V Sloveniji se je leta 2004 rodilo največ otrok po simbolnem letu 2000. Foto: RTV SLO
V Sloveniji se je leta 2004 rodilo največ otrok po simbolnem letu 2000. Foto: RTV SLO
Polovica vseh rojenih otrok je prvorojencev. Foto: EPA

Novorojencev je bilo v letu 2004 640 oz. za 3,6 odstotka več kot leto poprej, to pa je v povprečju devet otrok na 1.000 prebivalcev.

Konec 50. let preteklega stoletja se je rodilo 18 otrok na 1.000 prebivalcev. Slovenija tako ostaja med evropskimi državami z najnižjo rodnostjo. Ta je sicer značilna za vse nove članice Evropske unije, med starimi članicami pa za Slovenijo zaostaja le Nemčija (8,6 otroka na 1.000 prebivalcev). V članicah EU-ja ima najvišjo rodnost Irska s 15,5 novorojenca na 1.000 prebivalcev.

Vse starejše matere
Obenem z upadanjem rojstev se zvišuje povprečna starost žensk, ki prvič rodijo, saj so bile lani v povprečju stare 27,5 leta, ugotavlja Republiški statistični urad. Ženska te starosti je leta 1970 v povprečju rodila že drugega otroka. Samo v zadnjih 11 letih se je starost ženske, ki je prvič postala mama, zvišala za 2,7 leta. Prav tako je višja povprečna starost matere, ne glede na to, koliko otrok po vrsti je rodila. Lani je bila tako povprečna mama ob rojstvu vseh otrok stara 29,2 leta.

Ker se ženske za rojstvo prvega otroka odločajo vse pozneje, je verjetnost, da bo ženska imela še kakšnega otroka, manjša. Tako je bila lani polovica otrok prvorojencev, medtem ko jih je bilo sredi 50. let le dobra tretjina. Skoraj petina mater je takrat rodila četrtega otroka, lani pa je bilo mater, ki so rodile četrtega otroka ali več, samo tri odstotke.

Največ "koruze" na Koroškem in v Podravju
Istočasno z upadanjem števila porok in naraščanjem števila zunajzakonskih
skupnosti narašča tudi število otrok, ki so rojeni zunaj zakonske zveze. Sredi
70. let je bilo zunaj zakonske zveze rojenih manj kot 10 odstotkov otrok,
lani pa že 44,8 odstotka, kar je največ doslej. Največ otrok se v zunajzakonski skupnosti rodi na Koroškem in v Podravju, kar pa je pričakovano, saj je popis prebivalstva iz leta 2002 pokazal, da imata ti regiji tudi največji delež zunajzakonskih skupnosti.

Luka, Nika in Nejc ...
Med najbolj priljubljenimi imeni za novorojene otroke sta bili tudi lani
imeni Luka (4,2 odstotka novorojenčkov) in Nika (3,6). Luku po
priljubljenosti tesno sledi Nejc. Na statističnem uradu ugotavljajo, da so modna kratka imena, saj je med 20 najpogostejšimi imeni, ki jih starši dajejo novorojenim fantkom in deklicam, samo ime Gašper tako, ki ima več kot pet črk. Vsa druga imena imajo tri, štiri ali pet črk.