Rusija bo nekaj več kot 129 milijonov ameriških dolarjev dolga poplačala v skladu s sporazumom. Foto: EPA
Rusija bo nekaj več kot 129 milijonov ameriških dolarjev dolga poplačala v skladu s sporazumom. Foto: EPA
Triglav
Triglav so splavili junija, v Slovenijo pa bo priplul novembra. Foto: Mors
Ruski dolg zgodovina

Rusija je del klirinškega dolga, ta skupaj znaša dobrih 129 milijonov ameriških dolarjev, v skladu s sporazumom poplačala v blagu, in sicer v obliki vojaške ladje Triglav, ki jo bo Slovenija dokončno prevzela novembra. Preostanek bo plačan v denarju, v desetih dneh po podpisu dodatka k sporazumu, je za Radio Slovenija povedala slovenska veleposlanica v Rusiji Ada Filip Slivnik.

Prva, druga in tretja faza v skladu z dogovorom
"Prva faza je podpis. V drugi fazi bo v desetih dneh sledilo plačilo ruske strani, tretja faza pa bo novembra, ko bo Slovenija prevzela večnamensko ladjo Triglav," je dejala Filip Slivnikova. Na ruski strani je dodatek k sporazumu podpisal namestnik ruskega finančnega ministra Dmitrij Pankin, ki je dejal, da Moskva hkrati pričakuje, da bo Slovenija del vrnjenega denarja porabila za nakup opreme za ladjo Triglav.

Rusija si želi, da bi Slovenija del denarja pustila v Rusiji
Slovenija in Rusija sta sporazum o poplačilu klirinškega dolga podpisali 13. novembra 2007. V skladu z njim bi morala Rusija blagovni del dolga (v vrednosti 52 milijonov evrov) poravnati do 13. novembra letos, sicer bi morala tudi ta del plačati v denarju. Blagovni del se sicer nanaša na večnamensko vojaško ladjo Triglav s spremljajočo opremo, glede na podpisan dodatek sporazuma pa bo to poglavlje med Slovenijo in Rusijo novembra dokončno zaprto.

Ruski dolg do Slovenije, ki sicer znaša okoli 206,7 milijona klirinških dolarjev, je bil usklajen z memorandumom, ki so ga predstavniki držav naslednic nekdanje Jugoslavije podpisali leta 2003 v Moskvi. Po preračunu v ameriške dolarje (po tečaju 0,625 ameriškega dolarja za klirinški dolar) je bila višina ruskega dolga izračunana na dobrih 129 milijov ameriških dolarjev.

Ruski dolg zgodovina