Slovenija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.1 od 9 glasov Ocenite to novico!
false
Sodni svet meni, da imata Jurij Toplak in Sebastjan Zbičajnik premalo izkušenj na področju mednarodnega javnega prava. Foto: BoBo
false
Mandatno-volilna komisija(MVK) je le Mišo Zgonec-Rožej iz neodvisne londonske organizacije Chatham House predlagala soglasno. Foto: BoBo

Dodaj v

Različna poslanska mnenja glede slovenskih kandidatov za arbitražno sodišče

Sodni svet je podprl le eno kandidatko, drugima dvema manjka izkušenj
12. oktober 2017 ob 12:17,
zadnji poseg: 12. oktober 2017 ob 16:00
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Mandatno-volilna komisija je predlagala DZ-ju izvolitev vseh treh kandidatov za tri člane stalnega arbitražnega sodišča v Haagu, Miše Zgonec Rožej, Sebastjana Zbičajnika in Jurija Toplaka.

Predsednik republike Borut Pahor je DZ-ju v začetku oktobra DZ-ju predlagal tri kandidate za tri člane stalnega arbitražnega sodišča v Haagu. Nato je vlada ocenila, da vsi trije kandidati izpolnjujejo pogoje, toda sodni svet je pozitivno mnenje dal le za Mišo Zgonec Rožej, preostala kandidata pa po njegovem mnenju ne izpolnjujeta najvišjih meril glede strokovne usposobljenosti na specifičnem pravnem področju mednarodnega javnega prava.

Mandatno-volilna komisija (MVK) je Mišo Zgonec Rožej iz neodvisne londonske organizacije Chatham House predlagala soglasno. Za odvetnika Zbičajnika je glasovalo 14 članov, dva sta bila proti, medtem ko je profesorja na mariborski pravni fakulteti Toplaka podprlo 13 poslancev, dva pa sta glasovala proti.

Predsednik sodnega sveta Marko Novak je na seji MVK-ja pojasnil, da ima Zbičajnik sicer nekaj izkušenj, kot odvetnik pa ni ugledno ime na področju mednarodnega javnega prava. Sodni svet je pri Toplaku zmotilo njegovo področje delovanja, saj naj bi bil vrhunski strokovnjak na področju ustavnega prava, še posebej volilnega prava, a po oceni sveta v mednarodnem javnem pravu nima neposrednih izkušenj. Novak je poudaril, da je mnenje sodnega sveta nezavezujoče.

Razdeljeni poslanci
Po poročanju Dnevnika sta stranki SDS in NSi od predsednika Pahorja zahtevali, da predlaga Toplaka, sicer ne bosta podprli nobenega njegovega kandidata. Za vse kandidate se je jasno izrekel le DeSUS, stališče SMC-ja ni znano, druge stranke pa so do kandidatov, ki nista dobila pozitivnega mnenja sodnega sveta, zadržane ali pa jima odločno odrekajo podporo.

Zbičajnik in Toplak sta v sredo v predstavitvi v predsedniški palači menila, da je mnenje sodnega sveta napačno. Zbičajnik je dejal, da je po mnenju sodnega sveta njegova pomanjkljivost ta, da naj bi se zadnjih deset let premalo intenzivno ukvarjal z mednarodnim pravom. Leta 2007 je namreč odšel z zunanjega ministrstva, a je na predstavitvi zatrdil, da se je z mednarodnim pravom ukvarjal tudi po letu 2007.

Poslanci bodo o treh predlaganih kandidatih predvidoma glasovali na naslednji seji DZ prihodnji teden. Za izvolitev posamezen kandidat potrebuje večino glasov vseh poslancev.

G. C., Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
AlBundy
# 12.10.2017 ob 13:04
Kontinuiteta pravniške dinastije Toplak ...
zozozo
# 12.10.2017 ob 13:10
A Jurij Toplak ima kakšne resne reference, razen genetskih?
nonparel
# 12.10.2017 ob 14:13
Kar na smeh mi gre, v SDS-u tako očitno počnejo ravno tisto, kar najbolj očitajo drugim. Smo samo za tistega, ki je naš...
Homer.
# 12.10.2017 ob 13:11
Torej je za SDS edino merilo. da je "naš"?
Edino pravilno bi bilo da se glasuje za dr. Mišo Zgonec Rožej, ker:
1) obvlada mednarodno pravo
2) ima izkušnje
3) po javnih podatkih ni v nobeni stranki
socrates
# 12.10.2017 ob 19:57
Ljubi Slovenceljni, ni vazen kaksen je, samo da je nas :(
aktivist
# 12.10.2017 ob 12:59
Razdeljeni poslanci
Po poročanju Dnevnika sta stranki SDS in NSi od predsednika Pahorja zahtevali, da predlaga Toplaka, sicer ne bosta podprli nobenega njegovega kandidata. Za vse kandidate se je jasno izrekel le DeSUS, stališče SMC-ja ni znano, druge stranke pa so do kandidatov, ki nista dobila pozitivnega mnenja sodnega sveta, zadržane ali pa jima odločno odrekajo podporo.

Ocitno so za MMC pomembne stranke le SDS,SMC,NSi,Desus
pazi_mina
# 12.10.2017 ob 12:36
Zakaj ne dajo kar Drenikovo in Sekulca ?
mend055
# 12.10.2017 ob 14:20
Različna poslanska mnenja glede slovenskih kandidatov za arbitražno sodišče

Švicar pa že ne more biti slovenski kandidat za arbitražno sodišče!?
Ta gospod, na fotografiji na levi strani, se namreč ukvarja tudi z vrhunskim tenisom. Pa še njegovo fotografijo ste dali iz mlajših let.

Roger Vzmeterer
hogar13
# 13.10.2017 ob 07:31
Telefone naj jim prej poberejo
lahk
# 12.10.2017 ob 13:42
Spet smo priča navadnemu kavarniškemu prepucavanju. Mar slovenski politiki znajo eno imenovanje speljati brez vsesplošnega kreganja in prepucavanja? No ja, saj tisti, ki smo malo gledali včeraj prenos iz DZja na temo pravosodja smo se lahko prepričali, da se znajo samo pričkati. Kot mali otroci so.
Abndbn
# 12.10.2017 ob 13:25
Kaj dela Andraž Kirm na prvi sliki?
Hec na stran, Toplak je bil dober profesor, oče gor ali dol, pa čeprav ne maram SDS mafije:)
QUENDI
# 14.10.2017 ob 11:10
......sta stranki SDS in NSi od predsednika Pahorja zahtevali, da predlaga Toplaka, sicer ne bosta podprli nobenega njegovega kandidata........vzor demokracije.......sicer se lahko nestrinjajo a brez izsiljevanja oz poseganje v kompetence drugih......Novakova se še vedno ni odlepila.....
benonovak
# 13.10.2017 ob 16:40
Človek je predaval na Harvardu in UCLA, napisal nagrajeno knjigo pri 23 letih, bil Fulbrightov štipendist, delal za mednarodne organizacije in svetoval vladam v več kot 10 državah itd (CV je na spletni strani predsednika Pahorja). In naj ne bi imel referenc, svašta.
Virunum
# 13.10.2017 ob 13:58
Jurij ima ateja, doktorja marksizma in sebe doktorja po ateju...
enix
# 12.10.2017 ob 13:59
eslovenci, kaj pa če mi hitro še en referendum naredili, je nad vsemi zakoni in ustavo...jaz tudi strankam ne verjamem.
tupamaross
# 12.10.2017 ob 14:27
Jaz sem za Sekolca.
Kazalo