Foto: MMC RTV Slovenija/Maja Ikanovič
Foto: MMC RTV Slovenija/Maja Ikanovič

Poslanska skupina SD-ja je v sporočilu za javnost spomnila na resne obtožbe kirurga in predsednika strateškega sveta za zdravstvo Erika Breclja zoper njihovo stranko, ki jih je Brecelj večkrat javno ponovil.

Sorodna novica Erik Brecelj: "SD pač pleni po zdravstvu, kar jaz pomnim."

Pred kratkim je v Odmevih dejal, da SD pleni po zdravstvu in da se veseli morebitne tožbe, saj so obravnave javne. "To je pač sistem, ki deluje. Saj ne vem, zakaj se delamo neumne. Tako pač je. SD in SDS, saj ni edina. Ko je na oblasti desna vlada, je to SDS. Ampak pač plenijo po zdravstvu," je med drugim izjavil.

Nazadnje je v petek v oddaji 24 ur zvečer dejal, da je Onkološki inštitut darilo oziroma plen, ki ga je SD dobil po volitvah in kjer počnejo, kar želijo. "Smo pred novo afero, začeli se bodo čudne investicije in posli," je opozoril in zatrdil, da za njo stojijo isti ljudje, ki so kupili sodno stavbo na Litijski cesti v Ljubljani.

SD: Pavšalne insinuacije

Za poslance SD-ja, ki so izpostavili še druge Brecljeve očitke, je nedopustno, da so bolniki in zaposleni v tako pomembni instituciji talci "tovrstnih pavšalnih insinuacij". Nedopustno se jim zdi tudi, da Brecelj ob sumih nezakonitih dejanj teh dejanj ne prijavi organom pregona.

Zato so v poslanski pobudi vlado pozvali, naj nemudoma odpokliče člane sveta Onkološkega inštituta in imenuje nove. Novoimenovani člani naj v primeru ugotovljenih nedovoljenih praks in ob sumih kaznivih dejanj to nemudoma prijavijo pristojnim organom, v največji skrbi za transparentno vodenje in upravljanje inštituta. Prav tako naj novoimenovani člani sveta predlagajo zamenjavo tistih posameznikov, ki delujejo v škodo inštituta, so predlagali poslanci SD-ja.

Sorodna novica Tanja Fajon: Če se odločitve stranke ne spoštujejo, smo lahko v resni zagati

N1 je pred časom poročal, da SD razmišlja o tožbi zoper Breclja. Predsednica stranke Tanja Fajon v nedavnih Odmevih tega ni neposredno potrdila. "Rekel je stranka SD. Na čelu te stranke sem jaz. In če si lahko nekdo, ki bi moral biti vreden zaupanja na čelu zdravstvenega sveta, dovoli, da nam govori, da smo lopovi, se meni to zdi popolna žalitev mene osebno in seveda številnih članic in članov te stranke, ki delijo socialnodemokratske vrednote, in niso lopovi, ki kradejo," je izjavila.

Vodstvo inštituta: Laži, manipulacije

Člani sveta Onkološkega inštituta, predstavniki vlade, so trenutno Anton Zorko (predsednik sveta), Ivan Eržen, Tomaž Slana in Alek Valenčič, je razvidno s spletne strani inštituta.

Na nekatere Brecljeve obtožbe sta se sicer v soboto odzvala tudi generalni direktor inštituta Andraž Jakelj in strokovna direktorica Irena Oblak. V zapisu, objavljenem na spletni strani inštituta, sta poudarila, da je bilo glede inštituta izrečenih več laži in manipulacij, ki škodijo tako zaposlenim in bolnikom, navsezadnje pa tudi inštitutu. "Če se bo to nadaljevalo, bomo prisiljeni tudi pravno zaščititi dobro ime ustanove," sta opozorila.