Slovenija
Pogovor poslancev Mihe Kordiša in Jana Škoberneta s Šamijem
Pogovor poslancev Mihe Kordiša in Jana Škoberneta z Ahmadom Šamijem. Poziv, naj MNZ prevzame odločanje o Šamijevi prošnji za mednarodno zaščito, je doslej po navedbah AI Slovenija podpisalo več kot 500 Slovencev. Foto: BoBo
Ahmad Shamieh
Po skoraj dveletnem boju s počasnimi, strogo formaliziranimi postopki za pridobivanje mednarodne zaščite se je Amhad Šami znašel spet na začetku birokratskega boja. Njegova agonija pa se je začela že z vojno v Siriji. Foto: BoBo
Ahmad Shamieh
Prisotna poslanca sta ga odpeljala v prostore državnega zbora. Foto: BoBo
Branko Grims, SDS
"Z lažnim humanizmom se v resnici uničuje temelj slovenske države," meni poslanec SDS-a Grims. Foto: MMC RTV SLO
Ahmad Shamieh s podporniki v ZRC Sazu
"Zdaj sem zelo srečen," pravi Ahmad Šami. Foto: Goraz Kosmač
       Zakon o tujcih bi Šamiju zagotovil, da ga ni mogoče izgnati, dobil bi zakonito dovoljenje za bivanje, ne glede na način vstopa. To je predvideno, ko uporaba splošnih pravil odpove.       
 Pravnik Saša Zagorc
VIDEO
Kritike zaradi ravnanja p...
VIDEO
Pozivi k pravičnejši obra...
VIDEO
Deportacija Ahmada Šamija...
VIDEO
Kdo je Ahmad?
VIDEO
Protest proti deportaciji...

Dodaj v

Šamija (še) ne bodo deportirali. Cerar obljublja razpravo na vladi.

Protest pred azilnim domom, Šamija odpeljali v DZ
14. november 2017 ob 08:03,
zadnji poseg: 14. november 2017 ob 17:17
Ljubljana - MMC RTV SLO

Vlada bo odločala, ali je v interesu države, da sirskemu prebežniku Ahmadu Šamiju izdajo dovoljenje za začasno prebivanje. Za zdaj ga torej ne bodo deportirali na Hrvaško.

Po besedah premierja Mira Cerarja gre pri Ahmadu Šamiju za izjemen primer človeške usode prebežnika, ki se je dobro vključil v slovensko družbo. Zato napoveduje, da bodo v tem primeru uporabili drugo zakonodajo (zakon o tujcih) in na vladi obravnavali vprašanje, ali obstaja interes Republike Slovenije za izdajo dovoljenja za začasno prebivanje. "Treba se je spomniti, da smo se 2015 soočili z množičnimi migracijami. Vse migrante smo obravnavali humano in omogočali dostojno obravnavo. Primer Šamija je iz tistih časov."

Prepričan pa je, da ministrstvo za notranje zadeve ne more ravnati drugače, kot je, saj je Šami lanskega februarja v Slovenijo vstopil prek Hrvaške in nadaljeval pot proti Avstriji, ki ga je zavrnila, šele nato je v Sloveniji zaprosil za azil. Njegovo prošnjo je ministrstvo za notranje zadeve junija 2016 zavrglo, saj je ugotovilo, da je zanjo, skladno z določili dublinske uredbe, odgovorna Hrvaška. Stališču so pritrdila slovenska in evropsko sodišča. Vlada bo odločila, ali je v državnem interesu, da mu MNZ izda dovoljenje o začasnem bivanju. To bo storila na predlog urada za oskrbo in integracijo ter na podlagi zakona o tujcih.

MNZ: Šami ni več prosilec za mednarodno zaščito
Na MNZ pa so pojasnili, da Šami ni več prosilec za mednarodno zaščito, saj je bil dublinski postopek pravnomočno končan na podlagi sodbe vrhovnega sodišča. Predaja Hrvaški je pomenila le posledico pravnomočnosti sodbe vrhovnega sodišča, so poudarili.

Postopek, ki ga je predlagal predsednik vlade, pa bodo vodili skladno z zakonom o tujcih. Ko oziroma če bo vlada sprejela sklep, da je izdaja dovoljenja za začasno prebivanje Ahmedu v interesu Slovenije, bo MNZ ob izpolnjevanju pogojev iz 51. člena zakona o tujcih po uradni dolžnosti izdalo tako dovoljenje. Tako bo pridobil zakonit status v Sloveniji po drugi pravni podlagi in se predaja Hrvaški ne bo izvedla, so še pojasnili.

Poslanca Šamija odpeljala v DZ
Zgodaj zjutraj je pred azilnim domom na Viču v Ljubljani potekal protest proti deportaciji 45-letnega sirskega prebežnika Ahmada Šamija. V bran proti deportaciji sta pred azilni dom prišla tudi poslanca SD-ja Jan Škoberne in Levice Miha Kordiš. Policisti so ju popisali, a so dovolili, da je Šami odšel z njima. Odpeljala sta ga v poslopje državnega zbora, ostal je v Škobernetovi pisarni, kamor policija brez naloga nima vstopa.

To dejanje poslancev Cerar ne odobrava: "Pravna država ni samopostrežna trgovina. To, kar sta naredila poslanca danes dopoldne, že spada v predvolilno kampanjo in je povsem nedopustno". Z njim se strinja tudi poslanka SMC-ja Jasna Murgel. Včeraj se je pridružila izjavi poslancev koalicije in Levice, naj MNZ obravnava Šamijevo prošnjo za mednarodno zaščito, a odločitev poslanskih kolegov, da Ahmada Šamija zjutraj pripeljeta v državni zbor, označuje za vpletanje v delo druge veje oblasti. "Razumem, da sta bili to človeška reakcija in želja, da se pomaga, a vsekakor je zelo nevarno posegati v pristojnost drugega organa in vpletati v zadevo DZ-ja," je posvarila.

Brglez o ravnanju dveh poslancev: So bili vsi postopki izpeljani tako, kot bi morali biti?
Predsednik parlamenta Milan Brglez o morebitnem spornem dejanju poslancev opominja na ustavo, ki pravi, da poslanci niso vezani na navodila, opozarja pa, da je vprašanje, ali so bili postopki izpeljani tako, kot bi morali biti. "Predsednik DZ-ja tega ni in ne bo preverjal, ker bi šlo v tem primeru za vmešavanje zakonodajne veje oblasti v izvršno vejo oblasti," so za STA navedli v njegovem kabinetu. Po njihovih navedbah Brglez verjame, da bodo pristojni organi ugotovili, ali je bilo vse tako, kot bi moralo biti, skladno s postopkom, "če pa to ni bilo tako, bodo postopali tako, kot po zakonu morajo".

Jani Möderndorfer (SMC) sicer meni, da je šlo pri tem dejanju za šov, politično nabiranje točk. Dokler to počne opozicija, ji to po njegovih besedah niti ne gre zameriti. "A ko to počne eden od koalicijskih partnerjev, ki ima možnost dostopa do informacij bistveno drugače kot opozicija, postane to izredno nenavadno." Škoberne bi po njegovem mnenju lahko pri predsedniku svoje stranke, ki je del koalicije, izvedel, da Šamija danes ne bodo deportirali.

Poslanec Levice Miha Kordiš pa odgovarja, da je ravnal po svojih načelih. "Na koncu je moral parlament zaščititi gospoda Šamija pred samovoljo ministrstva za notranje zadeve in ministrice Vesne Györkös Žnidar. Predsednik vlade je včeraj jasno povedal, da do deportacije ne sme priti, a očitno se je notranje ministrstvo odločilo delati po svoje, zato je vskočil DZ, na srečo - kot vidimo - z ugodnim razpletom," je po poročanju STA-ja dejal Kordiš.

Grims: Kje se spoštovanje prava?
Celotno dogajanje je kritično komentiral poslanec SDS-a Branko Grims: "Evropsko sodišče je ugotovilo, da to ni zadeva Slovenije, vrhovno sodišče je odločilo, da se ga vrne na Hrvaško. Kje je spoštovanje pravnega reda? Kolikokrat smo poslušali, da je treba spoštovati odločbe sodišča? Pravna država velja za drugorazredne državljane, za prvorazredne - med katerimi bi naj bili torej tudi migranti - pa ne velja." Omenil je tudi finančni vidik, saj naj bi po Grimsovih izračunih Slovenijo bivanje in postopki Ahmada Šamija stali 50.000 evrov. "Ta denar bi morali z davčnimi olajšavami pustiti tistim, ki ga znajo opravljati - podjetnikom," je prepričan.

Birokratski postopki tečejo že skoraj dve leti
Šami je v času begunske krize in v spremstvu policije v Slovenijo prišel februarja lani. Med čakanjem na odločitev o azilu se je naučil slovensko, se vključil v projekte in družbo. Da je dober zgled, kako naj bi potekala integracija, se strinjajo tudi politiki, saj so se pozivom, naj Šami ostane, tukaj pridružili tudi poslanci koalicije in Levice.


Slovenija je obljubila, da bo sprejela kvoto 570 ljudi. V dveh letih jih ni sprejela niti polovico. Tudi Šamijev primer so na ministrstvo za notranje zadeve zavrnili in se odločili, da ga po dublinski uredbi izročijo hrvaškim oblastem. Hrvaška je bila namreč v koridorju begunskega vala prva država, kjer so mu odvzeli prstne odtise.

Prepričanje, da se država lahko avtonomno odloči
Odločitvi je poleti pritrdilo sodišče EU-ja, a je po besedah predsednika parlamenta Milana Brgleza pustilo možnost odločanja državnim oblastem, ko je poudarilo pomen solidarnosti in odgovornosti pri vračanju beguncev v državo vstopa.

Pravnik Andraž Teršek je za Tednik poudaril: "Ti uradniki, ki se na dublinsko konvencijo sklicujejo, res verjamejo, da jo je treba na ta način razumeti. Ampak se motijo. V pravu se vedno najdejo dobri stvarni razlogi, s katerimi lahko vsaka država avtonomno odloči, ali bo zagotovila varnost na svojem ozemlju. Tega nič ne preprečuje, nič ne prepoveduje. Država lahko to naredi od danes na jutri. Vsak pravna procedura traja toliko časa, kot si tisti, ki odločajo, zanjo vzamejo. In takšni primeri niso zapleteni. Z voljo in srčnostjo je mogoče z vso birokracijo rešiti v osmih dneh," je še prepričan.

Šami: Moja duša je v Sloveniji
"Jaz rad živim tukaj, v Sloveniji živi dva milijona angelov. Slovenija je zdaj v mojem srcu," pravi Ahmad Šami. Če bi ga zdaj poslali na Hrvaško, bi že tretjič moral zbrati dovolj moči in motivacije, da spet začne celotno svoje življenje znova. "Hvala lepa vsem ljudem, tudi v državnem zboru, ki se zavzemajo za azil. Ljudje na cesti mi rečejo: Ahmad dobrodošel," je dejal.

"Veliko delam in sem zelo vesel, da sem tu, moja duša je v Sloveniji," je še dodal Ahmad Šami v pogovoru za MMC in nadaljeval, da čeprav je v Siriji konec vojne, si ne želi vrniti v domovino. Njegova žena s tremi hčerami živi v Damasku v Siriji, sin živi v Turčiji, še ena hčerka pa v azilnem domu v Nemčiji, je pojasnil. Na vprašanje, ali bi želel, da se mu vsi pridružijo v Sloveniji, je pritrdil. "Da, zdaj, ko bom dobil status, bom lahko začel urejati papirje, da bo lahko prišla tudi moja družina," je sklenil.

Pahor: Odločitve sodišč je treba spoštovati
Na dogajanje so se odzvali tudi iz urada predsednika republike, kjer so zapisali, da je predsednik Borut Pahor glede prosilca za azil Ahmada Šamija že avgusta in novembra letos naslovil pismi na Direktorat za Upravne zadeve, migracije in naturalizacijo Ministrstva za notranje zadeve ter glede na posebno občutljivost tematike prosil za skrbno preučitev.

Po tem so v zadevi odločila sodišča, nazadnje s pravnomočno sodbo konec oktobra tudi Ustavno sodišče. Predsednik poudarja, da je treba odločitve sodišč spoštovati. Če pa se bodo pristojni odločili drugače, mora biti utemeljitev take odločitve zelo prepričljiva, da ne ustvarja precedenčnega primera, je opozoril Pahor.

A. S., G. K.
Ahmad Shamieh
Ahmad Shamieh
Protest pred azilnim domom na Viču
Ahmad Shamieh
Ahmad Shamieh
Ahmad Shamieh
Protest pred azilnim domom na Viču
Protest pred azilnim domom na Viču
Ahmad Shamieh
Protest pred azilnim domom na Viču
Protest pred azilnim domom na Viču
false
Prijavi napako
Komentarji
wta
# 14.11.2017 ob 08:08
Filantropi izsiljujejo državo in bi radi s protesti in pritiski zmanimulirali postopek. Zakonodaja je jasna.

Če nekdo zakrivi umor je po dveh leti še vedno morilec, in mora za svoja dejanja odgovarjati. Če nekdo ilegalno prečka mejo je čez dve leti še vedno ilegalec in mora za svoja dejanja odgovarjati. Zakon velja za vse enako. No, razen za politično elito.
ata
# 14.11.2017 ob 08:14
Ali se kdo kaj spominja, da bi Škoberne in Kordiš na ulici protestirala proti odhodu kirurgov iz pediatrične klinike?
Ali se kdo kaj spominja, da bi Škoberne in Kordiš na ulici protestirala prosti odhodu nekaj tisoč Slovencev na leto?
Ali sta Škoberne in Kordiš pozabila kdo jih plačuje?
Robiland
# 14.11.2017 ob 08:14
Moji sodrzavljani torej raje protestirajo za Sirijca, nam pa politiki in tajkuni unicujejo drzavo, pa se noben od njih nebi zganil in sel protestirat, ker zivimo v banana republiki.
josh k.
# 14.11.2017 ob 08:21
Ne bom o beguncu ampak o poslancih...ne spomnim se, da bi kdaj kak poslanes prišel osebno podpreti slovenskega državljana...recimo brezdomca osebno odpeljlal na kosilo, brezposenega na šoping...
mihče
# 14.11.2017 ob 08:14
Ne vem kaj se politika spet vmešava. Pa kaj je to sploh neka novica. Pač naj gre domov, vojne že nimajo več...
politik kritik
# 14.11.2017 ob 08:15
Vojne v Siriji je skoraj konec in je na nekaterih področjih že dovolj varno za bivanje, torej razlogov za azil ni več.
SF0100
# 14.11.2017 ob 08:18
Zakone je potrebno spoštovati.

G. ekonomski migrant naj po postopkih za redne prišleke pridobi svoje pravice.

PS: vprašajte ga, če se mu zdi prav, da je v Siriji med vojno rešil zgolj sebe in ne tudi žene in pet otrok.

PPS: saj vemo, da gre za metelkovca in rogovca a ne?!
SF0100
# 14.11.2017 ob 08:18
Vojna je končana.... pojdite v miru (nazaj)!
spicy
# 14.11.2017 ob 08:22
Če bi se tako zavzeli še za kakšnega slovenskega državljana. Zakon je jasen a ni ?
Binder Dandet
# 14.11.2017 ob 08:25
A tukaj se pa lahko komentira? Pod včerajšnjim člankom pa še vedno blokirajo objavo. Res svobodomiseln pristop k urednikovanju. Pohvale!

Ker se mi ne da tukaj zopet eseja ponavljat, me zanima samo eno, kar včeraj ni bilo dobro pojasnjeno.

Zakaj odrasel moški zapusti nevarno območje in gre v svet, kjer je 2 leti odsoten, medtem ko družina s 3 otroci živ(otar)i v nevarnem? Se opravičujem, ampak midva z mojo partnerko tega ne moreva razumet. Da bi jaz njo in otroka pustil v vojnem območju in šel tisoče km stran po azil. Sma gledala Tednik včeraj. Gospod Ahmad sicer deluje simpatično, da ne bo pomote. Ampak nekaj ne štima.
Miham
# 14.11.2017 ob 08:24
pred zakoni nismo vsi enaki
z medijskim pritiskom za katerim je dolocena agenda, se da vse doseci

to je sporocilo vse zgodbe

Slovenija NI pravna drzava!
Lunos
# 14.11.2017 ob 08:20
Vse za glasove.
patriot1970
# 14.11.2017 ob 08:39
Bilo bi lepo če bi se g.Ahmad zahvalil Slovencem za gostoljubje ki ga je užival dve leti,...predvsem pa Rusom in deloma tudi Američanom,.....da so skoraj v celoti očistili Sirijo skrajnežev,....tako da se lahko vrne v svojo domovino,.....k svoji ženi in otrokom!
obid83
# 14.11.2017 ob 12:16
A ni izvoljeni predsednik obljubljal, da se bo po novem večkrat oglasil in izrazil svoje stališče.
AlBundy
# 14.11.2017 ob 09:56
In kaj pravi predsednik, ki združuje, se je že kaj oglasil, ali je po svoji stari navadi spet lepo tiho?
spicy
# 14.11.2017 ob 08:23
Ne bom o beguncu ampak o poslancih...ne spomnim se, da bi kdaj kak poslanes prišel osebno podpreti slovenskega državljana...recimo brezdomca osebno odpeljlal na kosilo, brezposenega na šoping...

se popolnoma strinjam, žalostno.

Ne vem pa kje tiči razlog, da se nekoga, ki sploh ni od tu obravnava priviligirano ?
čik
# 14.11.2017 ob 12:15
ali je pahor že kaj tvitnil?
luckyss
# 14.11.2017 ob 08:29
Populističen politični spektakel za osebek, ki je družino prepustil usodi, sam pa zbežal in nezakonito prečkal mejo ,"prve varne države" ;)
apollo11
# 14.11.2017 ob 08:18
Cirkus.
Matej037
# 14.11.2017 ob 08:38
Obljubljali so zdravnike in inženirje, dobili pa smo zgolj še enega umetnika, ki se je takoj prisesal na proračun in bi rad nadaljeval s strganjem denarja Ministrstva za kulturo.
svabo
# 14.11.2017 ob 10:52
V tišini je bil izvoljen v nedeljo. V tišini bo ostal. Prav oglušujoča je tišina iz predsedniških dvorov, ko je potreben jasen in razumski poziv. Še dobro se niso ugasnile kamere in že je vse po starem. Ne še slabše....
Sklonjen
# 14.11.2017 ob 08:39
Človek je kršil zakone že ob prihodu v Slovenijo in nobenega zagotovila ni, da jih ne bo spet. Pravzaprav jih že s tem, ko ne odide!
Voly
# 14.11.2017 ob 12:51
Dragi Slovenci, danes lahko lepo vidite kakšnega predsednika države ste izbrali pred nekaj dnevi.
Gospod se je skril v mišjo luknjo, ker se ne upa oglasiti pri tem primeru, saj ve, da bi se s svojim stališčem lahko zameril enim ali drugim. Točno to je ves čas poudarjal Šarec, Pahor preprosto ni predsednik z jajci, hoče biti všečen vsem.
Nedopustno je, da se predsednik v takem primeru ne oglasi, pa naj bo njegovo mnenje kakršno koli že je.
Sklonjen
# 14.11.2017 ob 08:34
A sedaj bomo pa barantali za vsakega ? Zakon je jasen, nezakonito je tukaj, zato naj odide!
spicy
# 14.11.2017 ob 08:27
Nekoga "skriti" pred roko policije, da bi izpeljala sodno določen postopek v parlament pa je skrajno neokusno. Rahlo absurdno že vse skupaj. In nimam nič proti njemu, tako kot marsikdo drug ne, vendar ne vidim razloga zakaj bi bil obravnavan drugače ali celo bolje od slovenskih državljanov ? Če se v dveh letih njegova prošnja ni rešila pozitivno za njega, potem zagotovo obstajajo neki zadržki.
izo
# 14.11.2017 ob 15:15
kje si pahor zdej?
samy joe
# 14.11.2017 ob 08:38
Ne mara svoje domovine?
Mirko Tipka
# 14.11.2017 ob 14:59
Postopek vrnitve gospoda Ahmada Shamieha se danes ni začel. Zaradi posebnih okoliščin, sem se danes odločil, da bo @vladaRS obravnavala predlog za izdajo dovoljenja za začasno prebivanje. To nam omogoča 51. člen Zakona o tujcih.

Če si priden, ponižen in tih, te deporirajo..
Če si nesramen, glasen in žaljiv, pa lahko ostaneš tukaj..

Slovenija, od kod težave tvoje....
vrtojb5
# 14.11.2017 ob 08:57
A tole resno ali kaj? Protesti, sestanki, zaradi enega azilanta? Politiki naj se raje ukvarjajo z blagostanjem državljanov, azilante pa po zakonu. Če je za deportirat, naj ga deportirajo. Brez izjem.
pobrisan
# 14.11.2017 ob 13:27
Vsi ti Ahmadovi podporniki so sponzorirani z davkoplačevalskim denarjem;

Delovna skupina za azil
Mirovni inštitut
Slovenska filantropija
Amnesty International Slovenija
Jadranski svet
ADRA Slovenija
Umanotera
Humanitas
SLOGA Platforma NVO za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč
Delavska svetovalnica
Slovenski center PEN
Društvo novinarjev Slovenije
Časopis za kritiko znanosti
Radio Študent
Mesto Žensk
Zavod Tri
Forum za enakopravni razvoj
ZDUS, Združenje dramskih umetnikov
Gledališče Ana Monro
Center FemA
Pekarna Magdalenske mreže
Organizacija za participatorno družbo
Inštitut 8. marec
Inštitut za politike prostora
Sindikat Mladi plus
PIC
Društvo Odnos
Društvo OVCA
Društvo UP Jesenice
Društvo za uveljavljanje enakosti in pluralnosti Vita Activa
Združenje mladih, staršev in otrok SEZAM
Zavod APIS
MITRA društvo za razvoj avdiovizualne kulture in medkulturnega dialoga
KUD Apokalipsa
Društvo za trajnostni razvoj Duh časa
Familylab Slovenija
Društvo za pomoč in samopomoč brezdomcev Kralji ulice
Jezuitsko združenje za begunce Slovenije
Andragoško društvo Slovenije
Nomad dance Academy Slovenija
Brain Store Project Sofija
GLOSA, Sindikat kulture in narave Slovenije
študentsko društvo Študentska Iskra
Društvo za nenasilno komunikacijo
Feministični pevski zbor Z'borke
Lezbično feministična univerza
Rdeče zore
Nomad dance Academy Bulgaria
Protestival
Iniciativa mestni zbor
UD Transformator
Danes je nov dan
.
.
.
.
..
.....
black_barn
# 14.11.2017 ob 08:31
josh k.

Jaz se pa spomnim še časov pred begunsko krizo, ko so bili slovenski reveži s strani velikega dela Slovencev označeni za lenuhe, pijavke, brezdelneže itd, sedaj pa kar naenkrat neka novo najdena ljubezen do brezdomcev, mater samohranilk. Zanimivo.
avgust
# 14.11.2017 ob 12:26
Žalostna zgodba tega gospoda in vseh beguncev, tako kot tudi tistih, ki so morali iti s trebuhom za kruhom.

Še bolj pa je žalostno to, da se akualna vlada odloči nabirati politične točke na nesreči drugih. Če bi bila to zgodba leto po volitvah pa vrašanje kaj bi bilo.

Žalostno, da se zadnje čase vedno več primerov rešuje "na huruk", ko so nekaj mesecev po medijih, prej se je pa te iste probleme gladko ignoriralo oziroma za politiko kao niso obstajali.

Komu dati minus? Naj si odgovori vsak sam. Sama temu gospodu dam plus, ker vsaj ve, da se bori zase in za svoje boljše življenje in ga ni nihče volil. Minus pa....saj veste komu....
Krimsky
# 14.11.2017 ob 10:15
Saj bi bilo zabavno … če ne bi bilo tragično …

Znani Kristusov citat: »Kar ste storili komu mojih najmanjših, ste meni storili« – ima v tem trenutku 18 minusov.
Torej ni kar tako g. Drnovšek spraševal domačine v Ambrusu: »A ste kristjani?«
~
No, 'na papirju' seveda smo, … ko je treba 'braniti Evropo pred prišleki' … v praksi pa Kristusovi (in hkrati – univerzalni !!) ideji mimogrede … pripopamo kak minus …
qwertz
# 14.11.2017 ob 14:07
@pobrisan... kaj počne novinar v svojem prostem času je njegova stvar.. al hodi prižigat svečke pred sodišče ali protestirat v dobro prebežnikov... Ko je v službi mora to izključit. (itak)
dejko
# 14.11.2017 ob 17:34
@barlog
gospoda poslanca Kordiš in Škoberne sta izvoljena predstavnika ljudstva v zakonodajno telo Republike Slovenije
kot taka bi morala skozi zakonodajni postopek že zdavnaj poskrbeti (zakon se je sprejemal v času njunega mandata), da do dotične situacije ne bi prišlo

tisto o tveganju pa je verjetno lapsuz ali neumestna šala na račun vseh Slovencev, ki dejansko vsakodnevno tvegano v potu svojega obraza služijo miloščino
bozo.miklavc
# 14.11.2017 ob 14:45
Nisem rekel, da je dezerter. Iščem pojasnilo, zakaj je prišel sam brez družine, saj to očitno pomeni, da družina ni v nevarnosti, če je ostala v Siriji. Še vedno pozivam kogarkoli, da pojasni te nejasnosti. Prosim beri pozorneje.

In ja, če ga je slučajno sirska vojska skušala mobilizirat, potem je dezerter. Kot če bi tebe ali mene skušala slovenska, pa bi ušel. Ampak ponavljam, to je ugibanje. Še vedno ne poznamo detajlov.

"Jaz bi v njegovem primeru ravnal enako, tudi ne bi vlekel na nevarno pot s seboj žene in otrok ampak bi se žrtvoval"

Torej je pot v Evropo bolj nevarna od življenja v Siriji? Nekajmesečna pot v Evropo je bolj nevarna od 2 let na območju sirske vojne? A pozabljamo, da ni včeraj prišel, ampak je že 2 leti tukaj in ustvarja, medtem ko njegova družina trpi v Siriji oz je ogrožena? To meni pusti močan dvom, da je njegova družina v nevarnosti. Torej ostane samo še, zakaj je on moral bežati.

"Nič dramatičnega se ne dogaja z mojega vidika. "

Poslanca sta človeka, ki bi ga morali izgnati iz države, pripeljala v poslansko pisarno, kjer je varen pred pregonom policije. Imaš prav, vsakodnevno dogajanje.


Težek karakter si, dobil si že kar nekaj logičnih pojasnil. Zakaj misliš, da so na poti prevladovali moški? Če lahki se poizkusi vživeti v vojno stanje in življenje ljudi. V vsaki vojni so civilisti (ženske in otroci), ki stagnirajo. In to ni pravo okolje za razvoj otrok in perspektivno okolje za družine. Glede na to, da se je gospod dobro ujel v Sloveniji in ga sprejel kot dom ni nobenega razloga zakaj ne bi ostal tu in bi prišla tudi družina. Če imaš kakšen konkreten argument proti temu, da bi Ahmed ostal tu kjer je, z njim na plano, sicer so bili vsi pogledi in argumenti že predstavljeni. Lep pozdrav.
SpicyWeiner
# 14.11.2017 ob 14:19
pobrisan
Ali je RTV še javni neodvisni zavod ali pa se bodo šli nek aktivizem?


haha, ti pa si naiven, da leta 2017 še vedno verjameš, da so RTV novinarji popolnoma neodvisni in nepristranski ;)
jakosol
# 14.11.2017 ob 10:11
Na eni strani strogo formalističen postopek, na drugi pa zdrava kmečka pamet. Človek je v teh slabih dveh letih pri nas pokazal interes, da se vključi v našo družbo. Naučil se je jezika, česar za mnogo priseljencev iz bivše juge, ki so tu že več desetletij, ne moremo govoriti. Je proaktiven. Ne vidim razloga, da ga ne bi obdržali. Potrebna je individualna obravnava. Ne moremo kar vseh migrantov in azilantov metati v isti koš. Naj bo ta primer svetel zgled.
grom-instrela
# 14.11.2017 ob 08:23
Vsak pravna procedura traja toliko časa, kot si tisti ki odločajo zanjo vzamejo. In takšni primeri niso zapleteni. Z voljo in srčnostjo je možno z vso birokracijo rešiti v 8 dneh,"

In koliko od sto tisočev uradnikov to razume? Komaj kdo.

Težko državi, kjer se pozablja na človečnost, na pravičnost in na poštenost in kjer uradniki živijo v svetu, ki ga je opisovval Kafka.
bozo.miklavc
# 14.11.2017 ob 13:47
Da boš res razumel, naj še preprosteje napišem. Če je dezerter, potem nikakor nima ali ne bi smel imeti pravice do azila. Zakaj se potemtakem z njim ukvarjamo? A ne razumeš absurdnosti situacije, če je kot begunec postavljen dezerter, njegova žena in hčere pa ostajajo v tisti vojni??? Narobe svet.

Ne moreš reči človeku, ki je zbežal iz tiste norije in anarhije dezerter. Žene in hčere večinoma ostajajo doma ali v begunskih taboriščih v stanju anarhije ali vojne. To ni narobe svet, ampak razumljivo in normalno. Jaz bi v njegovem primeru ravnal enako, tudi ne bi vlekel na nevarno pot s seboj žene in otrok ampak bi se žrtvoval in jih poizkušal naknadno za sabo pripeljati v varno državo in podobno je ravnalo na milijone Sircev, ki niso bili zmanipulirani v razne frakcije in veliko jih nato zaradi te neumnosti tudi umrlo. Njegova zgodba je primer dobre prakse, tudi vključil se je dobro, upam da najdejo način, da legalno družina zaživi v Sloveniji.

Ker so danes zagovorniki odprtih meja poteptali pravno državo in šli z glavo skozi zid, nekateri pa tu gor moralizirajo in opravičujejo to dogajanje in to ne zmorejo brez žaljivih netočnih etiket

To vidijo tvoje oči. Nič dramatičnega se ne dogaja z mojega vidika. Preberi svoje misli v tej tematikah in boš videl da tudi ti moraliziraš drugim kaj je prav in kaj narobe. In da imaš močno anti-migrantsko agendo.
dingdong
# 14.11.2017 ob 13:46
Binsder dandet :
"Če je dezerter, potem nikakor nima ali ne bi smel imeti pravice do azila. "

Torej tisti, ki so jih prisilno mobilizirali v Asadovo vojsko, ISIS ali v eno izmed mnogobrojnih milic, podpiranih od enih ali drugih in so dezertirali, ne bi smeli imeti pravico do azila ??? V kateri mednarodni konvenciji o beguncih pa to piše ?
KovacevaKobila
# 14.11.2017 ob 10:42
Zakone je potrebno spoštovati.

Lepo bi bilo, če bi se res držali zakonov. Tudi Zahod, ki vsakodnevno ilegalno vdira v suverene države, jih 'demokratizira' in 'humanitarno' bombardira brez mandata ZN, izvaja izvensodne eksekucije z brezpilotnimi letali, fura koncentracijska taborišča itn.

Drznil bi si trditi, da so posledice tega nespoštovanja zakonov precej bolj resne in nesprejemljive, kot je to, da se dovoli ostati beguncu iz povsem uničene države.
Chopin
# 14.11.2017 ob 10:24
Imaš vse možnosti, da odpotuješ v Irak in potem preko meje ilegalno v Sirijo in iščeš tam svojo pravico kot depriviligiran nedržavljan Sirije. Če bo to pomorili tvojo dušo. Ob tem tvojem stvaku samo "kaj?".


Rajsi preveri v koliko drzav lahko vstopijo brez vize Sirski drzavljani in v koliko drzav lahko brez vize vstopijo Slo drzavljani preden pises take neumnosti kot zgornji sestavek. In ko v enacbo vstavis se prisiljen odhod in begunstvo je situacija se bolj neprimerljiva in krivicna, ceprav bi moral biti Sirski drzavljan ravno zaradi vojne in begunskega statusa priviligiran v svetovnem merilu glede preselitev, viz, delovnih dovoljenj itd. Tako da jaz nisem begunec in imam vec pravic kot Sirski begunec v tem svetu, podobno je ce primerjas z Somalsko, Jemensko, Cadsko, Kongovsko, Libijsko, Sudansko in ostale druzine tudi iz preostalih obmocij kjer divjajo spopadi, vojne in neprimerno okolje za odrascanje otrok. Imajo pac to smolo da so bili rojeni na napacni geografski sirini in so z njihovim potnim listom pac precej bolj omejeni. Enakopravnosti in enakovrednosti Zemljanov, ce se lahko tako izrazim, pac ni, to so dejstva.
HOR
# 14.11.2017 ob 16:45
@Manos de Piedra
# 14.11.2017 ob 15:56
"...Odvrtel sm si video, da slišim to njegovo famozno slovenščino, katero mi tukaj propagirate v nedogled. Oprostite ampak to NI znanje slovenščine. A zdaj se že tako malo cenimo, da če zna nekdo (po DVEH LETIH) spraviti skupaj par polomljenih stavkov, to že štejemo kot znanje slovenščine? Sramota! Kakšno sporočilo dajemo s tem mladim Slovencem?..."


S to dokaj neznano osebo ne dajemo mladim slovencem glede slovenskega jezika nobeno sporočilo, če že pa to, da se človek vsaj trudi...
Z znanimi športniki, ki dobijo slovensko državljanstvo in obvladajo le tri do štiri slovenske fraze ob katerih tale Šami izgleda, kot expert za slovenščino pa sigurno dajemo sporočilo, da slovenščina za uspeh v SLO in širše ni važna...
samogledam
# 14.11.2017 ob 14:26
Vsak moski ki strahopetno pobegne in pusti otroke in zeno v nemilost, si ne zasluzi moje pozornosti.
kotzi
# 14.11.2017 ob 12:59
a to pocne stranka SD...ketri pripada Pahor...lepo....in kje je ta tip...na fitnesu al kaj
bobbek
# 14.11.2017 ob 12:58
je pa bila ena taka deportacija vroca v politiki v Avstriji,kjer se je Politika vmesala okoli ene Kosovarke,mislim da se je pisala Dogaj,ampak je vse potihnilo kje je,mogoce je Arizona Dogaj,ne vem,vem da je grozila s samomorom,kaj je potem bilo,moram pogledat.
KLIPAN
# 14.11.2017 ob 11:42
Kaj pravi 51. člen zakona o tujcih?
Toliko o "neupoštevanju" zakona.
Chopin
# 14.11.2017 ob 11:34
Nisem rekel, da situacija ni krivična. Ampk krivična ni zarad mene, zato tudi občutka krivde glede tega nimam. Ti ga imaš očitno. Če se ti zdi krivično, da si ti priviligiran državljan EU, se odreči državljanstvu in pojdi v Sirijo preko Iraka. Pa boš zglihal krivico. Saj si napisal "pa bi moralo biti obratno, ce bi bil svet vsaj kancek pravicen.". Preidi od besed k dejanjem, namesto da po netu v luno lajaš (samo vračam za tvoj napad, jaz do tebe nisem bil žaljiv v prvem sestavku, ti pa do mene si v odgovoru). A to pa ne bi, a ne? Se odrekel privilegijem.;)

Od kje je ocitno da imam jaz osebno ocitek krivde. Nikjer nisem tega napisal in ne cutim nobene krivde. Kar se ne pomeni da nimam potrebe opozarjati na krivice. To je moja dolznost, to cutim zaradi empatije do soljudi. In kaksna neumnost in cudna logika je to, da ce se jaz odrecem lastnim pravicam, da bodo drugi zato imeli vec pravic. Vidim da te moti, ce nekdo opozarja na krivice, da si izpostavil moj komentar in zacel z nekimi cudnimi moraliziranji na osebni ravni. Nisem jaz zacel te nesmiselne debate. Kje tocno sem bil jaz zaljiv? Ce napisem da je komentar neumen, to ni zalitev, ker niti priblizno ne mislim da si ti neumen, tudi jaz dostikrat napisem kaksen neumen komentar in se tega zavedam. In mimogrede, opozarjanje na krivice je dejanje, molcanje pac ne.
Kazalo