Predsednik Borut Pahor bo moral postopek za izbiro kandidatov za senat KPK-ja v celoti ponoviti. Foto: MMC RTV SLO
Predsednik Borut Pahor bo moral postopek za izbiro kandidatov za senat KPK-ja v celoti ponoviti. Foto: MMC RTV SLO

Predsednica izbirne komisije za izbiro primernih kandidatov za predsednika in namestnika predsednika KPK-ja dr. Polonca Kovač je obvestila predsednika republike Boruta Pahorja, da je sinoči izbirna komisija končala svoje delo in končala svoj mandat.

Med 55 kandidati jih je 35 izkazalo izpolnjevanje pogojev po drugem odstavku 7. člena Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije.

Ker pa je v skladu z zakonom izbirna komisija dolžna oceniti tudi njihovo primernost, je predsedniku republike posredovala seznam kandidatov za namestnika predsednika KPK-ja.
Kar dva namestnika predsednika komisije
Izbirna komisija je za položaj namestnika predsednika KPK-ja predlagala 6 kandidatk in kandidatov, in sicer Jurija Fermeta, Jožefa Kovača, Uroša Novaka, Darka Stareta, Jožico Vavpotič Srakar in Almo Maruško Sedlar. Predsednik republike je zdaj dolžen postopek v celoti ponoviti. Odločil pa se je, da bo za namestnika predsednika komisije izbral dva, kakor to določa zakon.
Že sprožen drug postopek izbire
Predsednik republike bo takoj sprožil vse potrebne korake za nov postopek javnega poziva za izbiro predsednika KPK-ja, glede njegovih dveh namestnikov pa se bo odločil med predlaganimi 6 kandidatkami in kandidati.

Pravila postopka
Rok za zbiranje predlogov za predsednika KPK-ja v skladu z zakonom ne sme biti krajši od 14 in ne daljši od 30 dni. V tem času se mora hkrati ponoviti tudi postopek za sestavo izbirne komisije. Mogoče je, da se bodo predstavniki treh vej oblasti in nevladnih organizacij odločili za iste člane, lahko pa se odločijo tudi drugače. Izbirna komisija izvede postopek izbire primernih kandidatov v roku 30 dni od poteka roka za zbiranje kandidatur.
Predsednik republike Pahor in predsednica izbirne komisije dr. Kovačeva sta se strinjala, da bi bilo po koncu dela izbirne komisije na prošnjo predsednika republike smiselno, da se prihodnji teden sestanejo in pogovorijo o njihovem delu ter ugotovitvah.

Klemenčič z vsemi pooblastili opravlja svoje delo
V času postopkov za imenovanje novega senata KPK-ja sedanji senat pod vodstvom predsednika mag. Gorana Klemenčiča v celoti in z vsemi pooblastili opravlja svoje delo. V tem smislu zaradi postopka izbire novega vodstva naloge KPK-ja niso v ničemer omejene ali neizpolnjene.

Predsednik Republike Slovenije si v času, ko bo lahko dokončno imenoval celotno novo vodstvo KPK-ja, prizadeva, da bi izpolnil obljubo glede implementacije predlogov sedanjega vodstva KPK-ja o ustreznejšem pravnem sistemu za preprečevanje in kaznovanje korupcije.