Sodni svet meni, da imata Jurij Toplak in Sebastjan Zbičajnik premalo izkušenj  na področju mednarodnega javnega prava. Foto: BoBo
Sodni svet meni, da imata Jurij Toplak in Sebastjan Zbičajnik premalo izkušenj na področju mednarodnega javnega prava. Foto: BoBo
false
Mandatno-volilna komisija(MVK) je le Mišo Zgonec-Rožej iz neodvisne londonske organizacije Chatham House predlagala soglasno. Foto: BoBo

Predsednik republike Borut Pahor je DZ-ju v začetku oktobra DZ-ju predlagal tri kandidate za tri člane stalnega arbitražnega sodišča v Haagu. Nato je vlada ocenila, da vsi trije kandidati izpolnjujejo pogoje, toda sodni svet je pozitivno mnenje dal le za Mišo Zgonec Rožej, preostala kandidata pa po njegovem mnenju ne izpolnjujeta najvišjih meril glede strokovne usposobljenosti na specifičnem pravnem področju mednarodnega javnega prava.

Mandatno-volilna komisija (MVK) je Mišo Zgonec Rožej iz neodvisne londonske organizacije Chatham House predlagala soglasno. Za odvetnika Zbičajnika je glasovalo 14 članov, dva sta bila proti, medtem ko je profesorja na mariborski pravni fakulteti Toplaka podprlo 13 poslancev, dva pa sta glasovala proti.

Predsednik sodnega sveta Marko Novak je na seji MVK-ja pojasnil, da ima Zbičajnik sicer nekaj izkušenj, kot odvetnik pa ni ugledno ime na področju mednarodnega javnega prava. Sodni svet je pri Toplaku zmotilo njegovo področje delovanja, saj naj bi bil vrhunski strokovnjak na področju ustavnega prava, še posebej volilnega prava, a po oceni sveta v mednarodnem javnem pravu nima neposrednih izkušenj. Novak je poudaril, da je mnenje sodnega sveta nezavezujoče.

Razdeljeni poslanci
Po poročanju Dnevnika sta stranki SDS in NSi od predsednika Pahorja zahtevali, da predlaga Toplaka, sicer ne bosta podprli nobenega njegovega kandidata. Za vse kandidate se je jasno izrekel le DeSUS, stališče SMC-ja ni znano, druge stranke pa so do kandidatov, ki nista dobila pozitivnega mnenja sodnega sveta, zadržane ali pa jima odločno odrekajo podporo.

Zbičajnik in Toplak sta v sredo v predstavitvi v predsedniški palači menila, da je mnenje sodnega sveta napačno. Zbičajnik je dejal, da je po mnenju sodnega sveta njegova pomanjkljivost ta, da naj bi se zadnjih deset let premalo intenzivno ukvarjal z mednarodnim pravom. Leta 2007 je namreč odšel z zunanjega ministrstva, a je na predstavitvi zatrdil, da se je z mednarodnim pravom ukvarjal tudi po letu 2007.

Poslanci bodo o treh predlaganih kandidatih predvidoma glasovali na naslednji seji DZ prihodnji teden. Za izvolitev posamezen kandidat potrebuje večino glasov vseh poslancev.