Referendum o slabi banki bi imel po mnenju koalicijskih poslancev lahko protiustavne posledice. Foto: BoBo
Referendum o slabi banki bi imel po mnenju koalicijskih poslancev lahko protiustavne posledice. Foto: BoBo
Gregor Virant
Predsednik državnega zbora bo ustavno sodišče obvestil o ustreznosti pobude za referendum o državnem holdingu. Foto: STA

Predlagatelji so namreč mnenja, da je sedanja zakonska ureditev protiustavna, saj ne omogoča reševanja nastalega položaja v bančnem sistemu. Zaradi tega po mnenju predlagateljev padajo bonitetne ocene Slovenije, s tem pa je ogroženo tudi financiranje iz javnih financ.

Po mnenju poslanca SDS-a Marka Pogačnika bo morala država, če ne bo pravočasno sprejela reform, zaprositi za mednarodno pomoč, kar bi pripeljalo do narekovanja ukrepov iz tujine, s tem pa bi Slovenija doživela poseg v suverenost države.

Finančni minister Janez Šušteršič je opozoril, da država ni več v položaju, ko lahko banke dokapitalizira. Po mnenju ministra bi v tako kratkem času NLB-ju, NKBM-ju in Abanki preostala le še razprodaja premoženja, država pa bi bila prisiljena v prodajo bank.

Opozicije argumenti niso prepričali
Po mnenju poslanca SD-ja Matevža Frangeža je utemeljitev protiustavnosti neustrezna, saj se ne sklicuje na morebitne odločitve ustavnega sodišča, obenem pa kot edini način za odpravo te protiustavnosti določa zakon o sanaciji bank. Frangež pa je prepričan, da bo ta utrl pot za privatizacijo državnega premoženja na netransparenten način.

Ustavno sodišče še o državnem holdingu
Ustavno sodišče pa bo odločalo tudi o ustavnosti referendumske pobude za zakon o državnem holdingu. Sodišče je sicer pred začetkom postopka zahtevalo od državnega zbora nedvoumen odgovor ali je pobuda ustrezno podprta.

Dvom o ustreznosti pobude je sprožila anonimna prijava o domnevno ponarejenih podpisih šestih poslancev Pozitivne Slovenije, za katere pa so kriminalisti že ugotovili, da so ti pristni. Predsednik državnega zbora Gregor Virant bo tako ustavno sodišče še danes obvestil o ustreznosti pobude.

Virant: Motijo me nenavadna naključja
Sicer pa je Virant dejal, da se ne more znebiti misli, da so bili za policijsko preiskavo podpisov politični motivi, kar ga moti, saj je po njegovem mnenju politična vprašanja treba reševati po politični poti, in ne prek policije.

Ta "nenavadna naključja" v tej zgodbi so po navedbah Viranta oslabila odnose v koaliciji, najslabše pa so vplivala na odnose v državnem zboru, kjer je ozračje že tako naelektreno, ta zgodba pa je medsebojno zaupanje še znižala, kar je po mnenju Viranta zelo slabo za delovanje parlamenta.