Rebrniška saga vendarle dobiva epilog? Foto: MMC RTV SLO
Rebrniška saga vendarle dobiva epilog? Foto: MMC RTV SLO
Rebernice: Hitra cesta še brez dovoljenja

V Darsu pričakujejo, da bodo odločbo o poskusnem obratovanju od ministrstva za okolje, potem ko mu predajo vse potrebne dokumente, prejeli v četrtek dopoldne - še pred slovesnostjo ob odprtju devet kilometrov dolgega odseka med Razdrtim in Vipavo, ki je predvideno ob 18. uri.

Ministrstvo ne želi ugibati, kdaj bo izdalo odločbo
Na okolijskem ministrstvu pravijo, da odločbe še niso izdali, ker mora vlagatelj najprej odpraviti pomanjkljivosti, kar je zahtevala komisija za tehnični pregled. Šele potem bo lahko ministrstvo kot upravni organ izdalo odločbo. Kdaj naj bi se to zgodilo, ne želijo ugibati, saj morajo biti pred tem odpravljene vse pomanjkljivosti.

Spomnimo: gradnja odseka čez Rebrnice je trajala sedem let, spremljali pa so jo zamude in zapleti z okoliškimi prebivalci in različnimi neizbranimi izvajalci del, ki so vlagali ugovore. Poleg tega so se s težavami spopadali tudi vsi vpleteni med gradnjo, saj trasa leži na plazovitem področju, kar je oteževalo dela. Kot je znano, cesto sestavljata dva predora, dva pokrita vkopa in osem viaduktov.

Odprtje prestavljeno zaradi predorov
Odsek bi morali za promet odpreti že konec julija, a tehnični pregledi tega niso dovoljevali, saj se je izkazalo, da sta vozišči v predorih Barnica in Tabor asfaltni, in ne betonski, kot je določala projektna dokumentacija, na podlagi katere je bilo izdano gradbeno dovoljenje. Sledil je postopek pridobivanja spremembe gradbenega dovoljenja, posledično pa še prestavitev odprtja.

221 milijonov evrov vredna trasa štiripasovne ceste čez Rebrnice je del hitre ceste med Razdrtim in Vrtojbo, ki ima skupaj 41 kilometrov. Izvajalci del na Rebrnicah so bili Primorje, SCT, Kraški zidar, CPM, CPL, Vidoni in Oberloser. Prav zadnja dva sta gradila oba sporna predora.

Rebernice: Hitra cesta še brez dovoljenja