Pojem
Pojem "prijetje" je letel iz besedila, saj se je z njim zapolnjevala pravna praznina. Foto: BoBo

Državni zbor je zakon o nalogah in pooblastilih policije ter zakon o organiziranosti in delu policije, ki nadomeščata dozdajšnji zakon o policiji, sprejel konec januarja oziroma v začetku februarja. Zakona sta začela veljati na začetku marca. S tem se končuje zakonodajna pot predloga, ki je nastajal že leta 2009, a je leta 2011 obstal v državnozborskem postopku zaradi razpustitve parlamenta.

Nova pooblastila proti razgrajačem
Z zakonom o nalogah in pooblastilih policije policisti dobivajo dve novi pooblastili za preprečevanje izgredov na športnih prireditvah. Policisti bodo razgrajačem lahko prepovedali udeležbo na športnih prireditvah, če bi navijači razgrajali že na poti na prireditev, pa imajo policisti možnost prekiniti potovanje na tekmo.

Cestna zapora z blokadno točko
Prav tako se uvaja cestna zapora z blokadno točko. Zaporo bodo policisti lahko postavili zaradi popolne ali selektivne kontrole nad vozili in osebami.

Odprava pojma "prijetje"
Postavlja pa se tudi ločnica med omejitvijo gibanja in odvzemom prostosti. V zakonu tako ni več pojma prijetje, s katerim se je do zdaj pogosto zapolnjevala pravna praznina glede začasne omejitve gibanja in odvzema prostosti. Z opredelitvijo policijskega postopka je predvideno, da ta sme trajati samo nujno potreben čas, saj se gibanje lahko omeji na največ šest ur.

Nov način imenovanja 'prvega policista'
Z zakonom o organiziranosti in delu v policiji pa med drugim ministru, pristojnemu za notranje zadeve, pri imenovanju generalnega direktorja policije ne bo treba več pridobiti mnenja posebne strokovne skupine. Celoten postopek preverjanja primernosti kandidata bo izvedel kadrovsko-akreditacijski svet.
Spreminja se status NPU-ja
Z zakonom se spreminja tudi status Nacionalnega preiskovalnega urada in ga umešča pod okrilje uprave kriminalistične policije.