RTV Slovenija je opomnil, da je bilo treba zaradi manjšega prispevka krčiti uredništva. Foto: BoBo
RTV Slovenija je opomnil, da je bilo treba zaradi manjšega prispevka krčiti uredništva. Foto: BoBo

RTV-prispevek zdaj znova znaša 12,75 evra, RTV pa je sporočil, da je znižanje prispevka povzročilo težek finančni položaj vseh uredništev in krnitev programskih vsebin. Izpad prihodkov zaradi manjšega prispevka je znašal 1,9 milijona evrov.
V poslanski skupini PS-ja poudarjajo, da je dvig RTV-prispevka sorazmerno minimalen in ga vlada pravzaprav zgolj vrača na višino zneska, ki je veljala pred letom 2013. Stranka SD pa je po besedah njihove poslanke Majde Potrata ves čas zagovarjala ohranitev prispevka pri 12,75 evra. Za ranljive skupine, ki nimajo dostopa do plačljivih medijev, je še toliko pomembneje, da imajo zagotovljen kakovosten javni servis, je dodala.
Odločitev vlade pozdravljajo tudi v poslanski skupini DL-ja, ki se je že ob znižanju RTV-prispevka kot takratna koalicijska partnerica Janševe vlade zavzemala za to, da znižanja ne bi bilo, pravi poslanka DL-ja Polonca Komar.
Opozicija – RTV zaradi tega ne bo učinkovitejši
Po mnenju največje opozicijske stranke SDS pa vlada z zviševanjem finančnih obremenitev gospodinjstev in gospodarstva ter z ukrepi, kot sta denimo dvig davka na dodano vrednost in zvišanje RTV-prispevka, ubira napačno, predvsem pa neučinkovito pot.
V SLS-u so nad napovedjo vlade ob "popolni ignoranci do gospodarskih razmer" presenečeni. S tem bo po mnenju vodje poslancev Mihaela Prevca še manj motivacije za obvladovanje stroškov v zavodu in manj volje za razčiščevanje očitkov o zaposlovanju, izplačevanju plač in drugih nepravilnosti. Podobno menijo tudi v NSi-ju. V DeSUS-u še ni želijo komentirati odločitve vlade.