V VSO-ju so prepričani, da so se pod krinko razglašanja samih sebe za mirovnike dejansko postavili na stran JLA. Foto: BoBo
V VSO-ju so prepričani, da so se pod krinko razglašanja samih sebe za mirovnike dejansko postavili na stran JLA. Foto: BoBo
VSO ovadil Kučana, Zlobca, Kmecla in Pluta

Omenjena četverica naj bi v času, ko se je Demosova vlada pripravljala na uresničitev plebiscitne volje velikanske večine državljanov po samostojni državi, storila vrsto dejanj, s katerimi so onemogočali in zavirali krepitev slovenske obrambne moči, je na predstavitvi kazenske ovadbe pojasnil predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) Aleš Hojs.

Kučan, Plut, Kmecl in Zlobec so po besedah Hojsa februarja 1991 podpisali listino z zavajajočim naslovom Deklaracija za mir, s katero so nasprotovali oblikovanju Slovenske vojske (SV) oziroma zahtevali hitro enostransko razorožitev Slovenije.

V VSO-ju so zato prepričani, da so se s tem aktom pod krinko lažnega razglašanja samih sebe za mirovnike dejansko postavili na stran JLA, za katero se je ves čas vedelo, da bo ob morebitni razglasitvi samostojnosti napadla Slovenijo, če bo ta obrambno šibka.

Tudi takratni minister za obrambo Janez Janša je deklaracijo označil za akt, s katerim se je želelo preprečiti, da se razorožena slovenska obrambna moč ponovno oboroži in pripravi na zavarovanje osamosvojitve.

Absurdne obtožbe
Janša se je dotaknil tudi kazenskega postopka proti brigadirju Tonetu Krkoviču zaradi sestrelitve helikopterja JLA nad Ljubljano med osamosvojitveno vojno. Preganjajo ga, ker je izpolnil ukaz takratnega predsedstva in štaba Teritorialne obrambe (TO), je poudaril Janša in dodal, da Krkoviča preganjajo na podlagi absurdnih obtožb, ki so napisane "v neki knjigi".

"Ko je bila knjiga predstavljena, so nekateri pravniki dejali, naj sodstvo razčisti, ali je bilo tu kaj narobe, ko smo mi predstavili ovadbo zoper Kučana zaradi razorožitve TO-ja, pa so nekateri izmed teh istih pravnikov govorili, da je to zastaralo," je dejal Janša.

"Jaz ne vem, v kakšni državi bi po 25 letih zločin najtežje kategorije, kot sta sabotaža ali veleizdaja, zastaral, streljanje na helikopter sovražne vojske pa se preganja. Kljub vsej absurdnosti Slovenija ni takšna država," je še poudaril Janša.

VSO ovadil Kučana, Zlobca, Kmecla in Pluta