Semolič upa na nova pogajanja, na novo reformo, ki bo bolj prijazna do delavcev. Foto: MMC RTV SLO
Semolič upa na nova pogajanja, na novo reformo, ki bo bolj prijazna do delavcev. Foto: MMC RTV SLO
Prvi odzivi sindikalistov

"Sem previden, ankete so eno, glasovanje pa drugo," je za TV Dnevnik dejal predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Semolič.
"Izraz zmaga ali poraz sodi na športna igrišča. Mi si želimo, da bi bili uspešni, s tem bi se lahko začela nova pogajanja, s tem bi se rodila nova reforma, bolj prijazna do delavcev in delavk. Imamo ogromno mladih na prekernih delih in še mnogo moramo postoriti za varnost, zdravje ter srečo delavcev in delavk," je dejal.


Na vprašanje, ali bi se čutil odgovornega za napovedane varčevalne ukrepe, pa je dodal: "Ne čutim se odgovornega, v to so nas pripeljali tisti, ki vodijo to državo."
Rebolj zahteva odstop Pahorja
Neuradni izidi, ki nakazujejo močan poraz vladne strani, po drugi strani niso presenetili vodje sindikata Pergam Dušana Rebolja. "V osnovi je to sporočilo, da ljudje ne zaupajo vladi, da bo sprejela pomembne odločitve. Zahtevamo, da predsednik vlade odstopi, odstopi naj tudi minister za delo," je bil za TV Dnevnik odločen Rebolj.
Dodal je, da so v Pergamu podali svoje alternativne predloge, a s to vlado po njegovih besedah ni mogoče doseči konstruktivnih dogovorov. "Vlada je odgovorna za trenutne razmere in reforma nič skupnega z zaostrenim finančnim položajem Slovenije," je ob tem na vprašanje o morebitnem prevzemanju odgovornosti za varčevanje odgovoril Rebolj.
V sindikatu bodo še naprej vztrajali pri svojem predlogu, in sicer znižanju upokojitvene starosti na 63 let, krajšanju dobe za upokojitev za delo pod težkimi pogoji ter dajanju bonusov za delanje prek zakonsko določene starostne meje za upokojitev.
Štrukelj: Drugega kot konflikta ni mogoče pričakovati
"Bojim se, glede na to, da je pamet to državo zapustila, da bo to (padec pokojninskega zakona op. a.) argument za to, da se gre na pritisk na plače v javnem sektorju. Drugega kot konflikta med vlado in sindikati ni mogoče pričakovati, kajti javni uslužbenci smo v zadnjih dveh letih precej prispevali k stabilizaciji razmer.
Naš najboljši predsednik vlade pa stalno poudarja, da nam gre bolje in bolje. Nasprotovali bomo tudi intervencijskemu zakonu, kajti vlada je z nami sklenila sporazum, ki pravi, da se povišanja plač odložijo, da pa se ne gre v znižanja. In če bo vlada želela ohraniti še zadnji kanček verodostojnosti, potem po intervencijskih zakonih ne bo posegla,"
je neuradne izide referenduma komentiral Branimir Štrukelj, predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja.
Semolič: Ne vem, kdaj se bom upokojil
"Žal vas moram razočarati. Ne vem, kdaj se bom upokojil. Imam še leto in pol mandata in ne razmišljam o tem," je na vprašanje MMC-ja, ali bi se, če bi bila reforma sprejeta, upokojil po zdaj veljavnem oz. novem zakonu, odgovoril Semolič.
Pojasnil je, da zagotovo še nima izpolnjenih upokojitvenih pogojev, saj je študiral, moral pa je opraviti tudi vojaščino. "Moral bom še delati, tako da bom nekatere neoliberalne ekonomiste še "nadlegoval" (smeh)," je dodal.
Ali bi ob morebitnem sprejetju zakonodaje odstopil s svojega položaja? "Danes ne odločamo sindikati, danes odločajo ljudje. Mi smo imeli samo tri možnosti. To so demonstracije po francoskem vzoru, izkoristiti možnosti, ki nam jih daje zakonodaja, ali pa biti tiho - kar pa ni alternativa. Mi smo samo omogočili ljudem, da so se odločili ali so za reformo ali ne.
Gre za sporočilo politikom, naj sindikatov ne podcenjujejo ali precenjujejo, temveč naj nas obravnavajo kot enakovredne partnerje, saj so težave pretežke in jih moramo reševati skupaj,"
je prepričan Semolič.
Prvi odzivi sindikalistov