Na kmetijsko-živilskem sejmu tradicionalno potekajo tudi predstavitve kmetijskih strojev. Foto: BoBo
Na kmetijsko-živilskem sejmu tradicionalno potekajo tudi predstavitve kmetijskih strojev. Foto: BoBo
Suša
Slovenskega kmeta zadnja leta suše pogosto prizadenejo. Foto: MMC RTV SLO

"Vsak vaš odziv na naše predloge je signal, da moramo zadeve znova proučiti," je ob odprtju mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma Agra v Gornji Radgoni kmetom sporočila premierka Bratuškova.

"Vlada si bo tudi na drugih področjih prizadevala ohranjati stabilne in predvidljive razmere za kmetijstvo in kmete, saj se zaveda, da je ta sektor težje prilagodljiv, vlada pa bo skozi socialni dialog prisluhnila prav vsem," je še poudarila predsednica vlade Alenka Bratušek.

Izpostavila je tudi kakovost v kmetijski panogi ter odličnost slovenskih izdelkov in pridelkov. Ko vse to združimo z odlično gostinsko in turistično ponudbo, imamo nekaj, česar nima vsaka država, je še dejala premierka. Po njenem tudi ni razlogov, da kupci ne bi cenili slovenske hrane, vlada pa podpira povečanje pridelave domače, lokalne hrane v trgovinah in javnih zavodih.

Vlada pa se je s kmeti, ki na sejmu nasprotujejo predvsem napovedanim novim obdavčitvam, pripravljena pogovarjati. Kot dokaz, da ji ni vseeno za kmetijstvo, pa je navedla tekoče izplačevanje vseh kmetijskih subvencij in zagotavljanje nacionalnega deleža iz proračuna, potrebnega za izplačilo evropskih sredstev.

V znamenju zgočih razprav
Na najpomembnejšem sejmu kmetijstva in živilstva v Sloveniji, ki bo potekal do 29. avgusta, se tradicionalno srečujejo vsi, ki so povezani s kmetijstvom in živilsko predelovalno industrijo, že leta pa v okviru sejma potekajo številne delavnice, posveti, predavanja in srečanja.

Kmetje letos pričakujejo predvsem temeljite razprave o žgočih vprašanjih. Podpredsednik sindikata kmetov Franc Küčan je povedal, da njihove organizacije in združenja pričakujejo tradicionalne pogovore o pomoči zaradi lanske in letošnje suše ter o ukrepih za njeno preprečevanje oziroma omilitev, napovedujejo pa tudi vročo razpravo ob predlogu uvedbe davka na nepremičnine ter predlogu sprememb zakona o kmetijstvu in zakona o Kmetijsko-gozdarski zbornici v interesu članstva.

Ob tem kmete jezi zlasti predlog davka na nepremičnine, s katerim se nikakor ne strinjajo; če jim vlada ne bo prisluhnila, pa napovedujejo tudi možnost zbiranja podpisov za referendum. Sušo je treba medtem po Küčanovem mnenju reševati celostno, tudi s spremembo kultur na sušnih območjih.

Prelomni 51. sejem
Kmetijski minister Dejan Židan je pred začetkom sejma poudaril, da se letošnji sejem odvija v prelomni časovni točki, ob izteku programskega obdobja 2007-2013 in na pragu novega programskega obdobja 2014-2020. "Gre za ključni trenutek, ko moramo z vso pozornostjo načrtovati prihodnji razvoj v kmetijstvu, živilstvu in gozdarstvu," je dejal.

Pomurski sejem bo v okviru številnih aktivnosti poskušal omogočiti razprave o teh vprašanjih in o prihodnjih usmeritvah kmetijstva v znamenju podnebnih sprememb in iskanju okolju prijaznejših oblik kmetijske dejavnosti.

Razstave pasem, predstavitve avtohtonih sort, različnih načinov kmetovanja ...
Na "sporedu" so med drugim predstavitve ekološke in biodinamične pridelave, lokalne samooskrbe, razstave slovenskih avtohtonih pasem, permakulturnega in biodinamičnega gospodarjenja, vzorčnega nasada z več kot 300 vrstami avtohtonih domačih in tradicionalnih sort kmetijskih rastlin, pa tudi brezplačnega svetovanja gradbenega inštituta ZRMK in energetskega svetovanja ENSVET za trajnostno gradnjo in uporabo obnovljivih virov energije.

Poskrbljeno tudi za kulinariko
Obiskovalcem bodo ponudili tržnico s turističnimi kmetijami, regionalno in lokalno ponudbo ter predstavitvijo in pokušnjo najboljših slovenskih blagovnih znamk, skupinske nastope tujih dežel in držav, med njimi Brazilije, Poljske in Vojvodine, kmetijsko-gozdarska zbornica bo postregla s pridelki in kulinariko članov, odvilo se bo tekmovanje na področju razvoja novih ekoinovativnih živilskih izdelkov Eco Trohelio Slovenija 2013, na ogled pa bodo tudi vrhunski dosežki s področja kmetijske mehanizacije, orodja in opreme.

Na voljo bodo tudi številne pokušnje, razstave in vzorčni nasadi, pogovori, delavnice in okrogle mize ter tekmovanja in prijateljska srečanja. Tudi letos pa bo dovolj možnosti za sproščanje in zabavo, od tekmovanja v molži, plesanja polke in vožnje s traktorjem ter različnih izborov. Kljub sušnemu času pričakujejo tudi dovolj veliko najtežjo bučo.