Slovenija
Šarec je v svojem govoru orisal svoj in strankin pogled na izzive države. Foto: BoBo
V LMŠ-ju si bodo prizadevali za učinkovite ukrepe za osamosvojitev mladih, na drugi strani pa povišali najnižje pokojnine in vzpostavili povezan sistem dolgotrajne oskrbe za starejše. Foto: BoBo
       Potrebno bo trdo delo, realen pogled, predvsem pa volja delati za človeka, za skupnost, za državo.       
 Marjan Šarec v svojem govoru.
VIDEO
Marjan Šarec predstavil p...
VIDEO
Šarec predstavil program LMŠ
VIDEO
Zbor stranke Marjana Šarca

Dodaj v

Šarec: "Ne sprašujte nas, ali Kučan ali Janša. To je za nas preteklost"

Slogan stranke ostaja Človek, skupnost, država
14. april 2018 ob 12:35,
zadnji poseg: 14. april 2018 ob 13:35
Medvode - MMC RTV SLO, STA

Na zboru Liste Marjana Šarca so za predsednika soglasno potrdili kamniškega župana Šarca ter potrdili programska izhodišča, ki so jih zajeli v dokumentu Čas je za novo generacijo in temeljijo na snovanju "solidarne, gospodarsko razvite, mednarodno kredibilne in do vseh poštene države".

Predsednik stranke Liste Marjana Šarca (LMŠ) Marjan Šarec je v nagovoru na zboru članov stranke poudaril, da si "ne želijo druge Švice, ampak prvo Slovenijo". "Ne obljubljamo ne druge Švice, ne Skandinavije, ne pokojnin v višini 1000 evrov. Vemo, da rezultat pride samo s trdim delom in ne čez noč," je poudaril Šarec in se zavezal k uresničitvi predstavljenega načrta.

Šarec je v svojem govoru orisal svoj in strankin pogled na izzive države. Dotaknil se je le nekaterih področij potrjenega programa, med drugim potrebe po vzpostavitvi zaupanja v sodno vejo oblasti in po izboljšanju organizacije v javnem sektorju, pa tudi po večji učinkovitosti slovenske diplomacije in EU.

V splošnem pa je poudaril, da se zaveda, da delo ne bo lahko, saj imajo ljudje dovolj neuresničenih predvolilnih obljub. "Raje dobimo kakšen glas manj, kot pa da bi ljudem lagali in trosili lažne obljube," je poudaril Šarec in dodal, da jih v stranki ni strah, saj se zavedajo, da "nikoli ni tako dobro, da ne bi moglo biti še boljše". Ob tem je spomnil, da bi veliko sprememb, ki jih zagovarjajo, terjalo dvotretjinsko večino v DZ, in dodal, da lahko le sistemske rešitve pripeljejo do rešitev.

"Najlažje je ugotavljati, kaj vse je narobe, težje pa se je izpostaviti, zastaviti svoje ime in se podati na negotovo pot, polno podtikanj in kritik," je ugotavljal Šarec in dodal, da jih kritizirajo in ocenjujejo največkrat tisti, ki ne morejo pokazati nobenih rezultatov. "Bili so na mnogih funkcijah, imeli so priložnost, a naredili niso ničesar ali pa zelo malo. Tem kritizerjem pravimo, da je njihov čas minil. V času aktivnega opravljanja funkcije se dela, ne pa pametuje po twitterjih in drugih kanalih," je ponazoril Šarec. Papir po njegovih besedah prenese vse, a rezultata sam po sebi ne da.

Problem po mnenju Šarca tudi, da je nekdo star politični obraz, ampak to, da niso uspeli rešiti osnovnih vprašanj. "Raje so si metali polena pod noge, da ja ne bi kdo drug kaj dosegel," je povedal. "Povzročali so bančne luknje, gradili drage projekte, omogočali kredite na lepe oči, pisali zakonodajo, ki omogoča izigravanje na vseh področjih, spravili so državo skoraj na kolena," je navedel.

"Ne sprašujte nas, ali Kučan ali Janša. To je za nas preteklost," je dodal Šarec. Po njegovem prepričanju bo tisti, ki ostaja pri starih vzorcih, vedno ostal ujetnik zastarelega razmišljanja.

Predstavitev programa
Med ključnimi programskimi cilji programa LMŠ so reforma političnega in volilnega sistema, skrb za varnost, ugled Slovenije v mednarodnem okolju, boj proti kriminalu in korupciji in ohranjanje naravnih bogastev. Politiki in uradniki morajo biti v službi ljudi in ne obratno. Slovenija mora postati evropski center informacijske in digitalne industrije, je navedeno v načrtu stranke.

V LMŠ-ju tudi zagovarjajo spremembo volilnega sistema z ukinitvijo okrajev in uvedbo absolutnega preferenčnega glasu. Prav tako bi ukinili Državni svet. Predsedniku republike bi podelili pristojnost, da imenuje ustavne sodnike ter možnost podati odložilni veto na zakon.

Zavzemajo se tudi za ohranitev stabilnosti javnih financ in za ustanovitev finančne policije za zagotovitev transparentnosti javnega naročanja in davčno razbremenitev regresa ter 13. in 14. plačo.

Med ukrepi v javni upravi so navedli povečanje osebne odgovornosti predstojnikov in uradnikov, med ukrepi v sodstvu pa omejitev sodniškega mandata na 12 let z možnostjo ponovne izvolitve.

LMŠ bi prenovil tudi javni zdravstveni sistem, ki bi zagotavljal stabilno financiranje zdravstvene oskrbe, se zavzeli za skrajševanje čakalnih vrst ter uvedli nacionalna in mednarodna skupna javna naročila v zdravstvu.

V gospodarski politiki države bi večjo vlogo dali turizmu in v tem pogledu Sloveniji kot zeleni, butični destinaciji, kot "ekološkem biseru v srcu Evrope". Posodobili bi železniško infrastrukturo in pospešili razvoj javnega potniškega prometa.

Med cilji programa so tudi ustvarjanje znanju, znanosti in inovacijam prijaznega okolja, posodobitev dela v vzgojno-izobraževalnih zavodih, krepitev nacionalne identitete skozi šport ter povečanje sredstev za vrhunski šport.

V LMŠ-ju zagovarjajo popolno medijsko svobodo in krepitev vloge kulture kot družbenega inovacijskega polja. Prizadevali bi si za postopen dvig obrambnega proračuna proti 1,5 odstotka BDP-ja. Stebra zunanje politike pa bi ostala EU in transatlantsko partnerstvo.

Izvolitev vodstva stranke
Člani stranke so danes sicer izvolili širše vodstvo stranke, poleg predsednika Šarca tudi dva podpredsednika, kamniškega podžupana Igorja Žavbija in Jerco Korče.

Med prepoznavnimi imeni so nekdanji poslanec Pozitivne Slovenije Brane Golubović, nekdanji košarkar Dušan Hauptman, nekdanji predsednik uprave Leka Vojmir Urlep, inšpektor na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Alen Kofol ter kamniški občinski svetniki Urban Bergant, Igor Žavbi in Karla Urh.

Po nagovoru Šarca se je javnosti predstavilo še okoli 80 kandidatov za letošnje parlamentarne volitve.

Foto: Bobo

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
Steffy
# 14.04.2018 ob 12:40
Serpentinškova prodajalna političnih floskul.
Warbird
# 14.04.2018 ob 12:59
Kje se pa da njihov program prebrat ? Ker vse to kar je se slisi lepo, zanima pa me na kaksen nacin mislijo to naredit ... mislim ker na strani stranke imajo njihov nacrt strnjen v 3 odstavke, torej prazne obljube ali kaj ? Mislim sej nenazadnje lahko recejo tudi da jim je cilj naseliti Mars v naslednjih 2. letih ... torej, mene zanima tudi KAKO !
Antofagasta
# 14.04.2018 ob 13:02
Tole pa je zbor viška slovenske modrosti. V prvi vrsti pa Igor Žavbi, ki je po poklicu gostinski tehnik. Vsekakor primerna šola za vodenje enega izmed ministrstev ali pa poslanca državnega zbora. Drugače je pa on bratranec Roka Žavbija, ki se je boril v Siriji.
Na kongresu je kot oseba zadolžena za kulturo tudi g. Simetinger, bivši vodja Akademske folklorne skupine Marlot, ki je lepo "prisesana" na državni denar. Torej, stranka ki bo zagotavljala obstoječe stanje, brez odpuščanja v javnem sektorju, nadaljno zadolževanje, ...
genniuuss
# 14.04.2018 ob 13:08
isti glumac kot cerar,
eden od njiju bo ta kratko potegnu,.
xes
# 14.04.2018 ob 13:02
SamoRes: Žal ne delim tvojega entuziazma nad novim višanjem davkov.... to je to kar je šarec... več višanja davkov. Nič drugega.
Bivši uporabnik
# 14.04.2018 ob 13:07
@SamoRes
Z LMŠ smo končno dobili zmerno desno usmerjeno stranko, ki je privlačna tako za sredinskega kot desnega volivca.

Za LMŠ ne moraš trditi, da je desno usmerjena. Do zdaj še niso nič razkrili o tem, kako mislijo svoje zastavljene cilje doseči in trenutno definirani cilji niso izrazito desni ali levi. Skratka še vedno vemo bolj malo o načrtih te stranke.
P1X3L
# 14.04.2018 ob 13:25
Jst samo upam da ljudje ne nasedajo predvolilnim obljubam...
Joze Koder
# 14.04.2018 ob 13:09
Všečne mogoče celo rahlo populistične programske točke. Če bi nekdo res izvedel vse to bi bilo super, ampak kaj ko je novim obrazom do sedaj vedno sledilo bridko razočaranje.

Na primer Cerar kot profesor etike in morale je zagotovo naredil premalo (skoraj nič) na področju boja proti korupciji, celo povzročitelje bančne luknje je imel ob sebi. In pa seveda zdravstvo, večni problem, ki se ga do sedaj praktično nobeden ni resno lotil. Cerar pa je tu naredil popoln polom.

Zato ne vem zakaj bi bil Šarec kaj drugačen, v primerjavi s Cerarjem mi vliva še manj upanja na spremembe.
Es
# 14.04.2018 ob 14:00
V njegovem programu nic oprijemljivega. Novinarji pa bodo z njim ravnali v rokavicah, namesto da bi ga izpostavili kot laznega preroka.
Borc984
# 14.04.2018 ob 13:10
Takoj, ko vidim besedo solidarnost se že držim za denarnico. Kaj ti bo plan, kako mislijo izpeljati svoje obljube? V Sloveniji se vse probleme rešuje z dvigom davkov, drugih vzvodov ti wannabe leaderji ne poznajo.
jahbulon
# 14.04.2018 ob 15:30
To ni program, to je seznam želja, pismo Dedku Mrazu. Program politične stranke predpostavlja določitev konkretnih, merljivih ciljev na podlagi neke koherentne politične filozofije in, kar je najbolj pomembno, jasne strategije in politike za dosego teh ciljev.

Šarec ni desna stranka. Desna stranka je, poenostavljeno, konzervativna stranka v smislu fiskalne konzervativnosti, vitke in poceni države, kjer je poudarek na ustvarjanju pogojev, da si lahko vsak sam ustvari, kar želi v življenju, s to svobodo pa pride tudi osebna odgovornost posameznika. Levica na drugi strani zagovarja močno vlogo države, državo kot mamo, ki skrbi za nas, a to nujno pomeni omejevanje osebne in ekonomske svobode jn visoke davke. Šarec je, po izjavah sodeč, leva stranka, ni zagovornik strukturnih reform, zmanjšanja javnega sektorja itd.

Desna stranka npr. ne bi smela podpirati državne pomoči kulturnikom. Če davkoplačevalci njihove “umetnosti” nočejo kupiti po svobodni volji, ni nobenega razumnega razloga, da bi to morali početi pod grožnjo sile, z davki. Predvsem pa to ustvarja odvisnost od državne pomoči, in te drog ni nikoli dovolj, iz kulturnikov dela pa nemočne invalide, ki niso sposobni skrbeti sami zase brez pomoči davkoplačevalcev. Desna stranka bi pustila, da tisti, ki so dovolj dobri, preživijo na trgu, tisti, ki niso, grejo pa v druge poklice, kje pa piše, da kulturnik ne sme izgubiti službe? Če se gremo pa državno pomoč, subvencijo, bo pa vedno prišlo do inflacije kulturnikov, kot sedaj, in denarja ne bo nikoli dovolj, kot sedaj, in potem so nam poleg najvišjega deleža GDPja v EU nabili še reket na investicije, vsak vlagatelj mora dati 1.5% za kulturnike, zdaj še kulturni evro, naslednje bo najbrž kulturnina, poseben prispevek, kot RTV naročnina, ki ga bomo morali plačevati.
Es
# 14.04.2018 ob 14:04
Edino kar je pametnega povedal je podpora Kurzu pri migrantski politiki. Pa se to je verjetno fake populiizem.
FDVjevec
# 14.04.2018 ob 15:02
Brezvezen program in brezvezna stranka. Kdo bo to volil?
medo357
# 14.04.2018 ob 13:28
Bi to, bi ono, še en prodajelec megle na političnem parketu. MŠ, če si DEC, zapiši to bomo storili.
Nikec3
# 14.04.2018 ob 14:08
Stranka brez vsebine.
špohtl
# 14.04.2018 ob 15:26
Kot je že en zgoraj napisal: Šarec je bil član Pozitivne Slovenije, zame je to popolnoma dovolj, da ga ne volim.
Roll_bar
# 14.04.2018 ob 14:29
Novi obraz za katerim stoji zelo star človek
ST11
# 14.04.2018 ob 13:54
Ko zacne skrajna levica desnicarjem priporocati, katero stranko naj volijo, postaneta agenda in ozadje tega cirkusa bolj jasna.
Peter F.
# 14.04.2018 ob 14:22
Se pravi en košarkaš, eno Jankovičevo gnilo jajce in trije kamniški svetniki so prihodnost Slovenije.
Pa ne me hecat no... kako nizek iq moraš met da te kekce voliš?
Bivši uporabnik
# 14.04.2018 ob 15:19
Volil bom desno - vprašajte se malo zakaj nikoli noben levi ni bil obsojen? Zakaj npr. Kangler hodi na sodišče zagovarjat od kje mu denar za 40 let star traktor, Jankoviču pa odpišejo na lepe oči več mio. dolgov. Sramota kje živim.
nepokorni
# 14.04.2018 ob 14:21
Notri pa kup vidnih članov Pozitivne Slovenije, clan katere je bil tudi sam Serpentinšek ... seveda ni Kučana zadaj - tokrat sedi v prvi vrsti.
PomisliSe1x
# 14.04.2018 ob 15:31
Ali ste pripravljeni voliti nekoga
ki bi na stezaj odprl vrata masi mladih oportunisticnih neevropskih moskih, ki so ilegalno prestopili deset varnih drzav,
ob tem, da imajo vse drzave okoli desne vlade, ki zapirajo meje
- in bi ob naslednjem valu 500 000 mladih moskih ilegalcev v top formi (1/4 prebivalstva Slovenije!) obticalo v Sloveniji

mimogrede , bil je se pred parimi leti oportunisticno v zmagoviti Pozitivni Sloveniji Zorana Jankovica (prijatelja gospoda Kucana iz naslova)

3.! instant stranka v soju zarometov pristranskih mainstream medijev vecne prikoritniske elite KI PA SE NE MENJA!!

Osel gre enkrat na led, Slovenski volivci skoraj vedno brez izjeme oziroma kot je dejal Stopar: "kdor obvladuje medije, obvladuje javno zivljenje in smer drzave!"
drg
# 14.04.2018 ob 14:57
Bivši član Jankovićeve PS? Ok .. tudi teoretično je pri meni konec.
Homer.
# 14.04.2018 ob 14:14
Serpentinšek postaja pravi politik!
Začel je s prodajo megle......
Čestitam!
hehet
# 14.04.2018 ob 15:57
V mandatu pa:
-plenjenje državnega premoženja
-popolna medijska podpora tudi ob najbolj nedemokratičnih potezah
-kršitev vseh EU direktiv v zvezi z gospodarstvom
-minimalna gospodarska rast, po medijih promovirana kot veličastna, najboljša in največja gospodarska rast
-pljuvanje po katolikih
-pljuvanje po desnici
-promocija manjšin
-sistematično uničevanje slovenskega narodnega ponosa in kulture
-zanemarljiv odnos do kulture
-večanje javnega sektorja
-novi davki
-promocija nemškega liberalizma (multi kulti, vsi slovenci so rasisti itd.)

Še en novi obraz, še 4 leta sistematičnega uničevanja kulturne, gospodarske in socialne podobe slovenske države.
Balaž
# 14.04.2018 ob 12:59
A Vilibald je poslušal "šarenega Serpentinška"?
boroč
# 14.04.2018 ob 14:13
Ramus
Cerkveni podtaknjenci,.... svoje prave barve ste že pokazali. Ne zaupam človeku, ki se spoveduje pri ljudeh in ne pri Bogu.
---------------------------------------------------------
Bravo Ramus. Sedaj govoriš o cerkvenih podtaknjencih. Kdo pa so to? Malo bolj konkreten moraš biti, so to podtaknjenci (kdo?) RKC, Pravoslavne, Protestanske cerkve, morda Muslimanske, gotovo pa ne tvoje Apostolske cerkve.
Kako pa kaj zaupaš ljudem, ki se pogovarjajo (se spovedujejo, razlagajo sanje...) pri psihiatrih.
zala10
# 14.04.2018 ob 13:28
''Murgle'' ga sumijo, da bi bil pripravljen iti v koalicijo z desnico (SDS in NSI) in so mu odtegnile podporo. Zato nima ne resnega programa (nekakšen ''žepni'' program v 20. kratkih točkah), ne kadrov.
xerces8
# 14.04.2018 ob 15:36
Uh, je sploh možno manj očitno govoriti "jaz sem letošnji anti-janša!" ?
zokizaver666
# 14.04.2018 ob 14:47
Šarec - dokler na svojem dvorišču ne moreš preprečiti črne gradnje ... tace stran od oblasti!
vihraviuporabnik
# 14.04.2018 ob 16:18
SEREC in serpenticek sta ze verjetno tud preteklost ?
zeuss-zeng
# 14.04.2018 ob 16:06
Šarec: "Ne sprašujte nas, ali Kučan ali Janša. To je za nas preteklost"
---------------------
Šarec je totalno brez programa in ga tudi kasneje ne bo imel . Povedati ali si za Davek na nepremičnine , ki bo Slovence tako rekoč napravil najemnike , povedati ali si za državno suverenost ne pa za nedržavni Bruselj , povedati ali si za nevtralnost ali vključenost v NATO strukture , povedati ali si za znižanje davkov v korist delodajalca ali za socialno državo itd. pač ni nekaj kar bi človek moral skrivati do volitev ....
drg
# 14.04.2018 ob 15:47
Kje vi vidite da ima SDS boljsi program ????

Preberi si ga. Je pa precej več kot ena ali pa dve strani. ;)
RabbitJoe
# 14.04.2018 ob 15:36
Trojanski konji komunistov, ki so jim pomagali vladati: LDS, Zares, Pozitivna Slovenija (+PS), Miro Cerar (SMC), . . . ...in prihaja Marjan Šarec (bivši član +PS). Osel gre samo enkrat na led, mi gremo pa vsake 4 leta.
Bivši uporabnik
# 14.04.2018 ob 13:15
@SamoRes
v programu ima davčno razbremenitev regresa ter 13. in 14. plačo
Pa tudi višje penzije in UTD. To je popolnoma izvedljivo ob znižanju davkov.
drg
# 14.04.2018 ob 16:32
Jaz mam super idejo ;) Gremo primerjat programe LMŠ in SDS ;)
Tko bo debata vsaj smiselna ;p


Ni potrebe. Vsaj pri meni. Jaz samo pogledam par dejstev: kdo je za multikulti, kdo je za posvajanje istospolnih partnerjev, kdo časti rdečo zvezdo, kdo bi uvažal ekonomske migrante, kdo nam lahko zagotovi varnost, kdo je pravi voditelj, kdo bi bolje varoval mejo.

Samo tole pogledam in imam dovolj. Vse ostalo je, kot sem dejal, sekundarno. Če ne bo varnosti in spoštovanja slovenstva, smo pač obsojeni na propad. Slovenci namreč. Za razne "šamije" inp. bo pa tu pod Alpami pravi raj. So se za to borili in umirali naši predniki?
kotzi
# 14.04.2018 ob 16:21
kak program...nć od nć...
sm0ve
# 14.04.2018 ob 15:12
drugi cerar
nepokorni
# 14.04.2018 ob 14:53
Skratka, overrated.
drg
# 14.04.2018 ob 13:08
Škoda .. bi bilo zanimivo videti Listo Marjana Šarca, predsednik bi bil pa npr. Boštjan Kovač. :)
Highland
# 14.04.2018 ob 15:15
Še ena mlačna juha...
drg
# 14.04.2018 ob 15:01
Sej število komentrajev pove vse. Nič od nič.

Ivan Majer jih je na drugi strani dobil krepko preko 1000. Pozitivni in negativnih. Ampak ljudje so tisto zaznali in se opredelili. Šarec je pa pač .. ničla. V vseh pogledih.
boroč
# 14.04.2018 ob 14:18
Ramus
.... poleg tega da podpirate vsiljevanje rimokatoliške nedelje vsemu slovenskemu narodu. Nikoli taki podtaknjenci ne dobite mojega glasu!
--------------------------------------------------------------------
V Sloveniji ima nedelja res poseben status, ne samo za katolike, pravoslavce, evangeličane, ...tudi za večino ostalih ne glede na vero. Razen seveda za člane Apostolske cerkve, o kateri vam lahko kaj več pove le Ramus. Lahko sklepam, da je Ramus v konfliktu z večino slovenskega naroda. Predpostavljam, da Ramus ne podpira nobene slovenske politične stranke, ker nobena ne izpostavlja problema sobote ali nedelje.
boroč
# 14.04.2018 ob 16:47
Volil bom za stranko in nobeno listo. To me spominja na kult osebnosti.
Hecno se mi zdi pa to. Recimo, da bi Marjan Šarec sredi mandata izstopil iz stranke LMŠ (kot Janko Veber iz SD), kar je možno. Potem bi to bila shizofrena situacija, Marjan Šarec bi se pred vso slovensko javnostjo boril proti Listi Marjana Šarca. To pa bi bila komedija in Šarec spet v svojem elementu.
drg
# 14.04.2018 ob 15:42
Letos prvič v življenju volim SDS! Vse ostalo je anti-slovensko ali pa nesposobno. Ni pa SDS idealna stranka .. niti slučajno. A trenutno so edini, ki imajo na prvem mestu Slovence.

Čakam pa, da se pri nas pojavi "alt-right" stranka .. nekaj v stilu nemške AfD. V tako stranko sem se pa pripravljen tudi včlaniti. Upam, da jo nekoč dočakam .. res upam. Do takrat pa .. SDS.

Šarec pa .. kot sem že dejal .. en velik, masten NIČ. ;)
krumpek
# 14.04.2018 ob 17:28
"Ne sprašujte nas, ali Kučan ali Janša. To je za nas preteklost,"

Sej se strinjam.
Samo kaj, ko bo Šarec šel v koalicijo z Dejanom in Karlom.....Ta dva sta kot smo videli zvesta in napredna koalicijska partnerja ha ha
špohtl
# 14.04.2018 ob 17:13
Šarec je "svež", nov obraz le za tiste (ne bom nič napisal v oklepaju...), ki so se že pred njim navdušili za Golobiča, Jankovića in Cerarja.
drg
# 14.04.2018 ob 16:53
vzami apaurine!

Ne bom .. si bom pa v kratkem skuhal bloško klobaso in jo zalil s cvičkom. :)
Vongobongo
# 14.04.2018 ob 16:18
Jaz mam super idejo ;) Gremo primerjat programe LMŠ in SDS ;)
Tko bo debata vsaj smiselna ;p
patriot44x2
# 14.04.2018 ob 16:01
Vili pa pri Šarcu zdaj se vidi kdo je kdo. Kučanov projekt z novimi obrazi 4.0. Tudi ta bo propadel kot vsi pred njim. Najslabšo bo pa spet ljudstvo potegnilo ker nima nič v glavi.
Spert stranka brez programa in konkretnih imen.
Lsta M:Šarca ali LDS zavi v folijo M.Šarec to je vse kar bo.
Kazalo