Prve demokratične volitve leta 1990 so prinesle zmago koalicije Demos in vlado, ki jo je vodil Lojze Peterle. Foto: MMC RTV SLO
Prve demokratične volitve leta 1990 so prinesle zmago koalicije Demos in vlado, ki jo je vodil Lojze Peterle. Foto: MMC RTV SLO
Jože Mencinger
Jože Mencinger, ki je bil v Demosovi vladi gospodarski minister in podpredsednik vlade, je nad gospodarskim razvojem države prijetno presenečen, saj je gospodarstvo uspešnejše, kot pa je takrat mislil, da bo. Foto: RTV SLO
Lojze Peterle je mnenja, da vojna proti tajkunom ne bo dobila epiloga. Foto: MMC RTV SLO
Srečanje ministrov prve vlade

Nekdanji ministri, ki so bili po besedah evropskega poslanca Lojzeta Peterleta člani vlade, ki je prevzela ključno breme osamosvajanja, so izmenjali tudi mnenja o žgočih političnih temah.

Peterle je prepričan, da je prav, da se "goji spomin na tiste čase, ne glede na poznejšo politično pot njenih posameznih članov".

Od 27 članov takratne vlade sta 18 let pozneje v vladi le dva, premier Janez Janša in zunanji minister Dimitrij Rupel, ki se srečanja nista udeležila, prav tako pa ni bilo takratnega notranjega ministra Igorja Bavčarja.

Lojze Peterle je med najpomembnejšimi vprašanji sedanjosti izpostavil kmetijstvo in industrijo, takratni minister za gradbeništvo in industrijo Iztok Rejc pa meni, da so aktualni dogodki tudi posledica razpada prvanega reda, saj se zadeve ne rešujejo, zastarajo, tisti, ki bi morali delati, pa svojega dela ne opravijo.

"Pot je šla v napačno smer, v smer ekstenzivnega zaposlovanja sodnikov, namesto da bi spremenili sistem sodnega odločanja, ki bi omogočil večje pristojnosti t. i. sodnim pomočnikom," pa je za Radio Slovenija dejal takratni pravosodni minister Rajko Pirnat. Po njegovem mnenju bi to zahtevalo tudi drugačen plačni sistem, saj sodniki ne morejo biti del uradniškega.

Srečanja se je udeležil tudi takratni minister za gospodarstvo in podpredsednik vlade Jože Mencinger, ki meni, da je gospodarstvo uspešnejše, kot je takrat mislil, da bo. Tajkuni so zanj nekakšno presenečenje, glede sedanjega stanja v državi pa je dejal, da je potrebna zamenjava - ne zaradi gospodarskih uspehov ali neuspehov, ampak zaradi predvolilne kampanje, ki jo vlada začenja in katere posledice bomo še dolgo plačevali.

Uspešni osamosvojitvi sledil propad Demosa
Na prvih večstrankarskih volitvah po letu 1945, ki so bile 8. aprila 1990, so s 54 odstotki glasov zmagale stranke, povezane v koalicijo Demos. Demosova koalicijska vlada je uspešno izvedla osamosvojitev Republike Slovenije od takratne Jugoslavije. Koalicija je zaradi ideoloških razlik in neporazumov konec leta 1991 razpadla, posledici pa sta bili izglasovanje nezaupnice in padec Demosove vlade Lojzeta Peterleta leta 1992.

Temelj Demosa (Demokratična opozicija Slovenije) je bila majniška deklaracija, podpisana 8. maja 1989 v Ljubljani. V Demos so se leta 1990 pod vodstvom Jožeta Pučnika združile politične stranke, nastale v teh dveh letih. Demos so tako sestavljale Demokratična zveza Slovenije (DSZ), Socialdemokratska zveza Slovenije (SDZS), Slovenski krščanski demokrati (SKD), Slovenska Kmečka zveza in Zeleni Slovenije.

Srečanje ministrov prve vlade