Minimalna plača se bo zvišala za 103 evre neto, na 562 evrov. Foto: MMC RTV SLO
Minimalna plača se bo zvišala za 103 evre neto, na 562 evrov. Foto: MMC RTV SLO

"Nobena vlada doslej ni delavcem ničesar podarila," je poudaril. Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije je na novinarski konferenci dejal, da bo po sprejetju zakona na boljšem 103.000 delavk in delavcev, minimalna plača pa bo vezana na minimalne življenjske stroške. Odločitev vlade je Semolič komentiral z besedami: "V vladi je očitno prevladal razum, kar je dobro."

Minimalna plača se bo zvišala za 103 evre neto, na 562 evrov, ob tem pa Semolič pravi, da takega dviga doslej še nikoli ni bilo. Tako se je, denimo, avgusta lani minimalna plača zvišala le za šest evrov neto.

ZSSS bo vztrajal pri nespremenjeni starostni meji za upokojitev
Dvig minimalne plače bo imel po mnenju Semoliča pozitivne učinke tudi na druge segmente družbe: zaradi večje kupne moči se bo povečala poraba in s tem spodbudila gospodarsko rast, zvišali se bodo prilivi v pokojninsko in zdravstveno blagajno.

V ZSSS-ju podrobnosti osnutka novega zakona o minimalni plači, ki naj bi ga vlada sprejela prihodnji teden, ne poznajo. Kot pravi Semolič, so ključne številke, ki so take, kot so sindikati pričakovali in zahtevali na novembrskih delavskih demonstracijah v Ljubljani.

Sindikati so z odločitvijo vlade o minimalni plači zadovoljni, še vedno pa zahtevajo, da vlada opusti misel o zvišanju starostne meje za pridobitev pravice do polne pokojnine na 65 let. Semolič meni, da obstaja upanje tudi za uveljavitev te zahteve.