Minister za šolstvo odhajajoče vlade dr. Jernej Pikalo še ne ve, ali bo kandidat za šolskega ministra tudi v vladi Mira Cerarja. Foto: BoBo
Minister za šolstvo odhajajoče vlade dr. Jernej Pikalo še ne ve, ali bo kandidat za šolskega ministra tudi v vladi Mira Cerarja. Foto: BoBo

Vsak človeški vir v tej državi je dragocen, vsako posameznico in posameznika je treba izobraziti do njenega/njegovega maksimuma.

Dijaška malica
Po novem staršem ni treba oddati vlog za subvencijo malice in kosilo, razen če družina nima veljavne odločbe o otroškem dodatku na dan 1. septembra 2014. Še vedno pa je potrebna prijava na malico oziroma kosilo v šoli. Foto: MMC RTV SLO

V novem šolskem letu bo prvič prag šole prestopilo 21.886 prvošolk in prvošolcev, kar je največja generacija osnovnošolcev v zadnjih desetih letih, je dejal minister za šolstvo vlade v odhodu Jernej Pikalo in spomnil, da so največje generacije osnovnošolcev sredi osemdesetih let štele 30.000 učencev.

Vsak človeški vir je dragocen
Še dve leti pričakujejo večji generaciji, kar pa po njegovih besedah ne bo zahtevalo organizacijskih sprememb, bo pa izziv, ki ga je vesel. "Vsak človeški vir v tej državi je dragocen, vsako posameznico in posameznika je treba izobraziti do njenega/njegovega maksimuma," je poudaril Pikalo.

Šolska statistika
V novo šolsko leto bo sicer vstopilo 167.752 osnovnošolcev na 450 osnovnih in 330 podružničnih šol ter predvidoma 75.500 srednješolcev na 111 srednjih šolah. V prvem letniku jih bo 20.000, je dejal.

Tuji jeziki
Nadaljevali bodo uvajanje tujega jezika v 2. razred osnovne šole in nato vsako naslednje leto še v 5. in 6. razred ter uvajanje neobveznega izbirnega tujega jezika v prihajajočem šolskem letu v 7. razred in naslednji dve leti še v 8. In 9. razred. Pouk obveznega drugega tujega jezika se bo nadaljeval na 159 šolah v 8. in 9. razredu.

Znova bomo izobraževali gozdarje
Z novim šolskim letom bosta začeli samostojno delovati Tehniški šolski center Maribor in Lesarska šola Maribor, Lesarska šola Maribor pa bo na novo začela izvajati še izobraževalna programa Gozdar in Gozdarski tehnik.
Če imate veljavno odločbo, ni treba vlagati vlog za subvencijo
V dogovoru z ministrstvom za delo, družino in socialne zadeve velja na področju šolske prehrane novost , da staršem ni treba oddajati vlog za uveljavljanje subvencije za malice in kosila. Šole bodo namreč upoštevale uvrstitev v dohodkovni razred v odločbi v otroškem dodatku na podlagi izmenjave podatkov med ministrstvoma in ustrezno znižale višino položnice.

"Oddajanje vlog za subvencijo malice in subvencije za kosilo zato ni potrebno, razen če družina nima veljavne odločbe o otroškem dodatku na dan 1. septembra 2014. Še vedno pa je potrebna prijava na malico oziroma kosilo v šoli," je opozoril minister Pikalo.

Pikalo ne ve, ali se poslavlja
Na vprašanje novinarjev, ali ostaja na ministrskem stolčku, je Pikalo odvrnil, da ne ve, ali se poslavlja. "Mesto v predavalnici me vedno čaka, bi pa bil pripravljen nadaljevati funkcijo, ne toliko zaradi sebe, ampak zaradi tega, ker ne bi rad stvari puščal na pol poti – predvsem mislim na zakon o visokem šolstvu in zakon o razvojni dejavnosti," je še dejal Pikalo.

Plusi in minusi
V zvezi z morebitnim ločevanjem ministrstev za visoko šolstvo je dejal, da to ima svoje pluse in minuse, in spomnil, da bodo septembra objavljeni večji razpisi za evropske projekte in je bolje imeti "ustaljeno strukturo".
Ob začetku novega šolskega leta pa je njegovo sporočilo učencem in dijakom naslednje: "Učite se, znanja vam nihče ne more odvzeti."

Vsak človeški vir v tej državi je dragocen, vsako posameznico in posameznika je treba izobraziti do njenega/njegovega maksimuma.