Drnovšek zaradi neuspeha mednarodnih organizacij pri preprečevanju humanitarne katastrofe v Darfurju le-teh na pogajanja sploh ne bo povabil. Foto: EPA
Drnovšek zaradi neuspeha mednarodnih organizacij pri preprečevanju humanitarne katastrofe v Darfurju le-teh na pogajanja sploh ne bo povabil. Foto: EPA
Janez Drnovšek
Drnovšek želi pripraviti srečanje o sudanski krizi že ta konec tedna. Foto: RTV SLO

Drnovšek je pripravil nov predlog za rešitev krize v sudanski pokrajini Darfur v 16 točkah. Dejal je, da to ni več okvirni mirovni sporazum, ampak predlog mirovnega sporazuma, ki ga je že posredoval sudanskemu predsedniku Omarju Al Baširiju in uporniškim skupinam v Darfurju.

Predsednik si zdaj prizadeva, da bi na podlagi predloga danes in v petek uskladili stališča. Rešitev vprašanja pa naj bi bila tako politična kot logistična, za pomoč pri organizaciji pa je zaprosil Združene narode. O razvoju dogodkov je pisal generalnemu sekretarju organizacije Kofiju Annanu, peterici stalnih članic VS-ja in Evropski uniji.

Brez EU-ja, ZN-a ali Nata
Drnovšek je na mirovne pogovore v Slovenijo, natančna lokacija ni znana, povabil predstavnike sudanske vlade na eni in tri uporniške skupine na drugi strani. Med udeleženci naj bi bil tudi predstavnik sudanskih šejkov v Darfurju, predstavniki mednarodnih organizacij pa niso povabljeni.

V obrazložitvi pobude je Drnovšek dejal, da mednarodne organizacije že tri leta niso storile ničesar, čeprav je bilo možnosti ogromno. Dodal je, da so sprte strani njegovo posredništvo sprejele in potrdile, da je njegov predlog rešitve težave sprejemljiva osnova za pogajanja.

Slovenija namenila 30 milijonov
Vlada se je odločila, da za humanitarno pomoč prizadetim na območju Darfurja nameni 30.240.000,00 tolarjev sredstev, in sicer kot namenski prispevek za skupni projekt konzorcijsko organiziranih slovenskih humanitarnih organizacij v okviru pobude Svet za Darfur.