Slovesnost izpred dveh let. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Slovesnost izpred dveh let. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Arheologi in vladna komisija za vprašanja prikritih grobišč so izkop okostij iz brezna pod Macesnovo gorico v Kočevskem rogu končali sredi oktobra. Našli so približno 3200 okostij, ob čemer domnevajo, da gre za največje morišče Slovencev ob koncu druge svetovne vojne.

"Molili bomo zanje in za vse druge žrtve nasilja, ki počivajo v slovenski zemlji, s prošnjo za spravo in mir ter iskreno željo, da se kaj takega nikoli več ne bi ponovilo," je v molitvi v Kočevju poudaril predsednik Slovenske škofovske konference (SŠK) in novomeški škof Andrej Saje.

Sorodna novica Iz brezna pod Macesnovo gorico izkopali 3200 okostij pobitih po drugi svetovni vojni

Zahvalil se je predsedniku Borutu Pahorju "za zavzeto prizadevanje in iskreno iskanje poti za narodno spravo". Kot je dejal Saje, si želijo, da bi se tovrstna prizadevanja v prihodnje še okrepila. "Pokop umorjenih in poprava krivic bosta omogočila, da bomo v polnosti zaživeli kot demokratična in pluralna država, ki spoštuje vse državljane in vsem zagotavlja človekove pravice," je še dejal.

Cerkev in kristjani bodo po Sajetovih besedah z molitvijo in delovanjem v smislu blagrov družbo spodbujali k medsebojnemu vzajemnemu dialogu in uresničevanju sprave.

Bodo slovesnost prestavili k breznu pod Macesnovo gorico?