Vizjak meni, da bi morala dva meseca pogajanj zadostovati. Foto: BoBo
Vizjak meni, da bi morala dva meseca pogajanj zadostovati. Foto: BoBo

Reforma bo tako najprej usklajena na politični ravni, šele nato jo bodo predstavili socialnim partnerjem, so povedali na ministrstvu za delo. Datumi usklajevanj za zdaj še niso določeni, se bodo pa najverjetneje začela prihodnji teden ali prvi teden v septembru, so še povedali.

Minister Andrej Vizjak je sicer na začetku tedna napovedal, da bo predlog pokojninske reforme pripravljen do konca meseca. V prvi fazi namerava vlada spremeniti pogoje predčasnega upokojevanja, pozneje pa bo treba dvigniti tudi upokojitveno starost.

Reforma bo vključevala še dodatno pokojninsko zavarovanje in informativne individualne račune. Tem nasprotuje Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, ki bo o tem spregovorila tudi na novinarski konferenci v ponedeljek. Vizjak je potrdil še, da se bo vlada o teh vprašanjih posvetovala tudi z opozicijo. O tem, kdaj jih bo obravnavala vlada, se bodo še odločili.

Izhodišče ministra je pokojninska reforma iz preteklega mandata, pri čemer nameravajo izluščiti tista vprašanja, ki so povzročila konflikt s socialnimi partnerji. Vizjak si ob tem želi, da bi reforma začela veljati s prihodnjim letom, mesec ali dva pogajanj pa naj bi zadostovala za dogovor.