Klemenčič je v DZ-ju že prestal interpelacijo, ki jo je predlagal SDS zoper njega kot pravosodnega ministra. Foto: BoBo
Klemenčič je v DZ-ju že prestal interpelacijo, ki jo je predlagal SDS zoper njega kot pravosodnega ministra. Foto: BoBo

O vseh teh očitkih se je minister Klemenčič v preteklosti že večkrat izrekel in jih ovrgel. O njih so se izrekli že tudi drugi pristojni državni organi.

Ministrstvo za pravosodje
Interpelacija zoper ministra Vinka Gorenaka
Gorenak Klemenčiču očita tudi zgodbo o najemu stavbe NPU-ja, kjer je bil Klemenčič zaposlen na ministrstvu za notranje zadeve. Foto: BoBo
Izredna seja o KPK-ju in Klemenčiču

Poslanci predlagajo, naj DZ na podlagi zakona o integriteti pri KPK-ju zahteva uvedbo postopka zaradi suma korupcije in kršitve integritete javnega sektorja zoper Gorana Klemenčiča. Tokrat ne poskušajo z aktom oziroma interpelacijo dokazovati, ali je Klemenčič v določenih primerih kriv ali ne, je na tiskovni konferenci pojasnil poslanec SDS-a Vinko Gorenak. Pač pa na podlagi 13. člena zakona o integriteti in preprečevanju korupcije predlagajo, naj to oceni Komisija za preprečevanje korupcije (KPK).

Ravnanje bi ocenil KPK, ne DZ
Sklicatelji seje po besedah Gorenaka pričakujejo, da bo DZ takšen sklep podprl. Če koalicija meni, da je Klemenčič v času pred njegovim ministrovanjem ravnal zakonito in nekoruptivno, potem lahko po besedah poslanca sklep mirno podpre, saj bo njegovo ravnanje ocenil KPK. Če pa bo koalicija ravnala nasprotno, bo to pomenilo, da želi ministra zaščititi, meni Gorenak.

Spomnil je na revizijsko poročilo Računskega sodišča iz maja 2014, v katerem KPK-ju očita številne nepravilnosti z znaki koruptivnega ravnanja, in sicer v času, ko je KPK vodil Klemenčič. Sklicatelji izredne seje navajajo ugotovitev sodišča, da je KPK leta 2011 dvema izvajalcema izplačal delo po pogodbah civilnega prava, čeprav so imele elemente delovnega razmerja. Izpostavljajo še, da je KPK nabavljal premično premoženje, ki ni bilo predvideno v letnem načrtu.

Stavba NPU-ja
Gorenak je poudaril še sporni najem prostorov za Nacionalni preiskovalni urad (NPU) v času, ko je bil Klemenčič državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve in je bil tudi revizor v izvedbi projekta NPU. Sklicatelji seje Klemenčiču očitajo tudi zaposlitev Roka Praprotnika v vrhu KPK-ja, ne da bi izpolnjeval pogoje za zasedbo delovnega mesta.

Odpravljeno poročilo
Gorenak je spomnil še na poročilo KPK-ja o premoženjskem stanju predsednikov parlamentarnih strank v času, ko je komisijo vodil Klemenčič. Po Gorenakovih besedah je bilo poročilo nezakonito, povzročilo pa je padec vlade Janeza Janše.

Kot navajajo poslanci SDS-a in NSi-ja, Klemenčič kot minister za pravosodje opravlja odgovorno funkcijo, za katero bi moral biti predpogoj osebna integriteta brez sence dvoma in odsotnost vsakega suma korupcije. Tudi v pravosodju so po njihovih navedbah potrebne temeljne reforme, ki jih lahko opravi le minister z osebno integriteto brez dvoma.

Namen zahteve za uvedbo postopka je, kot pojasnjujejo, da se na podlagi nekaterih dogodkov, ki so odmevali v javnosti in niso dobili epiloga, ugotovi pred pristojnim organom, ali je Klemenčič na podlagi preteklih dejanj primeren za opravljanje funkcije pravosodnega ministra oz. katere koli javne funkcije.

Ministrstvo: Pogrevanje starega
Pravosodno ministrstvo ocenjuje, da to pomeni ponavljanje starih, že uporabljenih in zlorabljenih zgodb, "ki jih SDS uporablja vse od ugotovitev KPK-ja o premoženju Janeza Janše". "O vseh teh očitkih se je minister Klemenčič v preteklosti že večkrat izrekel in jih ovrgel. O njih so se izrekli že tudi drugi pristojni državni organi," so zapisali v sporočilu za javnost.

Če bo o pobudi potekala širša razprava v DZ-ju, se bo minister nanjo argumentirano odzval, so še poudarili na ministrstvu. Ob tem pa minister Klemenčič, kot še piše v odzivu ministrstva, obžaluje, "da je tak način v Sloveniji za nekatere še vedno prevladujoči del njihove politične kulture in da se s tem samo odvrača pozornost od pomembnih vprašanj ter preusmerja energijo DZ-ja, poslancev in vlade v ukvarjanje z osebnimi zamerami in interesi posameznikov".





O vseh teh očitkih se je minister Klemenčič v preteklosti že večkrat izrekel in jih ovrgel. O njih so se izrekli že tudi drugi pristojni državni organi.

Ministrstvo za pravosodje
Izredna seja o KPK-ju in Klemenčiču