Wolfgang Riedl se je odločil za civilno tožbo. Foto: MMC RTV SLO
Wolfgang Riedl se je odločil za civilno tožbo. Foto: MMC RTV SLO
Jure Cekuta
Slikar Jure Cekuta je za svetovanje prejemal 4.000 evrov na mesec. Foto: MMC RTV SLO

Kot poroča časopis Delo, je dunajski poslovnež tožbo na helsinškem okrožnem tožilstvu vložil zaradi nepravilnosti v postopkih pri Riedlovih zaslišanjih, laži, ki naj bi jih izrekel kriminalist, in njegovega delovanja mimo postopkovne zakonodaje.

Riedl je potrdil vložitev tožbe, a podrobnosti o njej ni želel razkriti, ker mu je odvetnik svetoval, naj trenutno o tožbi ne daje izjav. Avstrijec je sicer v začetku septembra vložil tožbo tudi proti podjetju Patria. Po svetovalni pogodbi med Patrio in Riedlovim podjetjem je namreč poslovnež upravičen do provizije v višini 7,5 odstotka od vrednosti posla z oklepniki, kar znaša 17 milijonov in 375.631 evrov. Doslej mu je bilo februarja 2007 nakazanih le 3.642.385 evrov, trdi.

V Avstriji obtožnic v zadevi Patria ne bo
Avstrijski kriminalisti so se sicer odločili, da proti osumljenim, med katerimi je bil tudi Riedl, ne bodo podajali obtožnic, ampak bodo tožilstvu posredovali le poročila o opravljenih zaslišanjih. Riedl naj bi kriminalistom dovolj jasno razložil okoliščine spornih denarnih nakazil in tako naj bi mu uspelo dokazati, da denar Patrie ni bil namenjen podkupninam.

Sledi o nakazilih so kriminaliste pripeljale tudi na Tajsko, k Riedlovemu poslovnemu partnerju Apichatu Sirithapornu. Ob tem so preiskovalci ugotovili, da je poslovnež glavnino t. i. Patriinega denarja na Tajsko poslal mimo knjigovodskih obveznosti, torej neobdavčenega, zaradi česar bo moral plačati kazen davkariji.

Cekuta Patrii svetoval že pred letom 2006
Delo je dobilo tudi dokumente, ki pričajo o tem, da je Patria slikarju Juretu Cekuti denar, 4000 evrov na mesec, nakazovala že precej pred podpisom pogodbe med Patrio in državo decembra 2006. Patria je imela s Cekuto sklenjeno pogodbo, vendar so jo pozneje razdrli, Cekutove storitve pa so nameravali plačati prek sklenjene svetovalne pogodbe s poslovnežem Rudolfom Lebanom. Ker se Leban s tem ni strinjal, so Cekuto vnesli v pogodbo z Riedlom, ki mu je 6. februarja 2007 izplačal preostali denar, še poroča Delo.

Iz zapisnika z zaslišanja Riedla v Liechtensteinu je razvidno, da je bilo iz podjetja Riedl Handelsgeschäft (RHG) na Cekutov račun nakazanih 340.000 evrov.