Mariborska nadškofija je že začela z zbiranjem sredstev in donacij za izpeljavo načrtov na povrnjenem objektu po kalvarijo. Foto: www.s-bts.mb.edus.si
Mariborska nadškofija je že začela z zbiranjem sredstev in donacij za izpeljavo načrtov na povrnjenem objektu po kalvarijo. Foto: www.s-bts.mb.edus.si

V več kot 10.000 kvadratnih metrih velikem poslopju trenutno deluje kmetijska šola - tam bo ostala do l. 2008 -, vanj pa se je že preselil tudi vrtec Montessori. Do l. 2010 naj bi v njem prostor našli še osnovna šola, že v letošnjem letu tudi gimnazija, dom starostnikov, športni objekti ter dijaški in študentski dom.

Vlada je RKC-ju 12. decembra poplačala tudi odškodnino 8, 1 milijona evrov za nezmožnost uporabe objektov na Vrbanski planoti med denacionalizacijo.

4,4 milijona evrov odškodnine bo mariborska nadškofija prejela iz lanskega, 2,9 milijona iz letošnjega proračuna, 0,8 milijona evrov pa ji je bilo vrnjeno v obliki dveh bližnjih parcel. Pod sklep, sprejet na dopisni seji vlade 27. 12., je podpisan minister za šolstvo in šport Milan Zver, ki je s poravnavo zadovoljen, saj je usklajeni znesek bistveno nižji od prvotne zahteve RKC-ja.

Ministrstvo za šolstvo in šport je po besedah ministra Zvera, ki je vodil vladno pogajalsko skupino, v last in upravljanje dobilo tretjo gimnazijo ter srednjo in baletno šolo v Mariboru, istočasno pa se bodo sprostili tudi prostori na Teznem, v katerih deluje šofijska gimnazija. Zver je dodal, da se je cerkev tem objektom odpovedala kot tudi morebitnim odškodninam za nazaj.