Kot kaže, Gusenbauerjev predlog rešitve vprašanja dvojezičnih tabel ne bo uspešen. Foto: EPA
Kot kaže, Gusenbauerjev predlog rešitve vprašanja dvojezičnih tabel ne bo uspešen. Foto: EPA
Dvojezična tabla
Vsaj za zdaj novih dvojezičnih tabel ne bo. Foto: RTV SLO
Jörg Heider
Zavlačevanje z rešitvijo vprašanja topografije je pogodu koroškemu deželnemu glavarju Jörgu Heiderju. Foto: EPA
Rešitve topografije pred poletjem ne bo

Danes se namreč izteka rok, ki ga je avstrijski kancler Alfred Gusenbauer določil za pripravo usklajenega predloga za ureditev dvojezičnih topografskih napisov.

Kancler je že pred časom napovedal, da se avstrijska vladna koalicija med socialdemokrati in ljudsko stranko tega vprašanja ne bo lotila v tem mandatnem obdobju, če do seje parlamentarnega odbora za ustavna vprašanja 28. 6. ne bodo dosegli soglasja.

Po Gusenbauerjevih pričakovanjih naj bi avstrijski parlament na svojem zadnjem zasedanju pred parlamentarnimi počitnicami 6. in 7. julija potrdil novo ureditev dvojezičnih topografskih napisov na ravni ustavnega zakona. Vendar se s kanclerjevim predlogom v celoti ni strinjala nobena od vpletenih strani, niti koalicijska partnerica.

ÖVP iz naftalina potegnil lanski predlog
Podkancler Wilhelm Molterer se je namesto omenjenega predloga nazadnje zavzel za razširjeno različico lanskega predloga tedanje koalicije ÖVP-ja in BZÖ-ja, ki je vseboval 141 dvojezičnih tabel, s katerim se je strinjal tudi vodja skupine ÖVP-ja Michael Spindelegger.

Oba sta 27. 6. zavrnila pobudo glasnika SPÖ-ja za ustavna vprašanja Petra Wittmanna, ki je predlagal, naj ljudska ÖVP vseeno podpre rešitev. Le tako bi lahko zagotovili, da bi o ureditvi dvojezične topografije v parlamentu razpravljali še pred poletnimi počitnicami. Sejo odbora za ustavna vprašanja bi sicer prekinili in jo nadaljevali prihodnji torek, vmes pa bi bila še priložnost za usklajevanje, je še predlagal Wittmann.

Predstavniki manjšine razočarani in niti za ped ne odstopajo od Gusenbauerjevega predloga
Matevž Grilc, predsednik Narodnega sveta koroških Slovencev je za Televizijo Slovenija povedal, da je stališče ljudske stranke nerazumljivo, saj so bili predstavniki manjšine pripravljeni sprejeti "najbolj ponižujoč predlog do zdaj". "Če ljudska stranka misli, da mora slediti stališčem deželnega glavarja, potem tu noben kompromis ni mogoč," še meni Grilc.

Razširjeni Koordinacijski odbor koroških Slovencev (KOKS) je 27. 6. soglasno potrdil, naj predstavniki slovenske manjšine v pogajanjih "niti minimalno ne odstopajo" od Gusenbauerjevega predloga 163 tabel. Posebna delovna skupina naj bi nemudoma pripravila predlog za nadaljnje dejavnosti slovenske manjšine, o katerih naj bi razširjeni KOKS še julija razpravljal na klavzuri.

Največ je pridobil Heider
Koroški deželni glavar Jörg Heider in njegov BZÖ sta po pričakovanju zavrnila oba predloga, vendar je Gusenbauer že večkrat poudaril, da pri reševanju vprašanja dvojezičnih tabel nihče ne bo imel pravice do veta, tudi Haider ne.

Koroški deželni glavar, ki je socialdemokratom v časopisnih oglasih očital izdajo Koroške, si je umik kanclerjevega predloga pripisal kot "veliko politično zmago", Zavezništvo za prihodnost Avstrije (BZÖ) pa je za petek napovedalo izredno sejo koroškega deželnega zbora.

Rešitve topografije pred poletjem ne bo