Tomaž Meze se je namestil na Edo V,  repliko enega izmed Rusjanovih letal. Foto: MMC RTV SLO
Tomaž Meze se je namestil na Edo V, repliko enega izmed Rusjanovih letal. Foto: MMC RTV SLO
rusjan, edvard, letalo, stoletnica
Odkrivanje znamenja ob stoletnici prvega leta bratov Rusjan na področju prvega leta. Spomenik nosi napis v italijanščini, slovenščini, furlanščini, nemščini in angleščini: 'Uresničila sta svoje sanje, ker sta sledila svojemu navdihu z neomajno vztrajnostjo in pustolovskim duhom.' Foto: MMC RTV SLO

stoletnici prvega slovenskega poleta z motornim letalom so bratoma Rusjan odkrili spomenik na goriškem letališču. A tokrat vreme poletom ni bilo preveč naklonjeno.

Edvard Rusjan je namreč z letalom Eda I, ki ga je izdelal skupaj z bratom Jožetom, poletel 25. novembra 1909 ravno na območju Malih Rojc, torej tam, kjer je danes letališče italijanske Gorice.

Prvi polet je bil dolg 60 metrov na višini dveh metrov, že štiri dni zatem pa je poletel 600 metrov na 12 metrih višine. Brata Wright sta poletela prva le šest let predtem.

V počastitev visokega jubileja so se tako na športnem letališču v Rojah pri Gorici zbrali mnogi ljubitelji letal in predstavniki lokalnih skupnosti z obeh strani meje.

Krajši polet, a močnejši spomin
V načrtu je bil tudi polet replike enega izmed Rusjanovih letal iz Ajdovščine, a so ga zaradi vetrovnega vremena prestavili na prihodnji teden. Letalo Eda V so tako na letališče pripeljali, na koncu pa je letelo le nekaj metrov, torej nekako tako, kot je poletel tudi Rusjan pred stotimi leti. Polet in priprave nanj si lahko ogledate tudi v priloženem videoposnetku.

V poseben poklon začetniku slovenskega letalstva sta z Brnika prileteli letali Adrie Airways. Celoten dogodek pa je minil v duhu dobrih sosedskih odnosov, še posebej pa je bilo to poudarjeno prav s spomenikom, ki je nastal v sodelovanju med ljubljansko Akademijo za likovno umetnost, kjer so naredili relief, in Šolo mozaikov iz Spilimberga, ki je prispevala mozaik.