Poslanec SDS-a Žan Mahnič deli mnenje svoje stranke, da je dogodkom ob osamosvajanju treba priti do dna. Foto: BoBo
Poslanec SDS-a Žan Mahnič deli mnenje svoje stranke, da je dogodkom ob osamosvajanju treba priti do dna. Foto: BoBo
Milan Kučan
VSO je zaradi sorodne teme nedavno vložil kazensko ovadbo zoper Kučana. Foto: Borut Živulović/BoBo
SDS za preiskovalko o Kučanu

Podrobnosti predloga za sklic odbora za obrambo, na katerem bi ustavili preiskovalno komisijo, je predstavil poslanec SDS-a Žan Mahnič, ki je dejal, da je bila razorožitev takratnega TO-ja namenjena temu, da Slovenci in Slovenke ne bi mogli z orožjem zavarovati odločitve, izražene na referendumu.

Slovenija je v letu 1990 razpolagala z orožjem za 100 tisoč ljudi, po ukazu JLA-ja pa je bilo odvzetega 80 odstotkov orožja. "Takratno predsedstvo skupaj s predsednikom Milanom Kučanom ni storilo nič, da bi preklicalo ukaz o razorožitvi," je dejal Mahnič in poudaril, da je bil Kučan kot predsednik predsedstva z ukazom seznanjen.

"Pred preiskovalno komisijo mora priti"
V SDS so po 25 letih mnenja, da je tem zadevam treba priti do dna, zato predlagajo, da bi odbor za obrambo sprejel tri sklepe, s katerimi bi poudaril pomen manevrske strukture narodne zaščite, podal priznanje tistim, ki so se ukazu uprli in ustanovili preiskovalno komisijo, ki bi preverjala odgovornost Milana Kučana.

Mahnič je ob tem poudaril, da se Kučan sej odbora za obrambo ne udeležuje, pred preiskovalno komisijo pa mora priti, sicer se lahko odredi prisilna privedba. Prepričan je, da bi s podporo preiskaovalni komisiji stranke dokazale, da mislijo resno, ko govorijo, da si želijo enotnosti naroda, obenem pa bi "se stvari o takratnih dogodkih razjasnile in da se zaključi to poglavje naše zgodovine."

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) je Milana Kučana že ovadilo zaradi očitkov o veleizdaji, sabotaži in pomoči pri njej, ker ni preprečil razorožitve teritorialne obrambe (TO).

Kučan: Izigrali so moje zaupanje
Kučan je v odzivu med drugim spomnil, da je poročilo takratnega predsedstva o dogajanju sprejela takratna skupščina, s tem pa odobrila tako delo predsedstva kot njegovo delo. Je pa dejal, da so nekateri takrat izigrali njegovo zaupanje, med njimi tudi takratni obrambni minister in zdajšnji predsednik SDS-a Janez Janša.

Odzvale so se tudi nekatere veteranske organizacije. Vojni veterani '91, ki združujejo Zvezo veteranov vojne za Slovenijo in Združenje Sever, so med drugim navedli, da TO ni bil nikoli razorožen. "Bil je opravljen poskus odvzema njenega orožja, ki pa ni uspel," je na novinarski konferenci na začetku junija dejal predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo Ladislav Lipič.

Ukaz o predaji orožja TO-ja v skladišča JLA so v Beogradu izdali 15. maja 1990.

Uvedbo parlamentarne preiskave sicer v skladu s poslovnikom o parlamentarni preiskavi lahko predlaga vsak poslanec. Državni zbor pa mora odrediti parlamentarno preiskavo, če to zahteva tretjina poslancev ali državni svet.

SD: Pobalinsko in škodoželjno
Ustanovitve nove preiskovalne komisije ne bo podprl SD, ki menijo, da je ravnanje SDS vredno ostre obsodbe. "Takšno ravnanje ima, enako kot ovadba Združenja VSO, lahko samo en cilj: osebna in politična diskreditacija prvega predsednika Republike Slovenije," so še zapisali pri SD-ju in dodali, da je imel prav Kučan v času osamosvojitve eno najbolj izpostavljenih pozitivnih vlog.

Tri preiskovalke
V trenutnem sklicu DZ-ja za zdaj delujejo tri preiskovalne komisije, zadnja je bila na zahtevo poslancev s prvopodpisanim Jožetom Tankom iz SDS-a ustanovljena komisija o ugotavljanju zlorab v slovenskem zdravstvenem sistemu na področju prodaje in nakupa žilnih opornic. Tanko je bil prvopodpisani tudi pod zahtevo za ustanovitev komisije o ugotavljanju zlorab v bančnem sistemu, medtem ko se je pod zahtevo o preiskavi politične odgovornosti pri naložbi v Teš 6 prvi podpisal poslanec ZL-ja Matjaž Hanžek.

SDS za preiskovalko o Kučanu