Minister Danijel Bešič Loredan. Foto: BoBo
Minister Danijel Bešič Loredan. Foto: BoBo

Poslanci SDS-a v vloženi interpelaciji o delu in odgovornosti ministra za zdravje, ki so jo sicer napovedali že na začetku tedna, Danijelu Bešiču Loredanu očitajo odgovornost za vedno slabše razmere v zdravstvu, serijo neizpolnjenih in prelomljenih obljub o njihovem reševanju ter neukrepanje in opuščanje dolžnega ravnanja.

Med glavnimi očitki v SDS-u navajajo podaljšanje čakalnih dob. Kot so spomnili, je tudi minister ob nastopu mandata junija lani med prioritetami poudaril krajšanje čakalnih dob v zdravstvu. "Skoraj 50.000 pacientov več je na dan 31. marca 2023 na obravnavo čakalo nad dopustno čakalno dobo glede na 1. september 2022. Do junija 2023 je bilo za skrajševanje čakalnih dob na podlagi interventnega zakona porabljenih že približno 137 milijonov evrov," v interpelaciji navajajo v SDS-u.

"Dejstvo je, da sredstva, ki so šla iz žepov davkoplačevalcev, niso bila smotrno porabljena, ukrep za skrajševanje čakalnih dob v interventnem zakonu pa ni dosegel želenega učinka," poudarjajo. Zadnje po njihovem mnenju jasno in neizpodbitno izkazujejo tudi številke. Ob tem ministru očitajo tudi, da od obljub, kako bo v letu dni z interventnim zakonom skrajšal čakalne dobe, po preteku tega časa kot uspeh predstavlja dejstvo, da se čakalne dobe niso ekstremno podaljšale.

Sorodna novica Zdravstvena reforma: ministrstvo v javno razpravo poslalo prva predloga zakonov

V 12 točkah poslanci SDS-a ministru za zdravje očitajo "vrsto neuresničenih obljub" o časovnici zdravstvene reforme, ki jo je vlada predstavila na začetku leta. Ob tem so poudarili, da je Bešič Loredan do konca junija med drugim obljubil pripravo sistemske zakonodaje za rešitev problematike družinske medicine, prenovo nadzora in vodenja javnih zavodov ter ureditev področja absentizma.

V vodo je padla tudi časovnica o strukturni prenovi Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) in sprva za april napovedano oblikovanje ločenega plačnega stebra za področje zdravstva in socialnega varstva, so kritični v SDS-u. Obregnili so se tudi ob telefonski pogovor ministra s podpredsednikom sindikata Fides Gregorjem Zemljičem, v katerem je od njega zahteval podpis sporazuma glede zvišanja plač.

Sorodna novica "Stanje v zdravstvu je še slabše, kot si kdor koli misli"

"Čas se je iztekel, kdo bo torej prevzel politično odgovornost," se ob tem sprašujejo predlagatelji interpelacije. Ob tem so spomnili, da je vladna koalicija še pred nastopom mandata kot prioriteto poudarjala reševanje razmer v slovenskem zdravstvu, na to se nanaša tudi veliko obljub, zapisanih v koalicijski pogodbi, na začetku leta pa so člani koalicije podpisali tudi zavezo za sodelovanje pri pripravi zdravstvene reforme.

Neuspešno se minister za zdravje po prepričanju SDS-a sicer spopada tudi s korupcijo v zdravstvu, pri čemer je po njihovem mnenju korak v napačno smer storil tudi z razveljavitvijo novele zakona o javnem naročanju, ki ga je sprejela vlada prvaka SDS-a Janeza Janše.

Prepričani so, da so navedena dejanja ministra prinesla vedno slabše razmere v slovenskem zdravstvu, kratenje ustavne pravice državljanov do zdravstvenega varstva, omejen dostop do zdravstvenih storitev ter funkcijo ministra za zdravje skrhala do te mere, da je izgubljeno zaupanje javnosti. To pa so dovolj trdni argumenti, da minister Bešič Loredan ni primeren za opravljanje funkcije, ki jo zaseda, zato mora z nje oditi, menijo v SDS-u.

Razhod Breclja in Bešiča Loredana

Sorodna novica Se ministru Bešiču Loredanu maje stolček? Brecelj: Minister mora oditi!

Za polomijo so v največji opozicijski stranki označili tudi strateški svet za prenovo zdravstvenega sistema, ki je sprva deloval na ministrstvu. Za tem je začel delovati strateški svet za zdravstvo pri predsedniku vlade pod vodstvom Erika Breclja, ki pa je v javnosti večkrat kritiziral tudi delo ministra, so spomnili v SDS-u. Tako ocenjujejo, da smo priča razkolu ekipe, ki je pred nastopom aktualne vlade napovedovala velik preboj v slovenskem zdravstvu. "Danes tako ob Danijelu Bešiču Loredanu ni več niti Dorijana Marušiča niti Mirte Koželj niti Erika Breclja. Zvest mu ostaja le še Aleš Šabeder," so zapisali v SDS-u.

Sorodna novica Janša o zdravstveni reformi: Prodajajo nam prazne škatle. Problem bo, ko jih bo treba odpreti.

Kritični so tudi do napovedanega preoblikovanja dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki predvideva uvedbo obveznega prispevka, delovanja ambulant za neopredeljene ter projekta ureditve mreže nujne medicinske pomoči in urejanja področja satelitskih urgentnih centrov.

Že ob napovedi vložitve interpelacije so v SDS-u zapisali, da želijo s tem pokazati ne samo na ministrove neizpolnjene obljube, temveč tudi pospešiti razpravo o sposobnosti vlade za reševanje ključnih problematik.

Ministrstvo: Priložnost za razpravo

"Vloženo interpelacijo vidimo kot priložnost, da podrobno predstavimo vse sprejete ukrepe ministrstva za zdravje v zadnjem letu dni in obenem odpremo širšo razpravo o vseh izzivih zdravstva, ki so pred državo in jih ni malo. Ključni cilj, ki mu sledimo, je zagotoviti učinkovito in dostopno javno zdravstvo za vsakogar. Pričakujemo tvorno in konstruktivno razpravo v državnem zboru," so v odzivu zapisali na ministrstvu za zdravje.

SDS vložila interpelacijo ministra za zdravje

Koalicija je ministra že podprla

Ob vložitvi interpelacije so iz Gibanja Svoboda sporočili, da ima minister za zdaj njihovo popolno podporo.

Predsednik vlade Robert Golob je dejal, da bo z odzivom počakal, dokler interpelacije ne prebere.

V SD-ju trenutno ne vidijo nobenega razloga, da ministru podporo odrečejo.

Levica je sporočila, da interpelacije ne bo podprla. Je pa čas za resno razpravo za pogovor znotraj koalicije o delu ministra in poteku zdravstvene reforme.

Opozicijski NSi je mnenja, da SDS dela podporo ministru, saj ga bo koalicija zaščitila. NSi sicer ministrovo delo ocenjuje z besedami, da nima kaj dosti pokazati, mu pa ponuja razmislek, ali je še smiselno vztrajati na položaju.