Ustavni sodniki so odločitev sprejeli s petimi glasovi za zaustavitev in štirimi proti. Foto: MMC RTV SLO
Ustavni sodniki so odločitev sprejeli s petimi glasovi za zaustavitev in štirimi proti. Foto: MMC RTV SLO
Ustavno sodišče zavrnilo referendum

Sodniki so s petimi glasovi za in štirimi proti tako odločitev sprejeli, ker menijo, da bi z odložitvijo oziroma zavrnitvijo zakona nastale protiustavne posledice. Referendum tako ne bo razpisan.

Najprej izglasovanje referenduma, nato izredna seja
Naj spomnimo, da je konec marca državni zbor sprejel novelo zakona o odvetništvu, s katero je odvetniški zbornici vrnil pristojnost določanja višine odvetniške tarife in tako spremenilo ureditev, ki je bila uveljavljena v mandatu Lovra Šturma. To je razburilo opozicijska SDS in SLS, ki sta zbrala 33 podpisov za razpis zakonodjanega referenduma, ki naj bi bil sklican istočasno z volitvami z Evropski parlament, torej 7. junija.

Koalicijske stranke so nato vložile zahtevo za sklic izredne seje, na kateri bi izglasovali, da o referendumu oziroma o njegovih mogočih posledicah presodi ustavno sodišče. Z 48 glasovi za in 26 proti je to bilo 8. aprila tudi izglasovano in začel je teči 30-dnevni rok, v katerem je ustavno sodšče moralo presoditi.

Sodniki ugotovili protiustavno pravno praznino
Ustavni sodniki so tako preizkusili ustavnost veljavne zakonske ureditve, torej zakona o odvetništvu in zakona o odvetniški tarifi, ter ugotovili obstoj protiustavne pravne praznine. Ta je po njihovem mnenju nastala, ker zakon o odvetništvu ne določa mehanizma, s katerim bi bilo mogoče v vsakem primeru zagotoviti učinkovito uresničevanje pravice do sodnega varstva in pravice do obrambe obdolženca v kazenskem postopku. Z novela, menijo, bi odpravili protiustavnosti.

Na pravosodnem ministrstvu zadovoljni
Z odločitvijo sodišča so na ministrstvu za pravosodje zadovoljni, saj menijo, da sedaj lahko začnejo uresničevati novelo, ki sistemsko rešuje pomanjkljivo ureditev zagotavljanja brezplačne pravne pomoči in zagovorništvo po uradni doložnosti. Po njihovem mnenju to pomeni, da bodo pravice vseh državljank in državljanov v sodnih dvoranah bolj varovane.

"Sodniki podlegli pritiskom"
Precej manj zadovoljstva je v vrstah SDS-a. Poslanec Vinko Gorenak je v izjavi za javnost zapisal, da je malenkostna večina ustavnih sodnikov "podlegla pritiskom leve tranzicijske politične opcije in kapitalsko-odvetniškem lobiju". Odločitev sodišča je po Gorenakovem mnenju popolnoma nerazumljiva ter usmerjena proti državljanom in njihovim interesom.

S. Z.

Ustavno sodišče zavrnilo referendum