Pod zahtevo EBU-ja se je podpisalo 50 generalnih direktorjev. EBU ima sicer 74 delujočih članov iz 56 držav. Foto: EPA
Pod zahtevo EBU-ja se je podpisalo 50 generalnih direktorjev. EBU ima sicer 74 delujočih članov iz 56 držav. Foto: EPA

Odločitev grške vlade, da začasno zapre javno radiotelevizijo (ERT), je povzročilo ostre odzive po vsej Evropi. Evropska radiotelevizijska zveza (EBU) je tako grškemu premierju Antonisu Samarasu poslala odprto pismo, v katerem ga poziva, naj nemudoma spremeni svojo odločitev in spet vzpostavi javni medijski servis.

"Obstoj javnega medijskega servisa in njegova neodvisnost od vlade ležita v srcu demokratičnih družb," so zapisali v EBU-ju in poudarili, da mora biti zato vsaka dolgoročna sprememba javnega medijskega servisa sprejeta po odprti in demokratični razpravi v parlamentu in ne sme biti zgolj plod dogovora dveh ministrov.

ERT-ju tudi podpora RTV Slovenija
Zahtevi, ki jo je podpisalo 50 generalnih direktorjev javnih medijskih servisov v Evropi in Severni Afriki, se je pridružila tudi RTV Slovenija. V odprtem pismu v podporo ERT-ju je tudi generalni direktor Marko Filli poudaril pomen javne radiotelevizije za evropsko demokracijo. Dodal je, da v času krize tudi javni mediji racionalizirajo svoje delovanje. "Zato z ogorčenostjo spremljamo dogajanje, povezano z ERT v Grčiji, državi, ki je zibelka evropske demokracije in kulture," je zapisal.

Podpore pa RTV Slovenija ni izrazila le delovanju ERT-ja, temveč tudi njegovim 2.656 delavcem in delavkam, ki so bili odpuščeni. "S padcem javnega medija pade tudi demokracija," je dejal Filli.

Spomnimo, grška vlada se je odločila zapreti ERT, razlog pa naj bi bila potreba po varčevanju. V torek je bil objavljen zakonodajni akt, po katerem lahko pristojni ministri zaprejo javno institucijo z eno samo ministrsko odločitvijo. Odločitev grške vlade je bila presenetljivo hitra, zaradi nje pa so začeli stavkati vsi grški novinarji. Tiskovni predstavnik grške vlade Simos Kedikoglou je v torek ERT označil za "brezno razsipavanja". "Nismo zaprli ERT-ja, začasno smo ustavili njegovo delovanje, da bi ga popravili in omogočili delovanje na zdravih temeljih," je dejal.