercialne televizije. Foto: BoBo


Z novelo zakona o Radioteleviziji Slovenija se bo višina prispevka po novem določala v tem zakonu, in ne v zakonu o izvrševanju proračuna.

Po trenutni ureditvi višino prispevka določa zakon o izvrševanju proračuna za leti 2013/14 ter leti 2014/15, kar je po mnenju kulturnega ministra Uroša Grilca sistemsko neprimerno in ne zagotavlja finančne neodvisnosti zavoda.

Zakoni o izvrševanju proračunov se namreč sprejemajo le za obdobje dveh let in po postopku, ki ne zagotavlja sodelovanja javnosti ter usklajevanja med ključnimi deležniki in naslovniki predpisa. Finančna neodvisnost RTVS pa je, tako ministrstvo, nujni predpogoj za zagotovitev institucionalne avtonomije in uredniške neodvisnosti RTVS.

"Prikrito povišanje prispevka"
Na odboru je bilo pomisleke na račun novele slišati le iz vrst SDS-a. Po mnenju strankine poslanke Janje Napast novela prinaša prikrito povišanje rtv-prispevka, ki se bo slej ko prej tudi zgodilo. Kot je opozorila, novela ne spreminja določbe zakona, ki omogoča desetodstotno povišanje prispevka.

SDS za plačevanje po zadovoljstvu
Odbor je zavrnil dopolnilo SDS-a, ki bi zavezancem za zasebno rabo omogočil, da si lahko sami določijo višino plačevanja rtv-prispevka, odvisno od tega, koliko spremljajo programe RTVS oz. kako so zadovoljni s programskimi vsebinami. Zasebni uporabnik bi lahko prispevek povišal za največ 100 odstotkov in znižal za največ 50 odstotkov.

Po mnenju poslanke SDS-a Alenke Jeraj bi takšna zakonska rešitev nacionalno RTV hišo približala najširšemu krogu gledalcev in poslušalcev, obenem pa tudi bistveno zmanjšala politični vpliv vlade. Koalicijski poslanci menijo, da je dopolnilo SDS-a nepremišljen poseg v finančne temelje zavoda.

Predsednica odbora Majda Potrata (SD) je dopolnilo označila za še en poskus SDS-a, da destabilizira RTVS. Poslanec PS-ja Jožef Kavtičnik pa se ni strinjal z razlago SDS-a, da je dopolnilo v korist gledalcev in poslušalcev. Po njegovem mnenju je SDS dopolnilo vložil predvsem z namenom, da ponovno spodbudi politično razpravo.

Filli: Ne ustvarjamo zgolj všečnega
Podporo vladni noveli je izrekel tudi generalni direktor RTVS Marko Filli. Kot je poudaril, vodstvo zavoda vladi ne namerava predlagati zvišanja rtv-prispevka. V odzivu na dopolnilo SDS-a pa je opozoril, da je RTVS izvajalec javne službe in ne ustvarja zgolj všečnega programa, kot to počnejo komercialne medijske hiše.

Že letos povsem nov zakon o RTVS
Novela zakona prinaša tudi nekaj popravkov nomotehnične oz. redakcijske narave, ki so potrebni zaradi zagotovitve popolne jasnosti predpisa, tudi v delu, ki se nanaša na izvolitev generalnega direktorja, je pojasnil Grilc. Ministrstvo za letos napoveduje pripravo novega zakona o RTVS, ki naj bi v celoti prenovil to področje. Novela se zato po Grilčevih besedah omejuje le na najnujnejše popravke.

Sklic seje komisije za nadzor javnih financ
Poslanska skupina SDS-a je sicer v zvezi z RTVS vložila zahtevo za sklic nujne seje parlamentarne komisije za nadzor javnih financ. V SDS-u predlagajo, da bi se poslanci na seji lotili "odprave in obravnave nepravilnosti na RTV SLO, ki so bile ugotovljene z zunanjim revizijskim poročilom na zahtevo nadzornega sveta". V zahtevi za sklic seje poslanci SDS-a med drugim navajajo, da je nadzorni svet RTVS na podlagi zunanje revizije ugotovil številne nepravilnosti pri delovnih procesih in pozval vodstvo RTVS, naj v enem mesecu sistemske napake odpravi ter ugotovi odškodninsko in disciplinsko odgovornost vseh vpletenih.

Rok za izvedbo sklepa nadzornega sveta se je iztekel 25. decembra lani, so opozorili v SDS-u. Z enim izmed sklepov, ki jih v zahtevi za sklic seje predlagajo poslanci SDS-a, bi komisija za nadzor javnih financ pozvala vlado in pristojna ministrstva, naj sprejmejo zakonske rešitve, ki bodo preprečevale in sankcionirale v reviziji ugotovljene kršitve. Po predlogu SDS-a naj bi komisija tudi predlagala DZ-ju, naj ne sprejme povišanja rtv-prispevka, dokler se kršitve ne sankcionirajo in se ne povrne nastala škoda.

7. SEJA ODBORA ZA KULTURO, 2.DEL
7. SEJA ODBORA ZA KULTURO, 1. DEL
7. SEJA ODBORA ZA KULTURO, 2.DEL
7. SEJA ODBORA ZA KULTURO, 1. DEL