Predmet seje bodo predvsem dogovor o delu vlade in imenovanja njenih delovnih teles ter državnih sekretarjev. Foto: MMC RTV SLO/S. Z.
Predmet seje bodo predvsem dogovor o delu vlade in imenovanja njenih delovnih teles ter državnih sekretarjev. Foto: MMC RTV SLO/S. Z.
Ministri so že dobili zadolžitev, da na svojih resorjih pripravijo predloge ukrepov za preprečitev in odpravo posledic finančne krize. Foto: Vlada/Grega Wernig
Borut Pahor
Na prvi uradni obisk bo premier Pahor potoval v Bruselj. Foto: MMC RTV SLO
Mitja Gaspari
Mitja Gaspari bo vodil koordinacijsko skupino za pripravo in usklajevanje ukrepov glede finančne krize. Foto: MMC RTV SLO
Borut Pahor in Danilo Türk
Borut Pahor bi se o imenovanju veleposlanikov rad pogovoril s predsednikom Türkom. Prva priložnost za to bo že v ponedeljek, ko se bo predsednik srečal z ministrsko ekipo. Foto: MMC RTV SLO
Prva seja nove vlade

Že prvo sejo vlade so zaznamovala vprašanja, ki jih postavlja svetovna finančna in gospodarska kriza. Ob tem so imenovali koordinacijsko skupino za pripravo in usklajevanje ukrepov, vodil pa jo bo Mitja Gaspari, minister za razvoj in evropske zadeve, v njej pa so vključeni še minister za gospodarstvo Matej Lahovnik, finančni minister Franc Križanič, minister za delo Ivan Svetlik in visokošolski minister Gregor Golobič.
Obenem so vsa ministrstva zadolžena, da preučijo in v vladno obravnavo predlagajo ukrepe, potrebne za preprečitev posledic krize.
Že naslednji teden s sindikati in delodajalci
Že naslednji teden se vlada namerava sestati s predstavniki delodajalcev in sindikatov, predstavniki starejše in mlajše generacije ter tudi predstavniki kmetijsko gospodarske zbornice, da bi ugotovili, kakšna so njihova pričakovanja v čase gospodarske negotovosti. Kmalu naj bi bil tudi sestanek voditeljev tako koalicijskih kot opozicijskih strank za dogovor glede oblikovanja partnerstva za razvoj.
Ustanovljen je bil odbor za državno ureditev in javne zadeve, ki ga bo vodila notranja ministrica Katarina Kresal ter odbor za gospodarstvo in trajnostni razvoj, ki ga bo vodil Gaspari. Na čelu komisije za administrativne zadeve in imenovanja bo generalni sekretar vlade Milan M. Cvikl.
Ustanovljen Svet za nacionalno varnost
Poleg tega je bil ustanovljen še Svet na nacionalno varnost, predsedoval pa mu bo kar premier Borut Pahor, v njem pa bodo sodelovali še obrambna ministrica Ljubica Jelušič, notranja ministrica Kresalova, zunanji minister Samuel Žbogar, finančni minister Križanič, minister za pravosodje Aleš Zalar, Milan M. Cvikl in direktor Sove Andrej Rupnik.
Simona Dimic je postala vodja kabineta predsednika vlade, imenovani pa si bili tudi državni sekretarji.

Državni sekretarji:
Helena Kamnar
, ministrstvo za finance
Goran Klemenčič, ministrstvo za notranje zadeve
Igor Jakomin, ministrstvo za promet
Stojan Pelko, ministrstvo za kulturo
Darjo Radič, ministrstvo za gospodarstvo
Slavko Ziherl
, ministrstvo za zdravje
Alenka Kovšca, ministrstvo za šolstvo in šport
Jozsef Györkös, ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo
Sonja Bukovec, ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
Branko Lobnikar, ministrstvo za javno upravo
Boštjan Škrlec, ministrstvo za pravosodje
Andreja Jerina
, pri ministru, odgovornem za razvoj in evropske zadeve
Boris Jesih, pri ministru, pristojnem za Slovence v zamejstvu in po svetu
Nataša Kovač, kabinet predsednika vlade
Jožef Školč
, kabinet predsednika vlade
Miloš Pavlica, kabinet predsednika vlade


O veleposlanikih v četrtek
Na svoji prvi seji pa vlada ni obravnavala vprašanja veleposlanikov, katerih imenovanje je v petek zavrnil predsednik države Danilo Türk. O tem bodo razpravljali na prihodnji seji, torej v četrtek, saj premier Pahor potrebuje čas za posvet z zunanjim ministrom Samuelom Žbogarjem in predsednikom Türkom. Sicer pa si predsednik vlade želi, da bi izpraznjena veleposlaniška mesta bila čim prej zapolnjena. Naj dodamo, da Pahor meni, da Dimitrij Rupel, zavrnjeni kandidat za veleposlanika na Dunaju, izpolnjuje vse pogoje za zasedbo tega položaja.
Pahor je ob tem napovedal še novelo zakona o zunanjih zadevah, pristojne je za njeno pripravo že zaprosil.
Mesečno obiskovanje regij
Po vzoru prejšnje vlade, bo tudi zdajšnja redno obiskovala slovenske regije, in sicer enkrat mesečno, v sredini tedna. Tako kot do zdaj bodo redne vladne seje ob četrtkih, seje vladnih odborov pa bodo ob torkih.
Prva dva obiska v Bruselj
Po prvi seji nove vlade je premier napovedal, da bo na prvo pot v tujino odšel 2. decembra in sicer v Bruselj, kjer se bo sešel s predsednikom Evropske komisije Josejem Manuelom Barrosom. Že 11. decembra pa bo spet potoval v Bruselj, kjer se bo udeležil vrha EU. Drugih poti zdaj ne načrtuje, saj se namerava posvetiti usklajevanju dela vlade pri reševanju finančne krize, je razložil predsednik vlade.

Na prvi seji vlade je bil tudi MMC, utrinke si lahko pogledate v spodnji fotogaleriji.


L. D./S. Z.
















































































































Prva seja nove vlade