Rupel ne bo odnehal v svoji borbi za veleposlaniško mesto. Foto: EPA
Rupel ne bo odnehal v svoji borbi za veleposlaniško mesto. Foto: EPA
Pravniki o veleposlanikih

Odvetniška pisarna Čeferin, ki zastopa nekatere kandidate, ki niso uspeli na razpisu za veleposlanike, je izdelala pravno mnenje, v katerem ugotavlja, da njihove stranke v celoti izpolnjujejo zakonske zahteve in se tako lahko prijavijo na ponovljene razpise.

Zakon naj bi namreč predpisoval le pogoj časa službovanja na ministrstvu, pri čemer pa ni predpisano, da mora kandidat celotno predpisano dobo doseči kot javni uslužbenec. Ob tem naj ne bi bilo nobene zakonske ovire, da se v čas službovanja všteje tudi službovanje v funkciji ministra.

Kot je v obrazložitvi še dodal direktor Peter Čeferin, so ob analizi ustave in drugih predpisov ugotovili, da kandidati nimajo možnosti neposredne tožbe, s katero bi predsednika države v podpis ukaza prisili.

Po poročanju medijev naj bi pravni nasvet poiskali trije izmed sedmih zavrnjenih kandidatov za veleposlanike, med njimi nekdanji zunanji minister Dimitrij Rupel, ki je bil kandidat za veleposlanika na Dunaju, in Borut Trekman, kandidat za veleposlanika v Berlinu.

Poleg Ruplove in Trekmanove kandidature je predsednik države Danilo Türk zavrnil tudi kandidature Matjaža Šinkovca (Washington), Aleša Baluta (Bratislava), Andreja Benedejčiča (Kijev), Roberta Kokalja (Moskva) in Primoža Šeliga (Teheran).

C. R.

Pravniki o veleposlanikih