Vodstvo RTV-ja je pojasnilo odločitev o prodaji delnic. Foto: RTV Slo
Vodstvo RTV-ja je pojasnilo odločitev o prodaji delnic. Foto: RTV Slo
Aleks Štakul
Štakul bo RTV vodil do imenovanja novega generalnega direktorja. Foto: RTV Slo
Vasko Simoniti
Simoniti je navrgel kup očitkov na vodenje RTV Slovenija. Foto: RTV Slo

Ne gre za žongliranje z vrednostnimi papirji v tajnosti in za nejasno poslovanje, pač pa za vodenje postopka prodaje v skladu z zakoni in varovanjem poslovnega interesa, ki ga ni moč razkriti javnosti, je zapisalo vodstvo RTV-ja.

Odločitev o prodaji že lani
Generalni direktor javnega zavoda Aleks Štakul je 11. avgusta lani, dobrih sedem mesecev pred vloženim predlogom novega zakona, na osnovi sklepa nadzornega odbora in sveta RTV-ja imenoval komisijo za vodenje postopka prodaje delnic v Eutelsatu. Imenovanje komisije je v skladu s 35. členom statuta RTV Slovenija, z 8. členom uredbe o prodaji in drugih oblikah razpolaganja s finančnim premoženjem države in s sklepom sveta RTV Slovenija z dne 21. 7. 2004, piše v izjavi za javnost.

V komisiji dva člana vlade
Komisija je sestavljena iz treh notranjih članov in dveh zunanjih. Slednja sta predstavnika ministrstva za kulturo in ministrstva za finance. Pričakovali bi, da je vlada prek obeh predstavnikov sproti seznanjena z delom komisije in da lahko na delo komisije tudi vpliva. Ministrstvo za kulturo prejema v vednost tudi vsa gradiva, ki jih obravnavata svet RTV Slovenija in nadzorni odbor, je še zapisalo vodstvo RTV Slovenija.

Simoniti: RTV ni privatna firma
Kot je znano, je minister Simoniti pred začetkom druge obravnave zakona
o RTV Slovenija v DZ-ju pretekli četrtek v svoji uvodni predstavitvi med drugim vodstvo RTV-ja obtožil nejasnega delovanja. Po njegovem so se intenzivne priprave za prodajo delnic Eutelsata začele v tajnosti v času, ko je vlada vložila nov predlog zakona o RTV Slovenija. Dodal je, da javni zavod RTV Slovenija ni privatna firma, kjer se žonglira z vrednostnimi papirji, ampak mora biti o takšnih odločitvah javnega zavoda ustanovitelj pravočasno obveščen.